Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου "ΚΟΛΕΝΤΑ"









Τα βίντεο είναι από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας όπου αναβιώνει κάθε χρόνο το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς "ΚΟΛΕΝΤΑ".


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΓΛΕΝΤΙΑ

1)Στις 16/12/2010 το μουσικό συγκρότημα Τ'ΑΗΔΟΝΙΑ,θα παίζουν στο χορό του 2ου Λυκείου Φλώρινας,στο κέντρο "Χρυσοχοϊδη".

2)Στις 19/12/2010 με μουσικούς από "Τ'ΑΗΔΟΝΙΑ" και το "ΑΚΡΟΑΜΑ" στο club "RIVER",στους Πύργους(Κατράνιτσα).

3)Ο πολιτιστικός σύλλογος Μαρίνας Νάουσας "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ" σαςπροσκαλεί την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 8:00μ.μ.,στις πολιτιστικές εκδηλώσεις για την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου"ΚΟΛΕΝΤΑ",που θα γίνουν στον προαύλιο χώρο του συλλόγου.Θα παρουσιαστούν χοροί της Μακεδονίας από το μικρό χορευτικό τμήμα του συλλόγου.Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι για όλους,με το μουσικό συγκρότημα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΡΑΚΙ".

4)O PNEUMATIKOS MORFOTIKOS SYLOGOS MELITHS 8EOREI XREWS TOU NA MA8EI STOUS NEOUS KAI NA 8YMISEI STOUS PALIOTEROUS TOU TOPOU MAS THN PARADOSH!!!STIS 23/12/2010 8A ANAVIOSOUN TA E8YMA TOU TOPOU MAS ME TO PARADOSIAKO ANAMA THS FOTIAS, PARADOSIAKA EDESMATA, AF8ONO KRASI KAI TSIPOURO...!EPISEIS PARADOSIKH MOUSIKH ME TO MOUSIKO SYGKROTIMA "AKROAMA". . . . . . . !!!!!!!!!!!!!!!

5)Τ'ΑΗΔΟΝΙΑ 23/12 ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΔΙΝΟΥ

6)Ο Κρυσταλλινος Ηχος στο Εθιμο "Κολιντα Μπαμπο" στις Αμπελειες!!!

7)Το Δ.Σ. Γρίβας και ο πολιτιστικός σύλλογος Γρίβας διοργανώνουν, "Κολιντε" στις 23-12-2010 στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρίβας και σας προσκαλούν να τιμήσετε την εκδήλωση με την παρουσία σας!!!

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τζεβελεκης Δημήτριος
& Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Θεοδώρου Αθανάσιος

8)Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ολυμπιάδας διοργανώνει και γι' αυτήν τη χρονιά το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο έθιμο "Κόλντα Μπάμπω", που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δωρεάν προσφορά κρασιού, παραδοσιακό γλέντι σε ντόπιους μακεδονικούς ρυθμούς με την ορχήστρα "Χάλκινα Ηχοχρώματα" και φυσικά, όλα αυτά, γύρω από τη μεγάλη φωτιά που θα ανάψει νωρίς το βράδυ στην κεντρική πλατεία του χωριού. Θα φάμε, θα πιούμε, θα χορέψουμε όλοι γύρω από τη φωτιά και θα περάσουμε για άλλη μία χρονιά πολύ ωραία. Θα είμαστε όλοι εκεί στις 23 του Δεκέμβρη!

9)Τ'ΑΗΔΟΝΙΑ ΣΤΟ ''ΝΟ ΝΑΜΕ'' ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου,ΣΤΟΝ ΑΕΤΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

10)Τ'ΑΗΔΟΝΙΑ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ 'ΑΡΗΣ ΛΟΦΩΝ'Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου στις 9:00 μ.μ.,LA CASA GRANDE-ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕΛΙΤΗΣ

11)Χορος Πολιτιστικου συλλογου "Η Κρωμνη" με την ορχηστρα "Κρυσταλλινος Ηχος"Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου στις 9:00 μ.μ,Κεντρο "Μεγαρο"-Περιφερειακος Αξου

12)Τ'ΑΗΔΟΝΙΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΑΜΜΟΧΩΡΙΟΥ ΣΤΟ ''ΟΡΑΜΑ''Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2011 στις 9:00 π.μ.,ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ''ΟΡΑΜΑ''


http://aegeanmacedonianculture.blogspot.com/2010/12/blog-post.html

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές



Ekloges 2010
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σε δύο γύρους 7 και 14 Νοεμβρίου 2010 ο πραγματικός νικητής από την κάλπη αναδείχθηκε κυρίως το κόμμα της «αποχής». Δεν είναι τυχαίο ότι αντικατοπτρίζεται η «αδυναμία» ενεργής συμμετοχής στα πολιτικά πράγματα μεγάλου τμήματος των πολιτών της χώρας μας.

