Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

Ιστορική απόφαση Δικαστηρίου στη Θεσσαλονίκη σχετικά με το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ και τη λάσπη εναντίων μελών του μειονοτικού κόμματος.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας- Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA-EPP)

Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)

Στ. Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin Τ.Κ. 53100 Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548

www.vinozito.gr e-mail rainbow@florina.org & vinozito@otenet.gr


Δελτίο Τύπου

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Ιστορική απόφαση Δικαστηρίου στη Θεσσαλονίκη σχετικά με το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ και τη λάσπη εναντίων μελών του μειονοτικού κόμματος.

Στις 8 Ιανουαρίου 2010 συζητήθηκε στο Β’ Τριμελές Πλημ/κείο Θες/νίκης η υπόθεση που αφορούσε τη μήνυση του Παύλου Χ. Βοσκόπουλου, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΕΕΣ – Ουράνιο Τόξο για συκοφαντική δυσφήμηση, κατά του ραδιοφωνικού σταθμού Ράδιο Εγνατία, και των δημοσιογράφων Καψάλη Δημητρίου από Θες/νίκη και Κόκκου Τηλέμαχου από Φλώρινα.

Το ιστορικό:

Παρουσιάστηκε τον Μάρτιο 2005 η εκπομπή της ΝΕΤ «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα», δημοσιογράφος η γνωστή Μάγια Τσόκλη και θέμα η Φλώρινα. Στα πλαίσια της εξαιρετικής εκπομπής-διαφήμιση για το νομό, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων δηλώσεις κατοίκων για τις απαγορεύσεις της μακεδονικής γλώσσας στο παρελθόν, σχετικά με το γλωσσικό ζήτημα.

Με αφορμή την τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ οι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι σε ραδιοφωνική εκπομπή στις 29.03.2005 αναφέρθηκαν με τους χειρότερους χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα όχι μόνο για την δημοσιογράφο, την εκπομπή της κ. Τσόκλη αλλά και κατά του Παύλου Χ. Βοσκόπουλου, μελών της οικογένειάς του, του πολιτικού κόμματος Ουράνιο Τόξο, του βουλευτή Γιώργου Λιάνη κ.ά. Ανάμεσα στα άλλα ειπώθηκαν χαρακτηρισμοί εναντίων των παραπάνω ως «πράκτορες των Σκοπίων», «πληρωμένοι ανθέλληνες», «αυτονομιστές» κλπ.

Μετά το «ραδιοφωνικό παραλήρημα» ασκήθηκε μήνυση (αστική-ποινική) εναντίων των υπευθύνων-δημοσιογράφων από τον Παύλο Χ. Βοσκόπουλο. Η αστική υπόθεση της δίκης που πραγματοποιήθηκε πριν δύο χρόνια, παρέμεινε σε εκκρεμότητα σε ότι αφορά την απόφαση γιατί έπρεπε μεταξύ άλλων να πραγματοποιηθεί και η ποινική δίκη όπως και έγινε στις 08.01.2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ζητήθηκε αντίγραφο της εκπομπής σε cd για τις δύο (αστική-ποινική) υποθέσεις κατατέθηκε η απομαγνητοφωνημένη ραδιοφωνική εκπομπή της ΡΑΔΙΟ ΕΓΝΑΤΙΑ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ «κουτσουρεμένη», σύμφωνα με τους ακροατές της εν λόγου πρωινής εκπομπής. Συγκεκριμένα διάρκεια μισής και πλέον ώρας παραδόθηκαν-καταγράφηκαν σε cd μόνο δέκα περίπου λεπτά της «συζήτησης-σχολιασμού» της εκπομπής ΝΕΤ, στη ραδιοφωνική εκπομπή Καψάλης-Κόκκος όπου ο χαρακτηριστικός όρος «αυτονομιστής», «αυτονομιστικό Ουράνιο Τόξο» ακούγονταν στο «αντίγραφο» cd της εκπομπής.