Οι «θριαμβολογίες» κομματικών ηγεσιών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, επαναλαμβάνουν την μεταφορά-συνέχεια των στείρων κομματικών αντιπαραθέσεων κατά την προεκλογική περίοδο, στο μετα-εκλογικό πολιτικό τοπίο μετά τα αποτελέσματα. Είναι φυσική συνέχεια μιας κατάστασης χώρας και κοινωνίας σε πολιτικό «κώμα» λόγο της πολιτικής ρουσφετολογικής «διαπαιδαγώγησης» διαχρονικά, της απαρχής της σοβαρής οικονομικής κρίσης και της ελλιπέστατης ενημέρωσης, συζήτησης, διαλόγου σχετικά με τον νέο νόμο «Καλλικράτης».

Επίσης νίκησε η «αποχή» γιατί δεν υπήρχε σχεδόν κατά κανόνα η εναλλακτική πολιτική πρόταση, με ανεξάρτητες λίστες υποψηφίων μακριά από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, σχετικά με αυτοδιοικητικές ανεξάρτητες λογικές τόσο από την κεντρική εξουσία τόσο και από την κομματική κηδεμόνευση, αλλά κυρίως γιατί συμμετείχαν λίστες υποψηφίων καθεστωτικών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Συνήθως οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα και για αυτό δεν είναι τυχαίο ότι στους δύο μεγάλους Δήμους της χώρας, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, «επιβραβεύθηκαν» οι υποψήφιοι Γ. Καμίνης και Ι. Μπουτάρης που εξέπεμπαν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, από την μία περισσότερο ανεξάρτητες λογικές-θέσεις από τα καθεστωτικά κοινοβουλευτικά κόμματα και από την άλλη κυρίως λόγου της θετικής πολιτικής σκέψης και πρακτικής των δύο υποψηφίων τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ε.Ε.Σ.-Ουράνιο δεν συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως κόμμα με δικές του λίστες, αλλά προσπάθησε στα πλαίσια που περιγράφονται στο προεκλογική πολιτική ανακοίνωση στις 26.10.2010* να καλέσει τα μέλη και τους συμπαθούντες του κόμματος να

«…ψηφίζουν άτομα-προσωπικότητες που συμμετέχουν σε οποιαδήποτε λίστα υποψηφίων με βάση τα κριτήρια που καθορίζει η πολιτική ιδεολογία-στάση του Τόξου όλα αυτά τα χρόνια… Υπό αυτά τα πλαίσια από την μία είναι σημαντική η ηθική ακεραιότητα οποιουδήποτε υποψηφίου για να ψηφισθεί και να συμμετέχει στα κοινά. Από την άλλη δε βασική προϋπόθεση για να ψηφισθεί υποψήφιος είναι η ιδεολογική δημόσια τοποθέτηση υποψηφίου για τα δικαιώματα των εθνικά Μακεδόνων σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο στην Ελλάδα».

Εκτός από την επιβράβευση-εκλογή αρκετών υποψηφίων που εκλέχθηκαν στην βόρεια Ελλάδα στις μειονοτικές περιοχές που συμπαθούν την Ε.Ε.Σ.-Ουράνιο Τόξο συμμετέχοντας σε διάφορες λίστες, η εκλογή ως Πρόεδρου του προβεβλημένου στελέχους της ηγεσίας του κόμματος Αναστασιάδη Παναγιώτη -Pande Ashlakov

στο Κοινοτικό διαμέρισμα Μελίτη-Voshtarani με τον μεγαλύτερο πληθυσμό αμέσως μετά τις πόλεις Φλώρινα-Lerin, Αμύνταιο-Sorovich του νομού Φλώρινας-Lerin, δίνει την δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά το Τόξο στα πολιτικά πράγματα στην περιοχή γιατί...

«...γενικά θεωρούμε ότι η εθνική χειραφέτηση των πολιτών με μακεδονική εθνική συνείδηση δίνει την δυνατότητα για ακόμη καλύτερη-χρήσιμη συμμετοχή οποιουδήποτε πολίτη στα κοινά σε αυτοδιοικητικές πολιτικές». *

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Απόπειρα νοθείας καταγγέλλει ο συνδυασμός «Ανταρσία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη»

Δεν υπήρχαν ψηφοδέλτια

Απόπειρα νοθείας καταγγέλλει ο συνδυασμός «Ανταρσία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη»

Αθήνα - Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010 [ 14:03 ]
Eurokinissi

«Πρωτοφανή απόπειρα νοθείας» κατήγγειλε την Κυριακή ο συνδυασμός «Ανταρσία στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη» στα Πομακοχώρια του νομού Ξάνθης.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το πρωί της Κυριακής ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης του συνδυασμού στην Ξάνθη Μηλιαζήμ Τζεμαλή ανακάλυψε ότι στο χωριό που ψηφίζει ο ίδιος (το Δημάριο Ξάνθης, εκλογικά τμήματα τμήματα 63, 64 και 65) δεν υπήρχαν καθόλου ψηφοδέλτια του συνδυασμού.

Έπειτα από συνεννόηση με τον δικαστικό αντιπρόσωπο έφερε ο ίδιος ψηφοδέλτια για να συνεχιστεί η ψηφοφορία. Κατόπιν τούτου άρχισε να ψάχνει αν υπάρχουν ψηφοδέλτια στα γύρω χωριά. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, ο ίδιος ανακάλυψε ότι στο χωριό Αιμόνιο, με 200 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, είχαν σταλεί από τη Νομαρχία περίπου 3.000 με 4.000 ψηφοδέλτια. Αντιθέτως, στη Γλαύκη στα εκλογικά τμήματα 75, 76 και 77 υπήρχε ελάχιστος αριθμός ψηφοδελτίων (περίπου 100
ενώ οι εγγεγραμμένοι είναι 400-430).

Βάσει της καταγγελίας, το ίδιο συνέβη και στα εκλογικά τμήματα της Πάχνης.


«Καταγγέλλουμε αυτή την απροκάλυπτη απόπειρα νοθείας σε βάρος της 'Ανταρσίας σε Αν.Μακεδονία και Θράκη' (ειδικά στις περιοχές που κατοικεί η μειονότητα) και δηλώνουμε ότι θα προχωρήσουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να τιμωρηθούν οι ένοχοι» αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνδυασμού.


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1231066431

Δεκατρείς ερωτήσεις: Παναγιώτης Ψωμιάδης























Tάσος Tέλλογλου: Γιατί να σας ψηφίσουν όσοι αυτοχαρακτηρίζονται

ντόπιοι και δίγλωσσοι;


Γιατί είμαι κι εγώ ντόπιος και δίγλωσσος! Ξέρετε, μιλώ άπταιστα ελληνικά

και ποντιακά! Για να σοβαρευτούμε: θα με ψηφίσουν γιατί, απλά, κι αυτοί

αγαπούν την Μακεδονία και την Ελλάδα. Εκτός αν αναφέρεστε στους

ελάχιστους που παίρνουν εντολές από ξένα κέντρα αποσταθεροποίησης…



http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=75&smid=400&ArticleID=4402&reftab=59&t=%CE%94%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82:-%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%A8%CF%89%CE%BC%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Νέα στοιχεία για τη δράση της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα

Νέα στοιχεία για τις ακροδεξιές ομάδες που δρουν στον Άγιο Παντελεήμονα, με την ανοχή των αστυνομικών δυνάμεων, ήρθαν στη δημοσιότητα με αφορμή την επίθεση εναντίον του Αλέκου Αλαβάνου και της Ελένης Πορτάλιου στην περιοχή, στις 22 και 23 Οκτώβρη αντίστοιχα.

Με αφορμή τις δύο επιθέσεις, διοργανώθηκε την Τρίτη συνέντευξη Τύπου από την Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό". Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κέντρου με την "Ελεύθερη Αττική" Χρήστος Καπάταης, ο Χάρης Κωνσταντάτος από την "Ανοιχτή Πόλη", ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ο Χρήστος Ρουμπάνης από την "Κίνηση Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας", η Χριστίνα Ζιάκα από την "Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη" (YRE) και κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα ήταν μερικοί από όσους παρευρέθηκαν. Το φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που προβλήθηκε, από την επίθεση στο Αλέκο Αλαβάνο, διέψευσε όσους ισχυρίζονταν ότι η επίθεση οργανώθηκε απλώς από "αγανακτισμένους πολίτες", και έγινε αντικείμενο συζήτησης λόγω της "αρμονικής συνεργασίας της αστυνομίας με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής" όπως δήλωσε στο TVXS ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό", ο οποίος είναι υποψήφιος με το συνδυασμό "Ελεύθερη Αττική".

"Η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη και καλά οργανωμένη" υποστήριξε ο κ. Κούρκουλας και όπως προκύπτει από τα πλάνα, ομάδα υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής ακολουθούσε τον Αλέκο Αλαβάνο και τη συνοδεία του από την πλατεία Βικτωρίας ως τον 'Αγιο Παντελεήμονα. "Μας ακολουθούσαν μηχανάκια με φασίστες και μας απειλούσαν" τόνισε. Με την άφιξη του Αλέκου Αλαβάνου στον Άγιο Παντελεήμονα άρχισαν να εκσφενδονίζονται προς το μέρος του γιαούρτια, αυγά, πέτρες και φυλλάδια που είχαν υπό την κατοχή τους μέλη της Χρυσής Αυγής και "αγανακτισμένοι" κάτοικοι.

Το επιχείρημα ότι πρόκειται για απροσχεδίαστη κίνηση κατοίκων αντικρούεται καθώς μεταξύ των ατόμων που ήταν στην πλατεία αναγνωρίστηκαν πρόσωπα γνωστά από το χώρο της Χρυσής Αυγής όπως αυτό του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με το συνδυασμό "Ελληνική Αυγή για την Αθήνα" , Ηλία Παναγιώταρου. Παράλληλα αναγνωρίστηκαν πρόσωπα κατοίκων που συμμετείχαν και σε παλαιότερες επιθέσεις αλλά και σε αυτή κατά της Ελένης Πορτάλιου. "Ο όρος κάτοικοι δεν μπορεί να αποδοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι μέλη ή υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής και δεν είναι μία ή δύο φορές αλλά κατ' εξακολούθηση, δεν εκπροσωπούν αυτοί τη γειτονιά" επισήμανε ο Θανάσης Κούρκουλας. Κατά την αποχώρηση του Αλέκου Αλαβάνου, κάποιοι από αυτούς απαθανατίζονται να χαιρετούν φασιστικά (δείτε το πρώτο βίντεο, στο 6ο λεπτό).

Η στάση της αστυνομίας

Κατά την διάρκεια των επεισοδίων δεν έγινε καμία σύλληψη, παρά το γεγονός ότι τα ΜΑΤ έφτασαν τρία λεπτά μετά την άφιξη του Αλέκου Αλαβάνου, ενώ η ομάδα ΔΙΑΣ ήταν ήδη εκεί. Δύο σειρές αστυνομικών σχηματίστηκαν στην πλατεία όμως στο κέντρο της δρούσαν ανεξέλεγκτα επιτιθέμενα άτομα. Παράλληλα διαψεύδεται ο ισχυρισμός της αστυνομίας, ότι επενέβη λόγω της παρουσίας κρανοφόρων. "Υπήρχε αστυνομική δύναμη 40 ατόμων τα οποία έφτασαν μέσα σε τρία λεπτά και δεν έκαναν τίποτα, εμείς φορούσαμε τα κράνη για να προστατευτούμε" υποστήριξε ο Θανάσης Κούρκουλας. Όπως πρόσθεσε: "Η αστυνομία συνεργάστηκε αρμονικά με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, ενώ αρκετά ΜΜΕ παρουσιάζουν τους Xρυσαυγίτες με την ιδιότητα του κατοίκου. Η κυβέρνηση σιωπά καλύπτοντας τη φασιστική επίθεση. Είναι φανερό πως μόνο η μαζική αντιφασιστική δράση στην περιοχή μπορεί να στείλει του νοσταλγούς του Χίτλερ εκεί όπου ανήκουν, στους υπονόμους της ιστορίας. Καλούμε κάθε κοινωνικό και πολιτικό φορέα να τους καταδικάσει και να συστρατευτούμε για να τους πετάξουμε έξω από τις γειτονιές μας".

Επίθεση στον Αλ. Αλαβάνο 2
Ανέβηκε από tvxorissinora. - Νέα video που σας ενδιαφέρουν.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Η περίοδος της ελληνικής ιστοριογραφίας, γνωστή ως «Μακεδονικός Αγώνας» (1904-1908), αποτέλεσε μια οργανωμένη ένοπλη επέμβαση του ελληνικού κράτους εναντίων της μακεδόνικης αργάνωσης ΒΜΡΟ. Με την έναρξη του Ίλιντεν και λόγω των χιλιάδων Μακεδόνων που μπήκαν στις τάξεις της Οργάνωσης, η πολιτική της Ελλάδας άλλαξε ριζικά. Πριν την επίσημη έναρξη του ελληνικού «Μακεδονικού Αγώνα», το ελληνικό κράτος έστελνε έμπιστα πρόσωπα με σκοπό επι τόπου να ερευνήσουν και τα στοιχεία της έρευνας αργότερα να χρησημοποιηθούν στη μελλοντική προπαγανδιστική πολιτική στη Μακεδονία. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών ήταν εντελώς αντίθετα από αυτά που επιθυμούσαν τα κρατικά όργανα της Αθήνας. Έτσι για παράδειγμα, την άνοιξη του 1904, στάλθηκε στη Μακεδονία ο Γεώργιος Τσορμπατζόγλου, υπάλληλος και μεταφραστής στην ελληνική πρεσβεία της Ίσταμπουλ/Κωνσταντινούπολης. Κατα τη διάρκεια της περιοδείας του στο Воденско-Βόντενσκο (περιοχή Έδεσσας), στην έκθεσή του προς την ελληνική κυβέρνηση, 27 Μάη 1904, έγραψε: „Οι άρχοντες και οι νέοι της πόλης (Βόντεν-Έδεσσα) μιλούν μακεδόνικα αλλά γνωρίζουν και λίγο ελληνικά“. Περιγράφοντας την εθνολογική φυσιογνωμία της περιοχής Сер-Σερρών, θα παρατηρήσει πως εκεί υπάρχουν δύο κατηγορίες-ομάδες πληθυσμού, όπου θα μπορούσε να επιδράσει η ελληνική προπαγάνδα. Η Μακεδονόφωνη ορθόδοξη (Μακεδόνες πατριαρχικοί και Μακεδόνες εξαρχικοί) και η ελληνόφωνη πληθυσμιακή ομάδα. Σε μία από τις επόμενες εκθέσεις του προς την ελληνική κυβέρνηση, με ημερομηνία 26 Ιουλίου 1904, ο Τσορμπατζόγλου, περιγράφοντας την Επανάσταση του Ίλιντεν, σαφέστατα διαφοροποιεί το ΒΚΜ, το οποίο το ονομάζει «καθαρό βουλγάρικο κομιτέτ» από το ΜΡΟ, το οποίο το ονομάζει «Μακεδόνικοκομιτέτ». Περιγράφοντας το δεύτερο κομιτέτ, ανέφερε: «οι Μακεδόνες υπαρχηγοί, ίσως και οι αρχηγοί, έχοντας έναν καιμοναδικό όρο στην συμφωνία με τη χώρα, λάβαιναν τη δύναμή τους από το γεγονός να μην κοιτούν τίποτα άλλοεκτός από την απελευθέρωση των Μακεδόνων ως Μακεδόνες».

Σε επιστολή προς την σύζυγό του Ναταλία Μελά, στις 16 Μαρτίου 1904, ο Παύλος Μελάς, ο οποίος βρισκόταν στο χωριό Габреш-Γκάμπρεςς-Γαύρος της Καστοριάς-Костур, έγραψε: «ανεβαίναμε εμείς προς τους στάβλους και από παντούακούγαμε добровечер-ντοβροβέτσσερ (καλησπέρα) στα μακεδόνικα, από τις γυναίκες, δεν γνωρίζουν ούτε λέξηελληνικά». Την ίδια μέρα, μετά από πρόσκληση του Κότε, σε σπίτι όπου διέμεναν αξιωματικοί, συγκεντρώθηκαν 12 κάτοικοι του χωριού και η συζήτηση κυλούσε με τον εξής τρόπο: «σε αυτούς, ο Κότε απευθύνθηκε πειστικά στη μακεδόνικη, ενώ σ’ εμάς μας μετέφραζε ο Πύρζας». Κατα τη διάρκεια της παραμονής του στο χωριό Рулје-Ρούλιε του Κότε, ο Μελάς έγραψε στη γυναίκα του στις 17 Μαρτίου 1904, ότι επισκέφτηκαν το σχολείο του χωριού και οι μαθητές τους τραγούδησαν ένα τραγούδι αλλά αυτοί δεν μπόρεσαν να καταλάβουν εάν «η γλώσσα ήταν μακεδόνικη ή ελληνική». Η ανάγκη επικοινωνίας με τον τοπικό μακεδόνικο πληθυσμό, ανάγκασε το Μελά να μάθει κάποιες μακεδόνικες λέξεις και έτσι στο γράμμα που έστειλε στην σύζυγό του από το χωριό Ошчима-Όσστσσιμα-Τρίγωνο, στις 21 Μαρτίου 1904, έγραψε: «έμαθα λίγες μακεδόνικες λέξεις τις οποίες τις λέω κυρίως στις γυναίκες και τις μητέρες…».

Πολυάριθμα είναι και τα παραδείγματα από το ημερολόγιο του «μακεδονομάχου» Γεώργιου Τσόντου-Βάρδα. Στις 22 Οκτωβρίου 1906, στο ημερολόγιό του έγραψε ότι θα ζητήσει από το ελληνικό κράτος να «μου στείλουν κάποιο βιβλίο στα μακεδόνικα, αν υπάρχει, για να μάθω τη γλώσσα». Μόνο τρεις μέρες αργότερα, στις 25 Οκτωβρίου 1906, ο Βάρδας ανέφερε: «προσπαθώ να μάθω τη μακεδόνικη γλώσσα αλλά πολύ δυσκολεύομαι, δεν μπορώ να καταλάβω σε ποιές κλίσεις ανήκει». Πάντως, δεν παραιτήθηκε από την προσπάθεια να μάθει τη γλώσσα, αντίθετα συνεχώς την τελειοποιούσε μέσω επαφής με τον τοπικό πληθυσμό και αυτό φαίνεται και κατα τη διάρκεια της παραμονής του στο χωριό Драгош-Ντράγκοςς της περιοχής Битола-Μπίτολα, όπου στις 28 Οκτωβρίου 1906 ανέφερε: «το βράδυ έφυγαν αυτοί που ήταν μαζί μου στο καταφύγιο και εγώ πήγα σε ένα σπίτι όπου έμεινα με τις γυναίκες και τους γέρους, μιλώντας δύσκολα τη γλώσσα». Ο Βάρδας, κατα την παραμονή του στη Μακεδονία, τακτικά λάβαινε εφημερίδες από την Ελλάδα. Στις 14 Αυγούστου 1907, στο ημερολόγιό του σημείωσε πως στην εφημερίδα Πυρόν, στις 9 Ιουλίου 1907, του έκαναν αρνητική κριτική επειδή «δεν κατάφερε να μάθει τη γλώσσα του τόπου, τη μακεδόνικη». Απαντώντας στους ισχυρισμούς αυτούς, ο Βάρδας έγραψε πως αυτό ήταν αδύνατο, επειδή «δεν υπάρχει βοηθητικό βιβλίο, ούτε κατάλληλος δάσκαλος γι’αυτόν», αλλά και δημόσια έλεγε πως όλοι οι μελλοντικοί Έλληνες αξιωματικοί και αντάρτες, όταν θα φτάσουν στη Μακεδονία, θα πρέπει να γνωρίζουν τη Μακεδόνικη γλώσσα. Τη μεγαλύτερη αξία, σχετικά με τη μακεδόνικη γλώσσα, έχουν οι σημειώσεις του Βάρδα που βρίσκονται στο φάκελο 18 του αρχείου του. Συγκεκριμένα, στην προσπάθειά του να μάθει τη μακεδόνικη γλώσσα, δημιούργησε λεξικό για προσωπική χρήση, όπου έγραψε μεγάλο αριθμό λέξεων και διαλόγων στην ελληνική γλώσσα, μεταφρασμένους στα μακεδόνικα, με ελληνικούς χαρακτήρες. Το λεξικό περιέχει τους αριθμούς από το 1 μέχρι το 1000, τα έτη, τους μήνες και τις ημέρες της εβδομάδας. Επίσης, υπο ειδικό τίτλο «Κάκο σε βέλι» (πως λέγεται), τοποθέτησε απλές φράσεις καθημερινής επικοινωνίας. Είναι απολύτως κατανοητό, πως η μακεδόνικη γλώσσα, την οποία ως τέτοια την αναφέρουν σχεδόν όλοι οι «μακεδονομάχοι», δεν είναι δημιούργημα της τιτοικής Γιουγκοσλαβίας, ούτε τότε έλαβε το όνομά της, Μακεδόνικη γλώσσα, αλλά ως τέτοια την ανέφεραν όλοι, τουλάχιστον 60 χρόνια πριν τη δημιουργία του κράτους της Γιουγκοσλαβίας. Τότε δεν υπήρχαν οι ονομασίες «σλάβικα», «σκοπιανά» ή «τοπικό ιδίωμα». Ούτε το γελειότατο «ντόπια» και «ντόπικα».

http://novazora.gr/arhivi/1012