Το ιστορικό της πρόσφατης δίκης:

Αυτό που είναι χαρακτηριστικό της διαδικασίας είναι η άψογη συμπεριφορά των μελών του Δικαστηρίου απέναντι σε όλους. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης όμως είναι το πώς επιχείρησαν να αποποιηθούν των συκοφαντικών-δυσφημιστικών χαρακτηρισμών ένας μετά τον άλλον οι κατηγορούμενοι και ειδικά οι ιδιοκτήτες του ραδιοφωνικού σταθμού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Άλλωστε παρόντες και σχολιαστές στην εκπομπή και στο Δικαστήριο ήταν μόνον οι «δημοσιογράφοι» Καψάλης-Κόκκος και όχι οι ιδιοκτήτες. Για αυτό ζήτησαν οι δικηγόροι τους να απαλλαγούν των κατηγοριών αφού άλλωστε δεν συμμετείχαν στην ραδιοφωνική εκπομπή «δυσφήμηση-λυντσάρισμα» Ελλήνων πολιτών. Το «κλου» της υπόθεσης ήταν ότι στην απολογία του ο ένας εκ των «δημοσιογράφων», Καψάλης Δημήτριος παραγωγός της εκπομπής, «άδειασε» τον συνάδελφό του Κόκκο Τηλέμαχο ρίχνοντας το σε αυτόν τη χρήση συκοφαντικών-δυσφημιστικών χαρακτηρισμών κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Κατά τη διάρκεια της δίκης οι «ποντικοί άρχισαν να εγκαταλείπουν το πλοίο», αφού η «θάλασσα» δεν είχε «ούριο άνεμο» ως συνήθως περίμεναν αντίστοιχη συμπεριφορά στα ελληνικά δικαστήρια σε ανάλογες υποθέσεις σε δικαστικές αίθουσες στο παρελθόν, σχετικά με μειονοτικά ζητήματα αφού αυτή τη φορά τα μέλη του Δικαστηρίου άψογα οδηγούσαν το «πηδάλιο».

Μάρτυρας υπεράσπισης των συκοφαντών «δημοσιογράφων» εκτός άλλων ο γνωστός ακροδεξιός-εθνικιστής Χαιτίδης πρώην για χρόνια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, όπου μαζί με Κόκκο και παρατρεχάμενους ομοϊδεάτες, «Παπαθεμελήδες» και «Σαμαράδες» συκοφαντούν συστηματικά όχι μόνο το Ουράνιο Τόξο, αλλά οποιοσδήποτε τολμάει να εκφράσει μειονοτική συνείδηση τόσο όσον αφορά μέλος της μακεδονικής μειονότητας στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και μέλος της Τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Μόνο ένας μάρτυρας κατηγορίας ο Γκότσης Κωνσταντίνος, κάτοικος Νάουσας που ο ίδιος άκουσε την ραδιοφωνική εκπομπή και «έφριξε» να ακούει χαρακτηρισμούς όπως «πράκτορες», «ανθέλληνες», «πληρωμένοι», «Σκοπιανοί», «αυτονομιστές» και διάφορα στο ραδιοφωνικό πρωϊνάδικο του σταθμού Ράδιο Εγνατία. Από την άλλη πλευρά τρεις δικηγόροι και μάρτυρες προσπάθησαν να εκτρέψουν την ουσία της υπόθεσης με πολιτικές ρητορίες για «γλυτώσουν» την απονομή δικαιοσύνης όπως προβλέπει άλλωστε η Ποινική Δικονομία σχετικά με τα αδικήματα για συκοφαντική δυσφήμηση οποιονδήποτε πολίτη σε μία δημοκρατική χώρα.

Ο εισαγγελέας πρότεινε τη καταδίκη και ο ομόφωνα το δικαστήριο έβγαλε την ετυμηγορία - καταδικαστική απόφαση και τιμωρία 5 μήνες φυλακή, με αναστολή τριών ετών για τον εκ των κατηγορουμένων Κόκκου Τηλέμαχου για συκοφαντική δυσφήμηση σύμφωνα με τη Ποινική Δικονομία, γιατί αν και υπήρξαν αμφιβολίες για τη χρήση ή όχι περί «πρακτόρων», «ανθελλήνων» κλπ. ακόμη και η χρήση-χαρακτηρισμός «αυτονομιστής» συνιστά συκοφαντική δυσφήμηση σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου. Είναι σκάνδαλο ότι ο καταδικασμένος Τηλέμαχος Κόκκος είναι Διευθυντής του κρατικού σταθμού ΕΡΑ στη Φλώρινα. Φανταστείτε τι επίπεδο διεύθυνσης-ενημέρωσης παρέχεται στους πολίτες της περιοχής από τέτοιον Διευθυντή κρατικού ραδιοφώνου.

Η απόφαση 190/08.01.2010 του Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης είναι ιστορική νίκη για τη δημοκρατία. Η καταδίκη του Διευθυντή "δημοσιογράφου" του κρατικού ραδιοφώνου, για συκοφαντική δυσφήμηση σύμφωνα με τη Ποινική Δικονομία αποτελεί ράπισμα στο σάπιο κόσμο των ΜΜΕ, για τον «εργολαβικό διασυρμό» μελών της Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ίσως άρχισε να ανατέλλει ήλιος ισοτιμίας και ισοπολιτείας σε επίπεδο Δικαιοσύνης για όλους τους εθνικά Μακεδόνες, ‘Έλληνες πολίτες στη χώρα μας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

4 σχόλια:

 1. Ειχα δει ενα πολύ μικρό μέρος, προς το τέλος, εκείνης της εκπομπής. Θυμάμαι το διάλογο της Τσόκλη με μια γιαγιά απο το χωριό Ανταρτικό (αν θυμάμαι καλά):
  Γιαγια: ...η μητρική μας γλώσσα...
  Τσοκλη: Ποιά ήταν η γλώσσας σας;
  Γιαγιά: Η Μακεδονική!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ετσι θα απαντούσε οποιοδήποτε μέλος της 1 εκατομμυρίου μακεδονικής εθνικής κοινότητας ελλάδος αν διασφαλίζονταν η ελευθερία έκφρασης για το συγκεκριμένο θέμα..!!!
  γιατι έτσι απαντούν κατ΄ίδία και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τις κάμερες σε όλους μας..
  Είναι καιρός η ευρώπη να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ να εγκατασταθεί στην Ελλάδα Δημοκρατία αντί του εθνικοθρησκευτικού θεοκρατικού και ολοκληρωτικού σημερινού καθεστώτος.
  Η ευρωπαίκή ανοχή στη αντιευρωπαίκή ελλάδα μόνο κακό κάνει στην ευρώπη αλλά και κυρίως στην ίδια την ελλάδα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

  Αυστριακή «αβάντα» στην ΠΓΔΜ

  Πρωτίστως διμερές ζήτημα αποκάλεσε από τα Σκόπια τη διαφορά ΠΓΔΜ - Ελλάδας για την ονομασία ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.
  Δήλωσε ότι πρόκειται για μία ευαίσθητη υπόθεση, η οποία όμως
  «δεν επιτρέπεται για το λόγο αυτό να εμποδιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της Μακεδονίας»
  Όπως τόνισε, η Αυστρία υποστηρίζει τη σύσταση της Κομισιόν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάλεσε Αθήνα και Σκόπια να επιδείξουν βούληση για την εύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης.

  Χθες, ο Μιχ. Σπίντελεγκερ βρέθηκε στην Αθήνα. Μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσα, είχε δηλώσει ότι "πρέπει να υπάρξει περισσότερος διάλογος για το ζήτημα αυτό και να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση και από τις δύο πλευρές". Παράλληλα, είχε αναφερθεί στο γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

  (Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. προς Ανωνυμο της 22 Ιανουαριου

  Μα πως θα γινει αυτο αγαπητέ, αφου και εσυ δεν υπογραφεις τη γνωμη σου?

  Οσο η ''βαση'' δεν εχει λογο να διεκδικησει, να ζητησει, να απαιτήσει, τα λόγια που βγαινουν απο την ''κορυφή'' θα ειναι μονο λογια, λογια, λογια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή