Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Πρωτοχρονιάτικες ευχές ενός Μακεδόνα από την Θεσσαλονίκη


Πρωτοχρονιάτικες ευχές ενός Μακεδόνα από την Θεσσαλονίκη

Novogodisni zelbi na eden Makedonec od Solun

58 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά, Σπύρο, κι ας μην είμαι Μακεδόνας, ούτε υπό την ελληνική ούτε υπό την σλαβική εκδοχή. Ελπίζω να με πιάνουν κι εμένα οι ευχές σου παρά ταύτα :-).

    Μία ερώτηση από ειλικρινή περιέργεια: στα αφτιά μου ακούγονται τόσο τα ελληνικά όσο και τα μακεδονικά σου σαν μητρική σου γλώσσα, σαν να τα έμαθες και τα δύο από νήπιο. Έτσι είναι; Ή προηγήθηκε κάποια γλώσσα της άλλης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θαναση, Χρονια πολλα -οτι κ αν εισαι απο καταγωγη πρωτα απο ολα εισαι συνανθρωπος μας και εννοειται οτι απο την στιγμη που επικοινωνουμε σε περιοδο εορτων σ ευχομε οτι καλυτερο για σενα και για τους ανθρωπους που αγαπας:)

    Θα σε πω ενα παραμυθι : Οι γονεις του George ειναι Αυστραλοι πολιτες , μονο που οι γονεις του πατερα του ομως ανεικουν στην ελληνικη παροικια της Μελβουρνης και μεταξυ τους μιλανε ελληνικα . Ο George απο μικρη ηλικεια ακουει κ καταλαβαινει τα αγγλικα απο τους γονεις του κ τα χωριατικα ελληνικα απο τους παππουδες , οσπου μια μερα "ξυπναει" αποφασιζει να μαθει την ελληνικη ιστορια κ την επισημη λογοτεχνικη γλωσσα της Ελληνικης Δημοκρατειας . Μεσα του μεχρι εκεινη την ωρα ειχε αναμιχτα αισθηματα σχετικα με την ταυτοτητα του αλλα βλεποντας τις ιστορικες αδικιες εις βαρος της Ελλαδας,την οποια επισκεπτεται συχνα ενω ταυτοχρονα αποχτα επαφες με την ελληνικη εκει παροικια καταλαβαινει οτι ειναι μονο Ελληνας κ αρχιζει να υπερασπιζεται αυτο που νοιωθει .

    Οι διαφορες μου με τον ηρωα της ιστοριας ειναι οτι οι γονεις της μανας μου ειναι Μακεδονες, οτι οι Μακεδονες στην Ελλαδα δν πηγαν μεταναστες οπως οι Ελληνες στην Αυστραλια αλλα ημασταν συνεχεια στην πατρωα γη , οπως κ οτι εναντια στην Ελλαδα δεν εχουν γινει ουτε στο ελαγχιστο οι αδικειες που γιναν εις βαρος των Μακεδονων απο τους 3 λαους που τους κατελαβαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρονια Πολλά Σπυρο
    Χρόνια Πολλά σε όλους. Και στους Μακεδόνες και στους Ελληνες.
    so zdravje

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΡουσΡομ,

    δεν κατάλαβα αν είσαι ο Σπύρος, αλλά μικρή σημασία έχει. Καταλαβαίνω ότι άκουγες μέσα στο σπίτι σου και τις δύο γλώσσες, με διαφορετικό στάτους η καθεμία, τα ελληνικά ως γλώσσα βασικής επικοινωνίας, τα μακεδονικά ως γλώσσα του χωριού ας πούμε. Άρα τις έμαθες και τις δύο μαζί από μικρό παιδί. [Αν κατάλαβα καλά επίσης, προέρχεσαι από μικτό γάμο, πράγμα αρκετά αξιοσημείωτο. Διερωτώμαι λίγο, αν είναι έτσι, πώς αντιμετωπίζει ο πατέρας σου ή η οικογένειά του την μακεδονική σου εθνική συνείδηση].

    Άλλη ερώτηση: υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στην Μακεδονία που δεν γνωρίζουν ελληνικά προτού πάνε στο σχολείο;

    Κι άλλη ερώτηση: θα έλεγες ότι οι παππούδες από την μεριά της μητέρας σου ή η ίδια η μητέρα σου είναι λιγώτερο συνειδητοποιημένοι εθνικά από εσένα;

    Αυτά και συγνώμη για την ανάκριση :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάθε πρωτοχρονιά, οι στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς επιβάλλουν την απόδοση ευχών για το νέο έτος και τίποτα παραπάνω.
    Η εμμονή σε ανακριτικού τύπου σχόλια του Αθ. Αναγνωστoπουλος μια τέτοια εορταστική ημέρα και μάλιστα με ‘χαμόγελα’ του στυλ :-) δείχνει έλλειψη αίσθησης τόπου, χρόνου και πνεύματος των ημερών.

    Και πάλι Χρόνια Πολλά σε όλους. Και στους Μακεδόνες και στους Έλληνες.
    so zdravje / με υγεία και… χαμόγελα :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή Χρονιά με ότι επιθυμείς.
    Ευχαριστούμε για την δουλειά που κάνεις εδώ. Μερικές φορές αισθάνομαι σαν να είμαι σε κάποιο..κρυφό σχολιό, εάν υπήρχαν αυτά, δεν το λέω κυνικά. Εννοείται ότι είμαι Μακεδόνας και κανένας δεν μπορεί να μου το αμφισβητήσει. Ούτε και θα μπώ σε καμμια τρέλλα να θέλω να το αποδείξω. Μου φτάνει που το ξέρω εγώ και το δηλώνει η στάση μου χωρίς καμμία ψυχολογική "παρενέργεια".
    Απλά και καθαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν νομίζω ότι το ενδιαφέρον κάποιου συμπολίτη μας Έλληνα για το πως βιώνουμε εμείς οι Μακεδόνες την διαφορετική μας εθνική ταυτότητα, είναι κακό πράγμα. Εάν δεν ρωτήσουν εμάς τους ίδιους, που θα βρουν τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα τους που η ιδία η ελληνική κρατική προπαγάνδα τους δημιουργεί, με μισές αλήθειες η και ολόκληρα ψέματα; Εκτός εάν θέλουμε να ζούμε σε «γκέτο» ως Μακεδόνες και να κρατάμε σε απόσταση και μακριά μας τους «αλλοεθνείς».
    Καλή χρονιά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Abecedar,

    οι στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς στο χωριό μου επιβάλλουν άλλα πράγματα, όπως

    α) ο οικοδεσπότης δεν παριστάνει τον δικηγόρο των σχολιαστών του, που έχουν δικό τους στόμα και δική τους νοημοσύνη,

    β) ο οικοδεσπότης δεν αποδίδει κακή προαίρεση σε ένα νέο σχολιαστή, που δεν το ξέρει καν και, αν μη τι άλλο ,δεν είναι ανώνυμος όπως ο ίδιος,

    γ) ο οικοδεσπότης όταν σχολιάζει την συμπεριφορά ενός σχολιαστή απευθύνεται σε αυτόν προσωπικά και όχι σε τρίτο πρόσωπο σαν να είναι αόρατος.

    Αλλά αυτά είναι έθιμα του χωριού μου βέβαια. Όχι δικά σου ή των ιστολόγων που συμμερίζονται την συμπεριφορά σου, όπως του http://macedonia-greece.blogspot.com/ ας πούμε.

    Από και και πέρα, δικαίωμά σου να μην θέλης εμείς οι Έλληνες να μάθουμε τίποτα για εσάς, παρά να νομίζουμε ότι είστε είτε πλάσματα της φαντασίας είτε αιμοδιψείς κομιτατζήδες. Αν νομίζεις ότι αυτό εξυπηρετεί τους σκοπούς του ιστολογίου σου, όποιοι κι αν είναι αυτοί.

    Και καλή χρονιά πάντα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @belo more
    Καλά κάνει και ρωτάει και έτσι πρέπει. Δεν είπα το αντίθετο. Η παρατήρησή μου ήταν κυρίως ως προς τη χρονική στιγμή. Χρονιάρα μέρα...
    Τεσπα...
    Από το τελευταίο του σχόλιο κατάλαβα οτι δεν είναι καλά ενημερωμένος για τους μακεδόνες.
    Οποιος θέλει να μάθει σε βάθος για εμάς τους μακεδόνες μπορεί να διαβάσει βιβλία τεκμηριωμένα. Για αρχή, προτείνω το Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ, Τ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, εκδόσεις βιβλιόραμα, http://www.bibliorama.gr.
    Δεν χειάζεται να διαβάζει το blog των νεάτερνταλς που αναφέρε παραπάνω, απο οποίο βλέπω οτι έχει επηρεαστεί η γνώμη του σχετικά με εμας.
    Οσο για τα υπόλοιπα:
    Ουτε δικηγόρος είμαι, ούτε οικοδεσπότης είμαι και ουτε παριστάνω τον οικοδεσποτη του παρόντος blog. Το παρων blog είναι του Αιγαιάτης Μακεδόνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν ήμουν ενημερωμένος, δεν θα ήμουν εδώ.

    Καλοί και οι ακροαριστεροί δημοσιογράφοι, ελλείψει όμως πρωτογενών πηγών.

    Αν δεν είναι δικό σου ιστολόγιο, μην φέρεσαι σαν να είναι. Διπλό το ατόπημα.

    Μην είσαι τόσο βέβαιος ότι δεν μοιράζεσαι τίποτε με τον Έλληνα Μακεδόνα. Και δεν εννοώ την Μακεδονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητε Θαναση, ναι ειμαι ο Σπυρος που φαινεται στο βιντεο. Αν και ψιλοανακριτικες μοιαζουν οι ερωτησεις σου θα απαντησω

    Πρωτον υπαρχουν πολυ δημοκρατες (γιατι,ναι η συμπεριφορα στις διαφορετικες κοινοτητες καθε ειδους (εθνικες ,θρησκευτικες, πολιτιστικες κ λοιπες) ειναι μετρο δημοκρατειας)-στην οικογεννεια μου απο την πλευρα του πατερα μου που σεβονται αυτο το θεμα οπως και αλλοι που δεν το σεβονται .

    Οσο για το δευτερο ερωτημα σου δεν εχω υποψιν μου ατομα που να ξερουν μονο μακεδονικα πριν πανε σχολειο-οι περισσοτεροι οπως εγω εχουμε απο μικροι ακουσματα κ των δυο γλωσσων κ εν συνεχεια ο καθενας καλλιργει οσο θελει την μακεδονικη-την ελληνικη ουτως η αλλως την μαθαινει στο σχολειο ,στις παρεες κ την λοιπη κοινωνια.

    Οσο για το τελευταιο που ρωτας εχω να σε πω οτι πιστοποιητικα εθνοφροσυνης εχουν παψει να εκδιδονται -ποσον μαλλον σε εμας που ως λαος ειμασταν παντα δημοκρατες δεν εκδιδαμε ποτε .

    Ελπιζω να σε καλυψαν οι απαντησεις μου , οπως κ για οτιδηποτε αλλο θελεις μπορεις να απαντησεις . Και παλι καλες γιορτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Μιστερ Αθ. Αναγνωστoπουλος,

    Βασικά, στο τελευταίο σου σχόλιο, έγραψες τέσσερις γραμμές κειμένου με τέσσερις αντιφάσεις. Και τέσσερα, αντίστοιχα, λάθη.
    Τεσπα...
    Θα σταθώ μόνο στην πρώτη και πιο κραυγαλέα σου αντίφαση. Ενώ παραδέχεσαι ότι δεν είσαι ενημερωμένος σχετικά με τους εθνικά μακεδόνες ταυτόχρονα δείχνεις απροθυμία να δεχθείς το πιο τεκμηριωμένο βιβλίο (μέχρι σήμερα) που γράφτηκε για τους εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα με το αιτιολογικό ότι είναι προϊόν ‘καλών' μέν αλλά 'ακροαριστερών δημοσιογράφων’ και οτι στερείται 'πρωτογενών πηγών'.
    Προσωπικά δεν θεωρώ την δημοσιογραφική ομάδα ομάδα του ΙΟΥ της Ελευθοτυπίας 'ακροαριστερούς' ούτε ότι στερουνται 'πρωτογενών πηγών'.
    Για μένα η δημοσιογραφική ομάδα του ΙΟΥ της Ελευθεροτυπίας είναι η καλύτερη δημοσιογραφική ομάδα σήμερα στην Ελλάδα.

    Παρέλειψες να μας πείς τη γνώμη σου για το βίντεο. Σου άρεσε; Δεν σου άρεσε; Συμφωνείς; Διαφωνείς;
    Η ΦΙΣ έχει επεξεργασμένες θέσεις επι του θέματος των εθνικά Μακεδόνων ή διατυπώνει αοριστολογίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια χαρά Σπύρο!

    Άλφα, θες κούρεμα :-)

    Βήτα, αν δεν ανακρίνω, δεν θα μάθω και τίποτα.

    Γάμα, "δεν εχω υποψιν μου ατομα που να ξερουν μονο μακεδονικα πριν πανε σχολειο"

    Αυτό είναι ενδιαφέρον. Ας υποθέσουμε ότι έτσι είναι: Γιατί ας πούμε στην Θράκη δεν συμβαίνει αυτό; Είναι οι εθνικά Μακεδόνες πιο δεκτικοί και ανοιχτοί στον ελληνικό πολιτιστικό περίγυρο; Είναι λιγώτεροι και γιαυτό τα παιδιά τους δεν μπορεί παρά να εκτίθενται στα ελληνικά από μικρά; Υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση;

    Δέλτα, "πιστοποιητικα εθνοφροσυνης εχουν παψει να εκδιδονται -ποσον μαλλον σε εμας που ως λαος ειμασταν παντα δημοκρατες δεν εκδιδαμε ποτε"

    Καλά, μην παρεξηγιέσαι τώρα. Η εθνική συνείδηση δεν είναι ούτε συνεχής ούτε αμετάβλητη διαχρονικά.

    Να μερικές περιπτώσεις που μπορώ να σκεφτώ: α) οι παππούδες είναι φτωχοί χωρικοί σε κάποιο χωριό και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα πρόβατά τους. Βασικός αυτοπροσδιορισμός είναι αυτός του Χριστιανού και μάλιστα η ανάμνηση της διάκρισης Πατριαρχείου και Εξαρχίας είναι πιο σημαντική από την διάκριση Έλληνας-Μακεδόνας-Βούλγαρος, β) οι παππούδες είναι Βούλγαροι, η μαμά Μακεδόνισσα, γ) οι παππούδες είναι συνειδητοποιημένοι Μακεδόνες και μεταλαμπαδεύουν αυτήν την πεποίθηση και στην μαμά, δ) οι παππούδες είναι Μακεδόνες ως αντίθεση κυρίως στους Πόντιους, δηλαδή δεν αισθάνονται απόσταση από τους Έλληνες Μακεδόνες, ε) οι παππούδες είναι φτωχοί χωρικοί όπως υπό α και θα δήλωναν πρόθυμα ότι είναι Έλληνες ή Μακεδόνες ή Βούλγαροι, ανάλογα με το ποιος θα τους απειλούσε ότι θα τους πάρη το κεφάλι ή θα τους τάιζε. Η μαμά, πιο μορφωμένη, ζη στην πόλη και ανακαλύπτει την τοπική της εθνοτική κληρονομιά. Ο εγγονός ολοκληρώνει την μετάβαση στην συγκρότηση εθνικής συνείδησης.

    Μπορεί να παίζη κάποια από αυτές τις εκδοχές, μπορεί κάποια άλλη που δεν την ξέρω. Για μένα αυτά είναι ενδιαφέροντα, γιατί δεν προέρχομαι από παρόμοιο περιβάλλον. Πάντως πιστοποιητικά οποιουδήποτε είδους δεν ζητώ, αν ζητούσα δεν θα σου μιλούσα προφανώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Abecedar,

    έχεις πρόβλημα κατανόησης. Δεν έγραψα ότι ο Κωστόπουλος δεν έχει πηγές στο βιβλίο του, έγραψα ότι τι να τον κάνω τον Κωστόπουλο, όταν μπορώ να ρωτήσω και να μάθω κάτι από τον Σπύρο. Αυτός είναι η δική μου πρωτογενής πηγή. Κάποια στιγμή θα τον διαβάσω και τον Κωστόπουλο, αλλά η αμεσότητα είναι άλλο πράγμα.

    Δεν πιστεύω να στενοχωρήθηκες που δεν σ'άκουσε ο Σπύρος! :-Ρ

    "Προσωπικά δεν θεωρώ την δημοσιογραφική ομάδα ομάδα του ΙΟΥ της Ελευθοτυπίας 'ακροαριστερούς'"

    Καλά, δες και τι κόμμα ψηφίζουν [όχι, δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ]

    "Για μένα η δημοσιογραφική ομάδα του ΙΟΥ της Ελευθεροτυπίας είναι η καλύτερη δημοσιογραφική ομάδα σήμερα στην Ελλάδα."

    Σε θέματα όπως το Μακεδονικό είναι εξαιρετικοί. Σε άλλα, άσ'τα να πάνε...

    "Παρέλειψες να μας πείς τη γνώμη σου για το βίντεο. Σου άρεσε; Δεν σου άρεσε; Συμφωνείς; Διαφωνείς;"

    Είπα, τα τσουλούφια δεν μου άρεσαν :-) Με τι να διαφωνήσω; Με τα χρόνια πολλά;

    "Η ΦΙΣ έχει επεξεργασμένες θέσεις επι του θέματος των εθνικά Μακεδόνων ή διατυπώνει αοριστολογίες;"

    Μήπως να ρωτούσες την ΦΣ; Απαντώ και εκπροσωπώ τον εαυτό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μεγάλωνα με την γιαγιά, οι γονείς στο εξωτερικό μετανάστες. Η βασική γλώσσα της γιαγιάς ήταν τα Μακεδόνικα. Ελληνικά ελάχιστα. Μέχρι τα πέντε αυτά ήξερα κι εγώ, μ αυτά μεγάλωνα, μ αυτά σμίλεψα τα πρώτα μου αισθήματα.

    Θα ήμουν έξι ή εφτά,στο χωριό, ήταν δικτατορία, ένα πρωινό. περνούσα την πλατεία και πήγα να χαιρετήσω μια μπάμπου, φιλενάδα της γιαγιάς. Φυσικά στα Μακεδόνικα. Ήρθε ο Χ, ενωματάρχης και μου έδωσε ένα χαστούκι όπου έπεσα κάτω. Ούρλιαζε!!!

    Απαγορευμένη Γλώσσα! Την ξανασυνάντησα μετά από 30 χρόνια, μέσα στην ψυχανάλυση, βγάζοντας τα σωθικά μου. Διάβαζα το βιβλίο του Κωστόπουλου και έκλαιγα από ευγνωμοσύνη. Όποιος έχει χάσει τον εαυτό του μπορεί να καταλάβει. Όποιος δεν τον έχει χάσει δεν θα καταλάβει ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ .
    SREKNA NOVA GODINA NA SITE LUGE , NA SITE MAKEDONCITE.
    Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΗΤΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΓΛΩΣΣΟΙ..!!!
    Η ΜΗΤΡΙΚΗ /ΟΙΚΙΑΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ/ΑΛΒΑΝΙΚΑ, ΤΑ ΒΛΑΧΙΚΑ,ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ.
    ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΠΛΕΟΝ ΗΤΑΝ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ , ΜΕ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
    ΣΗΜΕΡΑ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΧΕΔΟΝ ΜΟΝΟΓΛΩΣΣΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΗΛΘΕ Ο ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΊΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ.
    ΕΤΣΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΓΕΝΕΘΛΙΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ , ΤΟΥ ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΩΦ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΓΛΩΣΣΑ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ.
    ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΩΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΗΔΗ ΔΙΑΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝ ΞΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ .
    ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΣΤΟΥΣ "ΕΛΛΗΝΕΣ" ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝΓΕΙΤΟΝΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
    ΙΣΩΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗς ΚΡΑΤΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.
    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΣΩΣΤΡΕΦΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ.
    ΟΤΑΝ ΘΑ ΣΕΒΑΣΘΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΆΡΘΡΟ 2,ΠΑΡ.2 ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥΣ ΛΑΟΥΣ.
    ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΕΘΝΗ , ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
    ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΓΕΦΥΡΑ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΩΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
    ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΓΕΦΥΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
    ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
    ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΓΕΦΥΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟ!!!
    GORA GLAVA MAKEDONCITE!!!
    VEKE NE SE PLASITE..
    LIZBONSKA DEMOKRACKA EVROPA DOAGIA I VO NACIONALISTACNATA GRCJA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. η γλωσσική μακεδονική κοινότητα ελλάδος αριθμεί σχεδόν 1.000.000 ομιλητές, άσχετα από τον βαθμό κατανόησης αλλά και ομιλίας της μητρικής μακεδονικής γλώσσας.
    της μακεδονικής γλώσσας η οποία στην σύγχρονη μορφή της συγκροτήθηκε και επμελήθηκε κυρίως από τον Κρστε Μισίρκωφ ο οποίος θεωρείται και πατέρας της και ο οποίος κατάγεται από το μακεδονικό χωριό Πέλλα Γιαννιτσών/Πόστολ οντ Πάζαρ .
    το χωριό στα όρια του οποίοι ήταν η πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου του Φιλίππου και του οποίου οι σημερινοί μακεδόνες κάτοικοι δικαίως θεωρούνται πολιτιστικοί κληρονόμοι (όχι βιολογικοί και όχι αποκλειστικοί).
    ο παραπάνω ομιλητής της μακεδονικής γλώσσας του βίντεο απλώς έχει το θάρρος και ΕΚΔΗΛΩΝΕΙ την μακεδονική γλωσσική και εθνοτική του υπαρκτή ταυτότητα αλλά και την κομματική...
    αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλοι δεν υπάρχουμε.
    απλά φοβόμαστε γιατι ακόμα και σήμερα είμαστε θύματα διακρίσεων στον επαγγελματικό μας τομέα.
    ας ελπίζουμε ότι η ευρώπη θα οδηγηθεί στο δρόμο της εμβάθυνσης, κυρίως για θέματα που δεν κοστίζουν τίποτε αλλά έχουν τεράστιο όφελος στην πορεία της δημιουργίας της ευρωπαϊκης πολιτικής ταυτότητας.
    η εθνική συνείδηση είναι ιδεολογικό κατασκεύασμα ,δεν είμαστε αυτό που αισθανόμαστε αλλά αυτό που είμαστε.
    γιατι ολοι οι αλλοδαποί στη ελλάδα αισθάνονται έλληνες , γιατι διαφορετικά δεν πρόκειται να επιβιώσουν ακόμα και αν πάρουν τη ελληνική ιθαγένεια , πράγμα που τους εύχομαι ολόψυχα.
    το ίδιο ο βλάχος στη ελλάδα συνήθως αισθάνεται ελληνας,στην βουλγαρία βούλγαρος,στη αλβανία αλβανός,στην σερβία σέρβος. σε όλες όμως τις περιπτώσεις παραμένει Βλάχος, είτε μετανάστευσε είτε όχι.
    ο ιος στο μακεδονικό είναι αρκετά σωστός παρότι κάνει χρήση του υβριστικού κυπατζίδου ετεροπροσδιορισμού σλαβο-μακεδόνες.όταν γνωρίζει ότι τέτοιοι δεν υπάρχουνόπως δεν υπάρχουν σλαβορώσοι,σλαβο σερβοι, αλλά απλά Μακεδόνες, Ρώσοι, Σέρβοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γιώργη, συγκλονιστική η ιστορία σου. Ελπίζω να μην ζήση άλλη γενιά τέτοια καταπίεση.

    ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΛΛΆΔΑ, ωραία τα λες, αλλά κουραστικά τα κεφαλαία βρε αδερφάκι μου :-)

    "ΕΥΤΥΧΩΣ ΗΛΘΕ Ο ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΊΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"

    Εδώ δεν σε καταλαβαίνω. Για ποια επιδόματα μιλάς;

    "ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΣΤΟΥΣ "ΕΛΛΗΝΕΣ" ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝΓΕΙΤΟΝΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ."

    Προς τι τα εισαγωγικά;

    Από το σχήμα σου για τις μελλοντικές εξωτερικές σχέσεις πάντως σαν να λείπουν οι Βούλγαροι ;-)

    "GORA GLAVA MAKEDONCITE!!!"

    Αυτό νομίζω ότι το κατάλαβα. Ψηλά το κεφάλι, Μακεδόνες;

    Απορία: γιατί γράφετε με λατινικούς χαρακτήρες την γλώσσα σας;

    Ανώνυμε,

    "η γλωσσική μακεδονική κοινότητα ελλάδος αριθμεί σχεδόν 1.000.000 ομιλητές, άσχετα από τον βαθμό κατανόησης αλλά και ομιλίας της μητρικής μακεδονικής γλώσσας"

    Να λοιπόν ένα πρακτικό, χρήσιμο και εφικτό αίτημα: γιατί δεν ζητάτε του χρόνου που θα γίνη η απογραφή να καταγραφή και η μητρική γλώσσα των κατοίκων; Αν μη τι άλλο, αν γινόταν αυτό θα σταματούσαμε να ακούμε και να διαβάζουμε φίδια ένθεν κακείθεν και θα είχαμε μια σταθερή βάση συζήτησης.

    "ο παραπάνω ομιλητής της μακεδονικής γλώσσας του βίντεο απλώς έχει το θάρρος και ΕΚΔΗΛΩΝΕΙ την μακεδονική γλωσσική και εθνοτική του υπαρκτή ταυτότητα αλλά και την κομματική..."

    Η κομματική πού φαίνεται; Δεν την αντελήφθην.

    "ο ιος στο μακεδονικό είναι αρκετά σωστός παρότι κάνει χρήση του υβριστικού κυπατζίδου ετεροπροσδιορισμού σλαβο-μακεδόνες"

    Κοίτα, εδώ νομίζω ότι είσαι υπερβολικός. Σε ένα κείμενο όπου πρέπει να διακρίνης τις εθνοτικές ομάδες της Μακεδονίας αναπόφευκτα θα μιλήσης για Σλάβους Μακεδόνες, Έλληνες Μακεδόνες ή ό,τι άλλο. Όπως λέμε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 1-στις εθνοτικες ομάδες της μακεδονίας περιλαμβάνονται : αλβανοί,βλάχοι,βούλγαροι, τούρκοι, "ελληνες" - αυτόχθονες και μη.
    φυσικά και η επικρατούσα εθνοτική ομάδα η οποία είναι η μακεδονική-αυτοπροσδιοριζόμενη έτσι εθνοτικά από την αρχή της συγκρότησης της ,πολύ πριν γεννηθεί ο τίτο, στο δεύτερο μισό του 19 αιώνα,σε αντίθεση με την ελληνική η οποία έχει υποστεί πολλαπλούς ονοματολογικούς αυτοπροσδιορισμούς-γραικοι,ρωμιοί,έλληνες,βορειοελλαδίτες,μακεδόνες και σύντομα ξανά βορειοελλαδίτες...
    δεύτερη ΕΘΝΟΤΗΤΑ με προσωνύμιο μακεδονική διακριτή τόσο από την μακεδονική όσο και από την ελληνική δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. όπως δεν υπάρχει κυπριακή εθνότητα αλλά ελληνική και τουρκική με παρουσία στην κύπρο.
    ολοι ως κάτοικοι της μακεδονίας είναι μακεδόνες
    ακόμα και η χουντοθεμμένη ξενόφερτη αγία τριάδα της θεσσαλονίκης.
    2- δηλώνει στο βίντεο ότι είναι μέλος του ευρωπαϊκού κόμματος του Ουράνιου Τόξου
    3- επίσημο αίτημα για γλωσσική απογραφή έχει υποβάλλει το παραπάνω κόμμα. αυτονόητο ότι για να έχει αντικειμένη διάσταση το απογραφικό εύρημα και να πλησιάζει την πραγματικότητα οφείλει να γίνει σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον το οποίο θα εμπεδωθεί στους απογραφόμενους. αυτό ποτέ δεν πρόκειται να επιτευχθεί από το ελληνικό αντιμακεδονικό κράτος.ίσως μετά απο χρόνια όταν η ευρώπη των περιφερειών θα έχει προχωρήσει και η μακεδονία ως μία περιφέρεια θα αποτελεί πραγματικότητα, τότε να εμπιστευθούμε τους ευρωπαίου απογραφείς..
    4- προσωπικά είμαι της άποψης ότι ο γλωσσικός εξορθολογισμός ως μέρος του γενικότερου εξελικτικού ορθολογισμού θα περιλαμβάνει αριθμό γλωσσών με σημαντικό γλωσσικό πληθυσμό. πολλές γλώσσες θα μείνουν στο περιθώριο.ανάμεσα σε αυτές και η ελληνική.για αυτό ως θιασώτης της ελληνικής προκρίνω την επισημοποίηση των greeklish, τα οποία αποτελούν προϊόν γλωσσικής εξέλιξης.έτσι θα αυξηθεί ο αριθμός των ομιλητών της αφου θα γίνει εύκολα προσβάσιμη η ελληνική με λατινικούς χαρακτήρες για τον παγκόσμιο ομιλητή.
    η μακεδονική ως μέλος και μάλιστα ιδρυτικά βαρύνον της οικογένειας των σλαβικών γλωσσών,λόγω κυρίως του μακεδονικού κυριλλικού αλφαβήτου ,της περιοχής του μακεδονικού χωριού του Σοχού Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να τεθεί στο περιθώριο αφού η παραπάνω οικογενειακή γλωσσική κοινότητα ξεπερνά σήμερα τα 800 εκατομμύρια ομιλητές.
    παρά ταύτα προκρίνω για όλες τις παραπάνω γλώσσες το λατινικό αλφάβητο για πολλαπλούς λόγους, παρά τον σεβασμό στο κυρριλικό αλφάβητο.
    παρομοίως την αποδοχή του γρηγοριανού ημερολογίου αντι του ιουλιανού, για δε την μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία την προσωρινή προσέγγιση με την καθολική εκκλησία με αντάλλαγμα την πλήρη αναγνώριση της από τη ίδια και μεταγενέστερα απο τις ορθόδοξες εκκλησίες..
    5- τα εισαγωγικά στη λέξη ελληνας σχετίζονται με την υπενθύμιση του απόλυτα τεχνητού χαρακτήρα του ελληνικού έθνους με ενοποιητικά στοιχεία ιδεολογικά και όχι πολιτιστικά. σε συνδυασμό με την άρνηση παλαιότερα του αλβανικού,του βουλγαρικού και του ρουμάνικου έθνους. σήμερα δε με την άρνηση του μακεδονικού έθνους ,του οποίου η συγκρότηση και το περιεχόμενο είναι απολύτως πολιτιστικό-κοινή μητρική μακεδονική γλώσσα, κοινά μακεδονικά τραγούδια, κοινοί μακεδονικοί χοροί,κοινά ήθη και έθιμα, κοινοί αγώνες- μακεδονική απελευθερωτική από τους οθωμανούς οργάνωση στη θεσσαλονίκη το 1893, με ιδρυτικά μέλη από τη γύρω περιοχή, εξέγερση του Ιλιντεν με αίτημα "η Μακεδονία στους Μακεδόνες"
    6- σε καμία ευρωπαική χώρα δεν υπάρχουν τα απίθανα επιδόματα που υπάρχουν στην πατρίδα μας, όπως π.χ επίδομα παραμεθορίου..
    αντίθετα το επίδομα χρήσης της μητρικής γλώσσας όπως και χρήσης Η/Υ αποτελούν θεμιτά επιδόματα συντελεστές της ευρωπαϊκής ταυτότητας.
    γενικότερα η παρούσα παγκόσμια κρίση θα είχε αποφευχθεί αν συμβάδιζαν η οικονομική ελευθερία με τις άλλες μη οικονομικές ελευθερίες της ΕΣΔΑ.
    γιατι οικονομικά και τεχνολογικά βρισκόμαστε στη μετανεωτερική εποχή της παγκοσμιοποιήσης , των υπηρεσιών και των αγαθών, πολιτικά και πολιτιστικά στο μεταίχμιο της προνεωτερικής- φεουδαλιστικής και της νεωτερικής-καπιταλιστικής εποχής ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "στο δεύτερο μισό του 19 αιώνα"

    Αυτή είναι η άποψη και της πλειονότητας των συμπατριωτών σου; Γιατί ο Γκρούεφσκι κάπως αλλιώς τα λέει.

    "σε αντίθεση με την ελληνική η οποία έχει υποστεί πολλαπλούς ονοματολογικούς αυτοπροσδιορισμούς"

    Και αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχαν;

    Γενικώς, το βρίσκεις ωφέλιμο να αρνήσαι τον εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό στους άλλους, αλλά να τον διεκδικής με πάθος για τον εαυτό σου;

    "δεύτερη ΕΘΝΟΤΗΤΑ με προσωνύμιο μακεδονική διακριτή τόσο από την μακεδονική όσο και από την ελληνική δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο."

    Βρε παιδί μου, στην Μακεδονία δεν κατοικούν και Έλληνες, ή όπως λες εσύ "Έλληνες"; Δεν είναι λοιπόν Έλληνες Μακεδόνες; Εγώ λέω ναι. Πώς θα τους ξεχωρίσουμε από τους άλλους, σαν και σένα, σε μια περίσταση που πρέπει να τους διαστείλουμε;

    [Στην Δημοκρατία της Μακεδονίας οι Αλβανοί λέγονται μόνο Αλβανοί και ποτέ Αλβανομακεδόνες;]

    "όπως δεν υπάρχει κυπριακή εθνότητα αλλά ελληνική και τουρκική με παρουσία στην κύπρο."

    Καλά, μην παίρνης και όρκο πλέον...

    "αυτό ποτέ δεν πρόκειται να επιτευχθεί από το ελληνικό αντιμακεδονικό κράτος"

    Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Όσο δεν γίνεται όμως, το ξαναλέω, θα ακούμε φίδια, είτε για ανύπαρκτους είτε για εκατομμύρια. Ίσως να βολεύη και κάποιους στην μειονότητα να μην γίνη τέτοια απογραφή.

    "θα γίνει εύκολα προσβάσιμη η ελληνική με λατινικούς χαρακτήρες για τον παγκόσμιο ομιλητή"

    Πάντως, γλώσσες όπως τα εσθονικά ή τα αλβανικά δεν τις βοήθησε και ιδιαίτερα, έτσι δεν είναι;

    "τα εισαγωγικά στη λέξη ελληνας σχετίζονται με την υπενθύμιση του απόλυτα τεχνητού χαρακτήρα του ελληνικού έθνους"

    Αλτ. Εγώ δηλαδή είμαι "Έλληνας"; Πραγματικά, νομίζεις ότι κερδίζεις κάτι με τις προσβολές;

    "σήμερα δε με την άρνηση του μακεδονικού έθνους"

    Να μην σε στενοχωρώ τώρα, αλλά άλλος είναι ο βασικός αμφισβητίας του μακεδονικού έθνους. Κάποιο άλλο έθνος ή "έθνος", που αποφεύγεις να κατονομάσης! ;-)

    "αντίθετα το επίδομα χρήσης της μητρικής γλώσσας όπως και χρήσης Η/Υ αποτελούν θεμιτά επιδόματα συντελεστές της ευρωπαϊκής ταυτότητας."

    Αρχίζω από το τελευταίο: επίδομα χρήσης ΗΥ είναι σαν επίδομα αλφαβητισμού εν έτει 2010. Μερικά πράγματα είναι αυτονόητα.

    Μια μητρική γλώσσα που επιδοτείται με λεφτά (!) δεν αξίζει και πολλά. Είναι ένας ασθενής που συντηρείται στην ζωή με ξένα κόλλυβα. Δεν νομίζω ότι θέλεις κάτι τέτοιο για την γλώσσα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο Τ. Κωστόπουλος στο βιβλίο ‘Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ’ σελ 21 εξηγεί το πώς και γιατί κατέληξε στην χρήση των όρων ‘σλαβομακεδόνες’ και ‘σλαβοφωνοι Μακεδόνες’. Ο ίδιος διευκρινίζει “Η επιλογή μου αυτή δεν έχει τον χαρακτήρα υπόδειξης ούτε θα πρέπει να εκληφθεί σαν απόπειρα παραβίασης του δικαιώματος των ελλήνων αυτών πολιτών στον όποιο ατομικό αυτοπροσδιορισμό τους.”

    Με την ευκαιρία να θυμίσω ότι οι σλάβοι όταν εμφανίσθηκαν στα Βαλκάνια έφτασαν μέχρι την Πελοπόννησο. Σήμερα με βάση τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό υπάρχει το μακεδονικό έθνος, το ελληνικό έθνος, το βουλγαρικό έθνος, το σερβικό έθνος κλπ.
    Δεν υπάρχει σύγχρονο σλαβικό έθνος καθώς ούτε σλαβομακεδονικό, ούτε σλαβοελληνικό, ουτε σλαβοβουλγαρικό, ουτε σλαβοσερβικό κλπ. Όσο γρηγορότερα το καταλάβουν αυτό οι ελληνικές ηγεσίες και όσο γρηγορότερα θα αποδεχθούν το τετελεσμένο γεγονός ύπαρξης του μακεδονικού έθνους, τόσο γρηγορότερα η Ελλάδα θα αποκτήσει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Διαφορετικά τον ηγετικό ρόλο στην περιοχή τον έχει και θα τον έχει η Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Giorgi
    Ούτε και ‘γω μπόρεσα να συγκρατήσω τους λυγμούς μου όταν διάβασα το βιβλίο. Για πρώτη φορά διαπίστωσα ότι όλα όσα ήξερα από προφορικές πηγές και προσωπικές εμπειρίες ήταν πέρα για πέρα αληθινά και σε πολλές περιπτώσεις διαπίστωσα πιο σκληρές αλήθειες από όσο νόμιζα. Το βιβλίο είναι γεμάτο με παραπομπές σε εφημερίδες και σε επίσημα έγγραφα του ελληνικού κράτους που αποδεικνύουν την αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Στο μεταξύ οι ορδές των «πολιτισμένων» κατέφθασαν στο κανάλι televizijasonce.
    Ρίξτε μια ματιά για να δείτε πόσο έχουν αφηνιάσει. Και τα μυαλά στα κάγκελα!
    http://www.youtube.com/watch?v=DFq64A5ldTg
    Μη μου πει κανείς ότι αυτές οι ορδές των «πολιτισμένων» είναι μια «μειοψηφία» διότι θα του πω ότι: αν είναι «μειοψηφία» τότε γιατί την φοβάται η κάθε ελληνική κυβέρνηση; Προφανώς πρόκειται για την πλειοψηφία η οποία κατά βάθος εκφράζεται από την λόγω «μειοψηφία» με αποτέλεσμα να τη φοβάται η κάθε ελληνική κυβέρνηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. 1- ούτε με ενδιαφέρει ούτε όμως είναι αλήθεια ότι ο συγχωριανός μου ,ο εγγονός του έπους της αλβανίας Γκρουέφσκι λέγει κάτι το διαφορετικό . όλοι αποδέχονται την σχεδόν έναν αιώνα μεταγενέστερη του ελληνικού συγκρότηση του μακεδονικού έθνους.
    αλλο πράγμα η ΚΟΙΝΗ πολιτιστική κληρονομιά του τόπου , από το μακεδονικό
    βασίλειο ,την ρωμαϊκή μακεδονία, την βυζαντινή μακεδονία , τη οθωμανική μακεδονία και τέλος την εποχή της διαμελισμένης και κατεχόμενης μακεδονίας.
    πριν την συγκρότηση του μακεδονικού έθνους ο αυτοπροσδιορισμός είχει κυρίως γεωγραφικό πρόσημο.
    2- στη μακεδονία κατοικούν αλβανοί, έλληνες , μακεδόνες . σε περίπτωση αντιδιαστολής θα γίνει αναφορά σε έλληνες της μακεδονίας.
    ακόμα και αν υπήρχε δεύτερη εθνότητα διακριτή αυτή η ίδια θα έβαζε πρόθεμα διακριτότητας και όχι οι ελλαδέμποροι του υπέξ. και φυσικά δεν θα ετεροπροσδιόριζε αβάσιμα και υβριστικά.γιατι σλάβικο έθνος δεν υπάρχει, ούτε κάν σλάβικη γλώσσα.
    αντίθετα αν ο ετεροπροσδιορισμός είναι αληθής μπορεί να μηνείναι καλοδεχούμενος αλλά είναι θεμιτός. π.χ ασιάτης ,έποικος, πατριαρχικός .ποιά από τις τρείς λέξεις είναι ψευδής? ασία δεν είναι η τουρκία τόπο καταγωγής των προσφύγων της μακεδονίας. εποικοςδεν είναι όποιος μεταναστεύει με την παρέμβαση ενός κράτους και χρησιμοποιείται για τους ιδεολογικούς του σκοπόυς.? πατριαρχικός , δηλαδη χριστιανός που δεν ανήκε σε άλλη εκκλησία π.χ αρμένικη , με μητρική γλώσσα διάλεκτο της κοινής αλλά και την τουρκική?
    φυσικά αποδεχόμαστε τον αυτοπροσδιορισμό του καθένα, δίχως όμως να στερούμεθα το δικαίωμα στον τεκμηριωμένο ετεροπροσδιορισμό. έτσι αποοδεχόμαστε κάποιο ως έλληνα αλλά δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να αναφερόμαστε και στηνμη ιδεολογική αλλά πολιτιστική εθνοτική ταυτότητα. δεν είμαστε ότι δηλώνουμε.είμαστε αυτό που είμαστε μέσα απο μία μακρά διαδικασία ,επίπονη και κοινωνική.
    αυτό πρέπει να το καταλάβουνε όλοι οι εθνικιστές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 3-άλλο ένα ανακυκλώμενο εθνικιστικό παραμύθι. πρώτο δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα αλλά κοινότητα εθνοτική.γιατι στα περισσότερα χωριά μας ο πληθυσμός είναι αμιγώς μακεδονικός και καθόλου ελληνικός . άρα πλειονότητα. λόγοι όμως εθνοτικής αυτοσυγκράτησης ορίζουν ως πλέον δοκιμο όρο κοινότητα. όρο που χρησιμποιούν πλέον όλοι σήμερα στην ευρώπη. ο όρος μειονότητα παραπέμπει στην περίοδο του μεσοπολέμου...
    Σχετικά με την απογραφή , ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα . τα εθνικιστικά ψέμματα θα καταπέσουν. φυσικά η απογραφή θα αφορά όλες τις γλωσσικές κοινότητες της ελλάδος-αλβανική, βλάχικη, μακεδονική, πομάκικη/βουλγάρικη , τούρκικη,τσιγγάνικη. έτσι θα βοηθηθεί και το έργο της Ε.Ε , η οποία στο επίσημο σαίτ της αναγνωρίζει της γλωσσικές κοινότητες της ελλάδος- euromosaic
    4- γιατι οι σημερινοί έλληνες εθνικιστές φοβούνται να ονομάσουν την μακεδονική γλώσσα μας και το μακεδονικό έθνος . αυτόαποτελείασέβεια όχι μόνο σε εμάς αλλκά και στους ιδεολογικούς τους πρόσφατους προγόνους οι οποίοι δίχως πρόβλημα αναγνώριζαν-δραγούμης, δέλτα, παππαρηγόπουλος,παύλος μελάς,κοντογιάννης, αβέρωφ,επίσημη αλληλογραφία του ελληνικού κράτους,χιλιάδες συμβολαιογραφικά έγγραφα αγοραπωλησία γής..
    5- οι αλβανοί της μακεδονίας είναι αλβανοί , μέλη του μακεδονικού λαού. το ίδιο και οι έλληνες της μακεδονίας είναι έλληνες , μέλη του πολυεθνικού μακεδονικού λαού, του οποίου η πολυεθνικότητα αποτελεί τιμή για εμάς.
    αν κάποιος έλληνας έχει (που φυσικά δεν έχει!!!) σύγχυση για τον όρο Μακεδόνας ας βάλλει αυτοπροσδιοριστικό πρόθεμα της αρεσκείας του, π.χ ελληνομακεδόνας. για εμας είναι τιμή η χρήση του όρου μακεδόνας, μακεδονικός για οποιοδήποτε λόγο και χρήση απο οποιονδήποτε .ακόμα και από τον κρητικό ζουράρι,τον πελλοπονήσιο άνθιμο, τον ασιάτη έποικο ψωμιάδη.
    6- το μακεδονικό έθνος, η μακεδονικό γλώσσα, το κράτος της μακεδονίας είναι αναγνωρισμένα σχεδόν από όλη την υφήλιο. σύντομα και από την ελλάδα , η οποία οφείλει να εξευρωπαισθει αλλιώς εξω από την ε.ε και το νατο
    όσο δε την βουλγαρία λάθος ανάγνωση κάνουνε οι ελληνες εθνικιστές. εκτός αν θέλουν την νότια ελληνική μακεδονία επαρχία της Βουλγαρίας ,τους δε κατοίκους της βούλγαρους και όχι Μακεδόνες. αναπαράγωντας έτσι την χιλιετή βουλγαροβυζαντινή διαμάχη σε ελληνική έκδοση .
    7- οι μακεδόνες είναι οι πλέον φιλλέληνες της περιοχής. οι πλέον πολιτιστικά συγγενείς με τους κατοίκους της ελλάδος. αυτό το γνωρίζουν και το διαπιστώνουν καθημερινά τόσο εντός όσο και εκτός ελλάδος...
    όσο δε θα απομακρύνονται από τον εθνικισμό τόσο θα προβάλλονται τα κοινά στοιχεία.
    8- η ελάδα μόνο οφέλη θα έχει από την αναγνώριση των εθνοτήτων της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. "ούτε όμως είναι αλήθεια ότι ο συγχωριανός μου ,ο εγγονός του έπους της αλβανίας Γκρουέφσκι λέγει κάτι το διαφορετικό"

    Δεν ξέρω ρε συ, από μακριά μοιάζει ένας ακόμη τυπικός βαλκάνιος εθνικιστής, καθόλα αντάξιος του Άνθιμου. Ελπίζω να έχετε την διαύγεια να ξεφωνίζετε τους δικούς σας, γιατί πάντα είναι εύκολο να βλέπουμε το άχυράκι στο μάτι του αλλουνού κλπ.

    "όλοι αποδέχονται την σχεδόν έναν αιώνα μεταγενέστερη του ελληνικού συγκρότηση του μακεδονικού έθνους"

    Όλοι; Και αυτοί που διεκδικούν ως εθνικά Μακεδόνα τον Σαμουήλ ξερωγώ και κάθονται και τσακώνονται με τους Βούλγαρους; Όχι, δεν είναι όλοι καλόγριες.

    "τέλος την εποχή της διαμελισμένης και κατεχόμενης μακεδονίας"

    Με το συμπάθιο, αλλά την βλέπω να διαρκεί αυτήν την τελευταία. Αν μη τι άλλο, δεν βλέπω και πολλούς να διαδηλώνουν για αυτήν την κατοχή.

    "στη μακεδονία κατοικούν αλβανοί, έλληνες , μακεδόνες . σε περίπτωση αντιδιαστολής θα γίνει αναφορά σε έλληνες της μακεδονίας."

    Έλληνες Μακεδόνες κάνει να τους λέμε;

    "και φυσικά δεν θα ετεροπροσδιόριζε αβάσιμα και υβριστικά.γιατι σλάβικο έθνος δεν υπάρχει, ούτε κάν σλάβικη γλώσσα."

    Ο ετεροπροσδιορισμός δεν είναι υβριστικός. Τους Γάλλους τους λέμε Γάλλους και όχι Φράγκους, τους Φινλανδούς Φινλανδούς και όχι Σουόμιους και εμάς μας αποκαλείτε Γραικούς και όχι Έλληνες. Τι να γίνη, δεν είναι και κανένα έγκλημα. Δικαίωμα έχει κανείς στον δικό του αυτοπροσδιορισμό, όχι να επιβάλη στους άλλους πώς θα τον αποκαλούν.

    "αντίθετα αν ο ετεροπροσδιορισμός είναι αληθής μπορεί να μηνείναι καλοδεχούμενος αλλά είναι θεμιτός. π.χ ασιάτης ,έποικος, πατριαρχικός"

    Όπως είπα, μπορείς να αποκαλής τους άλλους όπως θες εσύ και όχι όπως επιλέγουν εκείνοι.

    "εποικοςδεν είναι όποιος μεταναστεύει με την παρέμβαση ενός κράτους και χρησιμοποιείται για τους ιδεολογικούς του σκοπόυς."

    Αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές: δεν ήρθαν με την θέλησή τους και εξ αντικειμένου θα πήγαιναν όπου υπήρχαν ήδη πολλά ανταλλάξιμα ακίνητα, όπως στην Μακεδονία. [Στην Παλιά Ελλάδα προφανώς δεν υπήρχαν]

    "δίχως όμως να στερούμεθα το δικαίωμα στον τεκμηριωμένο ετεροπροσδιορισμό"

    Ε, αυτό κάνει και όποιος σε αποκαλεί Σλαβομακεδόνα, αποκλειστικά και μόνο για να σε αντιδιαστείλη προς τους Έλληνες Μακεδόνες. Αφού σλαβικός είναι ο πολιτισμός σας, για την ακρίβεια τα σλαβικά στοιχεία είναι αυτά που σας διακρίνουν από τους Έλληνες Μακεδόνες [και όχι π.χ. η θρησκεία]

    "πρώτο δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα αλλά κοινότητα εθνοτική.γιατι στα περισσότερα χωριά μας ο πληθυσμός είναι αμιγώς μακεδονικός και καθόλου ελληνικός. άρα πλειονότητα."

    Δεν ξέρω αν υποστηρίζεις ότι έχετε την πλειονότητα σε επίπεδο νομού. Σε επίπεδο χωριού προφανώς και μπορείς να βρης τέτοια χωριά.

    "ο όρος μειονότητα παραπέμπει στην περίοδο του μεσοπολέμου"

    Προσωπικά συμφωνώ απολύτως, είμαι κατά των μειονοτικών δικαιωμάτων και υπέρ των ατομικών.


    "τα εθνικιστικά ψέμματα θα καταπέσουν"

    Εκατέρωθεν θα έλεγα ;-)

    "οι αλβανοί της μακεδονίας είναι αλβανοί , μέλη του μακεδονικού λαού. το ίδιο και οι έλληνες της μακεδονίας είναι έλληνες , μέλη του πολυεθνικού μακεδονικού λαού, του οποίου η πολυεθνικότητα αποτελεί τιμή για εμάς."

    Κοίτα, θα έλεγα να ρωτήσουμε πρώτα τους ίδιους αν θέλουν να είναι μέλη του μακεδονικού λαού. Ίσως πουν όχι ας πούμε.

    "όσο δε την βουλγαρία λάθος ανάγνωση κάνουνε οι ελληνες εθνικιστές. εκτός αν θέλουν την νότια ελληνική μακεδονία επαρχία της Βουλγαρίας ,τους δε κατοίκους της βούλγαρους και όχι Μακεδόνες. αναπαράγωντας έτσι την χιλιετή βουλγαροβυζαντινή διαμάχη σε ελληνική έκδοση"

    Σε αυτό έχεις απόλυτο δίκιο, πόσο τυφλοί μπορούν να είναι. Έχω γράψει ακριβώς το ίδιο.

    http://synistologio.wordpress.com/2008/02/24/to-soma-thuseis-toumon-ouchi-tounoma/

    "οι μακεδόνες είναι οι πλέον φιλλέληνες της περιοχής"

    Με τους Ασιάτες εποίκους διαπιστώνω μόνο ένα πρόβλημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. η εγκατάσταση των εποίκων προσφύγων έγινε με εντολή Βενιζέλου στη Μακεδονία με σκοπό τη αλλοίωση των εθνοτικών δεδομένων,σε βάρος της επικρατούσης μακεδονικής εθνότητας. στόχος αθέμιτος και αντίθετος με το διεθνές δίκαιο.
    κανείς μακεδόνας δεν αποκαλεί τους έλληνες διαφορετικά από ότι αυτοπροσδιορίζονται.
    απλώς οταν αμφισβητείται η μακεδονική εθνοτική ταυτότητα υπενθυμίζουν το περιεχόμενο της ελληνικής τεχνητής εθνοτικής ταυτότητας.
    η ιστορική κληρονομιά του μακεδονικού έθνους ούτε αποκλειστική ούτε μονοπωλιακή είναι.
    ειναι κοινή με όλα τα γειτονικά έθνη , αλλά και με όλη την ανθρωπότητα.
    είτε αφορά τον φίλιππο και τον αλέξανδρο ειτε τον σαμουήλ ο οποίος ήταν τσάρος και όχι χάνος όπως ο κρούμος και ασπαρούχ ηγεμόνες των τουρκομογγολικής καταγωγής βουλγάρων,σ΄μφωνα και με έλληνες βουλγαρολόγους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Θα σας πω επι λέξη ότι μου είπε σήμερα η γυναίκα μου όταν είδε το βίντεο με τον Σπύρο και μετά διάβασε τα σχόλια του παρόντος blog:
    Ο Σπύρος δεν χρειάζεται κούρεμα. Είναι πολύ όμορφος.
    Ο Αθ. Αναγνωστoπουλος χρειάζεται ξύρισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. μπουχαχαχχαχαχαχα

    Με ζηλεύετε επειδή είμαι μελαχροινός γόης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. AΘ. Αναγνωστοπολος, μου φαίνεται ότι παρότι δηλώνεις φιλελεύθερος η «ελληνική παιδεία» σε εμποδίζει να δεις κάποια πράγματα που για κάποιων δυτικοευρωπαίο θα ήταν αυτονόητα.
    Το ότι οι Έλληνες αποκαλούν τους Γάλλους με το πιο αρχαίο όνομα τους και όχι Φράγκους, δεν είναι προσβλητικό γιατί είναι ένα όνομα που τους ανήκει. Όπως με τους Έλληνες: οι ξένοι επέλεξαν να τους αποκαλούν με ένα από τα ονόματα τους και όχι με ένα ξένο όνομα. Το να αποκαλείς τους Μακεδόνες Σλάβους, χωρίς αυτό το όνομα να είναι κάτι που ανήκει αποκλειστικά στην δική τους ιστορία, είναι προσβλητικό, πως να το κάνουμε! Σλαβική κουλτούρα η γλώσσα έχουν και άλλοι λαοί και κανένας δεν διανοήθηκε να τους αποκαλέσει Σλάβο-κάτι
    Όσο για την ελληνική ιστορική κληρονομία, η εμμονή των Ελλήνων στην αποκλειστικότητα αυτής, τη στιγμή που αποδεδειγμένα η Μακεδονία είναι ένας γεωγραφικός και ιστορικός χώρος που μοιραστικέ και μοιράζεται από περισσότερους από έναν λαό, είναι τουλάχιστον υπερβολή! Ποιος έδωσε στους Νεοέλληνες το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται με το όνομα ενός αρχαίου λάου που δεν υπάρχει πια, μόνο λόγο την κατοίκησης στον ίδιο γεωγραφικό χώρο με εκείνον; Γιατί οι Έλληνες σήμερα αρνούνται το ίδιο δικαίωμα στους σύγχρονους Μακεδόνες ως έθνος να αυτοαποκαλούνται με το ίδιο όνομα των αρχαίων κατοίκων του τόπου τους; Άλλωστε οι Μακεδόνες ποτέ δεν ζήτησαν την αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία - Μακεδονικός αλλά μόνο οι Έλληνες έχουν αυτήν την «πετριά» της αποκλειστικότητας. Εάν γνωρίζεις την πραγματική ιστορία του νεοελληνικού Κράτους, θα ξέρεις και τους λογούς αυτής της εμμονής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μπέλο μόρε,

    υπάρχουν πολλά αντιπαραδείγματα που παραβλέπεις: οι Σουόμιοι δεν αυτοαποκαλούνται Φινλανδοί, οι Ινουίτ Εσκιμώοι, οι Χαϊαστανοί Αρμένιοι και λοιπά και λοιπά. Δεν είναι δικά "τους" ονόματα. Αλλά τι να γίνη τώρα, σιγά τα αίματα. Μου θυμίζεις την κίνηση που υπήρχε να ζητήσουμε από τους άλλους να μην μας αποκαλούν Greeks, αλλά Hellenes. Περιττό να σου πω ποιοι την στελέχωναν.

    "Ποιος έδωσε στους Νεοέλληνες το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται με το όνομα ενός αρχαίου λάου που δεν υπάρχει πια, μόνο λόγο την κατοίκησης στον ίδιο γεωγραφικό χώρο με εκείνον;"

    Ας αποδεχθώ ότι υπήρχαν μόνο γεωγραφικοί λόγοι (που δεν ισχύει). Έπρεπε να πάρουν την άδεια κάποιου;

    [Βασικά αν αλλάξης το Νεοέλληνες με το Νεομακεδόνες έχεις ένα από τα βασικά επιχειρήματα της επίσημης ελληνικής πλευράς. Δεν σε προβληματίζει αυτό;]

    Μου κάνει εντύπωση και πάλι ότι ενώ επιμένετε στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού για εσάς, το αμφισβητείτε για άλλους. "Έλληνες" γράφει ο φίλος από πάνω, τώρα γράφεις εσύ αυτό. Δεν σας βοηθούν τέτοιες νοοτροπίες, έστω και σαν αντίδραση.

    Συμπέρασμα: εμείς είμαστε Έλληνες, επειδή έτσι γουστάρουμε, εσεις Μακεδόνες επειδή έτσι γουστάρετε. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. “Συμπέρασμα: εμείς είμαστε Έλληνες, επειδή έτσι γουστάρουμε, εσείς Μακεδόνες επειδή έτσι γουστάρετε. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο.”
    Έτσι ακριβώς είναι! Καλό θα ήταν να το καταλάβει αυτό και η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας που ψάχνει «γωνία στο τάλιρο» με το «μακεδονικό».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ο εθνοτικός προσδιορισμός Γραικός, Ρωμιός, Ελληνας είναι ΑΥΤΟ-προσδιορισμός.
    Παρομοίως ο εθνοτικός προσδιορισμός Deutch,German , Swab είναι ΑΥΤΟ-πρσδιορισμός
    Το ίδιο και Φράγκος , Γάλλος.
    ΑΝΤΙΘΕΤΑ δεν υπάρχει ΑΥΤΟ-προσδιορισμός Σλαβομακεδόνας.
    Ο όρος αυτός είναι ετεροπροσδιορισμός , θεσμικού χαρακτήρα και έμπνευσης του ελληνικού εθνικιστικού βαθέος κράτους , του ΥΠΕΞ και των υπηρεσιών του-μυστικών και μη.
    Οι Μακεδόνες ποτέ δεν αυτοπροσδιορίσθηκαν ως Σλάβοι, ΣλαβοΜακεδόνες, Σκοπιανοί, Εαμοβούλγαροι
    Οι Μακεδόνες σέβονται όλους τους ΑΥΤΟ-προσδιορισμούς. Ακόμα και τον Βλάχο που στην Ελλάδα δηλώνει Έλληνας και στη Βουλγαρία Βλάχος.
    Αυτό όμως δεν εμποδίζει κανένα να του υπενθυμίζει ότι παραμένει Βλάχος, άσχετα τι δηλώνει...
    Ειμαστε Μακεδόνες όχι γιατί γουστάρουμε αλλά γιατι είμαστε .
    Οσοι δηλώνουν Ελληνες τους ευχόμαστε να το δηλώνουν και στο μέλλον όταν η πολιτική αρχιτεκτονική της Ευρώπης θα αλλάξει...
    Οταν το δημόσιο θα είναι το ευρωπαϊκό δημόσιο και όχι το ελληνικό...
    Τα γούστα αλλάζουν ακόμα και αυθημερόν , η εθνοτική ταυτότητα πολύ δύσκολα και σε βάθος χρόνου...!!!
    Ο φιλελεύθερος είναι φιλελευθερος σε όλες τις διαστάσεις -οικονομική,πολιτική, πολιτιστική, εθνοτική,γλωσσική,θρησκευτική, φύλου, ηλικίας,ισότιμου ανταγωνισμού, κ.λ.π
    Δεν είναι αλλά κάρτ όπως ο φίλος μας ο Θανασάκης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. "ο εθνοτικός προσδιορισμός Γραικός, Ρωμιός, Ελληνας είναι ΑΥΤΟ-προσδιορισμός.
    Παρομοίως ο εθνοτικός προσδιορισμός Deutch,German , Swab είναι ΑΥΤΟ-πρσδιορισμός
    Το ίδιο και Φράγκος , Γάλλος."

    Επιμένης να κάνης γαργάρα τα αντιπαραδείγματα που πρόχειρα σου βρήκα. Βρε άνθρωπε του Θεού, ξέρεις κανένα Γάλλο που να αυτοπροσδιορίζεται ως Γάλλος; Φράγκοι ονομάζονται, τι να κάνουμε τώρα. Κανένα Γερμανό μήπως που να λέγεται Αλαμανός ή Γερμανός; Μάλλον Τεύτονες θα τους βρης κι αυτούς. Αλλά όποιος δεν ψάχνει δεν βρίσκει κιόλας.

    "Δεν είναι αλλά κάρτ όπως ο φίλος μας ο Θανασάκης..."

    Παράξενο, σκεφτόμουν ακριβώς το ίδιο για σένα, με την διαφορά ότι εγώ δεν κρύβομαι πίσω από ένα ψευδώνυμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. η χρήση ψευδωνύμων σε πολιτικές συζητήσεις είναι χαρακτηριστικό των κολοβών δημοκρατιών...
    ιδιαίτερα στην περίπτωση μας αφορά συζητητές που ζούν στο τόπο τους αλλά σε ξένο και εχθρικό κράτος...
    σε αντίθεση με τους επώνυμους οι οποίοι ζούν μακριά από το τόπο τους αλλά στο δικό τους κράτος...
    ελάχιστη εντιμότητα, ελάχιστη αξιοπρέπεια, ελάχιστος φιλελευθερισμός είναι το ζητούμενό μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. mister Αθ. Αναγνωστoπουλος,
    Τελικά σαν ανενημέρωτος που είσαι (όπως είπες), αντί να μας ρωτάς για να μαθαίνεις, απαντάς! Kαι μάλιστα σε κάθε φράση ξεχωριστά.
    Χώρια που δεν θές να διαβάσεις βιβλία σχετικά με μας του Μακεδόνες.
    Είναι προφανές οτι θέλεις πεις τα δικά σου και όχι να μάθεις.

    Τεσπα...
    Όπως είπες στο πρώτο σχόλιο δεν είσαι Μακεδόνας σε καμμιά περίπτωση.
    Θα σε ρωτήσω και 'γω με τη σειρά μου για να μάθω για σένα: Ποιά είναι η καταγωγή σου;
    Πόντιος, Κρητικός, Βλάχος, Σαρακατσάνος, Τσάκωνας, Μικρασιάτης, Κύπριος, Αρβανίτης ή κάτι άλλο;
    Τί είσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Α, αυτά είναι ανάκριση, δεν απαντώ...

    Αναφέρεις όλες τις εξαιρέσεις, όχι όμως τον κανόνα. Από την Πελοπόννησο είμαι, Έλληνας, από ορθόδοξη οικογένεια, ελληνόγλωσση. Συγνώμη κιόλας αν δεν ταιριάζω σε κάποιο μειονοτικό στερεότυπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. καμία ανάκριση θανασάκη.
    και οι αρβανίτες/ αλβανοί της πελλοπονήσου περάσανε δύσκολα άσχετα αν γρήγορα εξελληνισθήκανε και απώλεσαν την μητρική αλβανική τους γλώσσα...
    βέβαια μερικοί περάσανε στο γήπεδο του γενιτσαρισμού, με πολλά επιφανή στελέχη στο ελληνικό κράτος....
    τέσπα , δεν αρμόζει στην κουλτούρα την αλβανική να προκαλεί προσχηματικές ερωτήσεις....
    ούτε να γίνεται περίγελος της ανθρωπότητας με νεοναζιστικές απόψεις και άρνησης εθνότητας και γλώσσας...
    κα βέβαια οι όροι κροατία και chorwacja είναι ΑΥΤΟ-προσδιοριστικοί , δεν έχουν κανένα υβριστικό και μειωτικό σκοπό και ανταποκρίνονται στην αλήθεια...
    σε αντίθεση μετην λέξη Σλάβος, την οποία στον 20 αιώνα χρησιμοποιούσε μόνο ο χίτλερ και οι Ναζί...
    θανασάκη μη φοβάσαι....
    σεβάσου τον αυτοπροσδιορισμό μας και πες μας Μακεδόνες και την μητρική μας γλώσσα Μακεδονική.... θα αισθανείς καλύτερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Εγώ βέβαια είχα προειδοποιήσει για τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ υμών και των ιδεολογικών σου συνοδοιπόρων:

    http://synistologio.wordpress.com/2008/04/26/ar4-par4-synt/#comment-965

    Και πάλι συγνώμη που δεν ταιριάζω στο μειονοτικό σου στερεότυπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Για να ελαφρωσει λιγο το κλιμα θα πω κατι μεταξυ σοβαρου κ αστειου: μια απο τις εκδοχες για την ριζα της λεξης Σλαβος ειναι απο την λεξη "Slava" (=Δοξα).. Το παιδι μας λεει ΣλαβοΜακεδονες δλδ δοξασμενους Μακεδονες κ εχουμε κ παραπονο???????? Ωστοσο το Σλαβος οντως δεν ειναι εθνος η ρατσα αλλα εθνογλωσσικη ομαδα ... κ οπως δν λεμε ΣλαβοΡωσσος η ΣλαβοΠολωνος αλλα μονο ΣλαβοΜακεδονας (την στιγμη που δεν υπαρχει εθνος ΛατινοΜακεδονας η ΤουρκοΜακεδονας) δειχνη μια διακριση που στιριζεται σε καταλοιπα απο την ελληνοβουλγαρικη προπαγανδα - ωστοσο ο Θανασης δν δειχνει να ειναι ρατσιστης (ασχετα απο τα καταλοιπα που εχει απο την κοινωνια που μεγαλωσε) και αντι να του την μπαινουμε θα ηταν καλυτερα να του πουμε ηπια κ κομψα την μακεδονικη αληθεια ωστε να την συγκρινει με αυτα τα ψεματα που του (μας) μαθαν σε σχολεια , κοινωνια κλπ και ισως να αποχτυσουμε εναν καλο φιλο (οπως ηδη εχουμε τον Παπαδακη η τον Λιθοξοου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Οι Παπαδάκης και Λιθοξόου δηλώνουν Έλληνες αλλά παραδέχονται ότι δεν υπάρχουν Έλληνες σήμερα που να είναι απόγονοι απ’ ευθείας από αρχαία φυλή Ελλήνων. Ο Λιθοξόου ξέρει πολύ καλά την ενθνοτική ταυτότητα των προγόνων του και ο Παπαδάκης ξέρει ότι η παππούδες του μιλούσαν Βενετσιάνικα, στην Κρήτη. Δυστυχώς όμως οι πλειοψηφία των Ελλήνων δεν μπορεί να δεχτεί ότι είναι όλοι τους «σύμμικτος λαός» και προτιμούν να κρύβουν την πραγματική εθνοτική τους καταγωγή η απλά δεν την έχουν ψάξει. Δεν τους κατηγορώ γι’ αυτό. Εκείνο όμως που δεν μπορώ να ανεχτώ από έναν λαό τόσο «ανακατεμένο» ενθοτικά, πολιτιστικά, γλωσσικά, να ζητεί από εμάς τους Μακεδόνες να αποδεικνύουμε την «γνησιότητα» μας λες και είμαστε σκύλοι με pedigree, προς πώληση.
    Είμαστε Μακεδόνες γιατί γεννηθήκαμε από η μεγαλώσαμε με Μακεδόνες, έχουμε την μακεδονική γλώσσα ως μητρική, έχουμε ως πολιτιστική κληρονομιά την παράδοση των Μακεδόνων (μουσική, χορευτική, εθίμων και συμπεριφοράς) και φυσικά μοιραζόμαστε την ιστορία του τόπου μας, στην δημιουργία της οποίας συμμετείχαν ΚΑΙ οι προγονοί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Να 'σαι καλά, Σπύρο. Τουρκομακεδόνας είναι πάντως ο Τούρκος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δεν είναι έτσι;

    Μπέλο μόρε, για να παραδεχτής κάποιον για Έλληνα δηλαδή πρέπει απαραιτήτως να κάνη δήλωση ότι δεν έχει σχέση με τους αρχαίους; [καλά, τι έπαθαν οι αρχαίοι; εξαϋλώθηκαν;] Ή εγώ πρέπει να είμαι σώνει και καλά Αρβανίτης όπως λέει ο φίλος εδώ και οι ακροδεξιοί συνοδοιπόροι του; Συγνώμη κιόλας, αλλά δεν είμαι, τι να κάνουμε τώρα.

    Σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες λοιπόν, το ξαναγράφω: καθένας είναι ό,τι δηλώση και είναι άκομψο να το αμφισβητούμε. Εγώ πιστοποιητικά δεν ζήτησα από κανένα.

    Επειδή πράγματι η συζήτηση διολισθαίνει σε ατραπούς δυσάρεστες, δεν θα συνεχίσω. Ευχαριστώ όσους με πληροφόρησαν για πέντε πράγματα, ιδίως τον Σπύρο, πιο πολύ όμως όσους μου έδειξαν και έναν εθνικισμό που δεν φανταζόμουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. ο λιθοξόου από την μητέρα του είναι αλβανός χριστιανός.Από τον πατέρα του ασιάτης πατριαρχικός .
    δηλώνει άεθνος , όρος αδόκιμος,άσχετα των ευγενών προθέσεων του.
    γιατι η ένταξη στην ομαδική/κοινοτική ταυτότητα του έθνους δεν είναι θέμα προσωπικής επιλογής αλλά αποτέλεσμα ανεξάρτητης κοινωνικής διεργασίας.
    όπως ένας εργάτης που δηλώνει αταξικός δεν σημαίνει ότι και είναι...
    φυσικά το έθνος έχει αρχή ,ανάπτυξη, υποχώρηση,τέλος.
    πιθανόν ο λιθοξόου θέλει να τονίσει ότι στη μετανεωτερική εποχή που βρισκόμαστε με την τεχνολογική δυνατότητα της παγκόσμιας ανταλλαγής πληροφοριών,κεφαλαίων,αγαθών,ανθρώπων ή εθνοτική/πολιτιστική ταυτότητα θα υποχωρεί,χωρίς όμως τουλάχιστον προς το παρόν να ακυρώνεται ενώ η πολιτική ταυτότητα θα αναδεικνύεται κυρίαρχη.
    οι μακεδόνες διαθέτουν όλα τα απαραίτητα υλικά για την συγκρότηση του μακεδονικού έθνους-κοινή ΜΗΤΡΙΚΗ μακεδονική γλώσσα, κοινά ξεχωριστά μακεδονικά τραγούδια (και όχι μεταφρασμένους στίχους από άλλες γλώσσες),κοινούς ξεχωριστούς μακεδονικούς χορούς, κοινά ξεχωριστά μακεδονικά έθιμα η πλειοψηφία των οποίων δεν απαντάται σε άλλα έθνη.
    ο αυτοπροσδιοριστικός όρος του μακεδονικού έθνους δεν υπάρχει σε ΚΑΜΙΑ άλλη εθνότητα της περιοχής ή του κόσμου.
    παρομοίως ο αλβανικός, ο βουλγαρικός, ο σέρβικος, ο ελληνικός,ο τουρκικός.
    επιπλέον ο ίδιος μακεδονικός όρος υπήρχε και στην προεθνοτική πολιτιστική του μορφή, ενώ ο προεθνοτικός όρος του έλληνα ήταν ρωμιός και νωρίτερα γραικός.
    τέλος και η ονομασία του τόπου των Μακεδόνων αποδεδειγμένα μένει η ίδια εδώ και 25 αιώνες.
    ενώ ό ορος Ελλάδα έχει ιστορία 2-3 αιώνων.
    αντίθετα τίποτε από αυτό δεν περιέχει το ελληνικό έθνος , το οποίο είναι τεχνητό κατασκεύασμα της οικονομικοθρησκευτικής άρχουσας τάξης της Ιστανμπούλ και των μεγάλων αντιοθωμανικών δυνάμεων της εποχής, κυρίως της ρωσσικής.
    το δικαίωμα των σύγχρονων αυτόχθονων Μακεδόνων στην ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ και όχι βιολογική-γενετική κληρονομιά του τόπου τους είναι ανεφαίρετο μεν ,μη αποκλειστικό και ΚΟΙΝΟ δε...
    από την εποχή του μακεδονικού βασίλειου του φιλίππου , την ρωμαική, την βυζαντινή, την οθωμανική, μέχρι και σήμερα την διαμελιστική εποχή...
    σε μέρος της ιστορίας της Μακεδονίας έλαβαν μέρος και ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ μας συγγενείς.
    στην αντιοθωμανική μακεδονική κίνηση της θεσσαλονίκης, στην επανάσταση του ίλιντεν, στους αγώνες εναντίον των ξένων κατακτητών-ελλήνων, βουλγάρων, σέρβων .
    αλλά και στην εθνικιστική επεκτατική εκστρατεία του ελληνικού κράτους στην ασιατική τουρκία.
    στον αντιφασιστικό αγώνα και στο μέτωπο της αλβανίας,όπως ο ήρωας με προτομή στην γένετειρα του την Αχλάδα/Κρουσοράτι Φλώρινας, ο παππούς του Νίκολα Γκρουέφσκι....
    η αναγνώριση του μακεδονικού έθνους, της μακεδονικής γλώσσας, της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αποτελεί ελάχιστο δημοκρατικό και ανθρώπινο καθήκον όλου του κόσμου!!!
    αντίθετα η μη αναγνώριση οφείλει να ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ απερίφραστα από όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτα πολιτικής, εθνοτικής, γλωσσικής,θρησκευτικής ταυτότητας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Όταν λέμε Έλληνας, κύριε Αναγνωστόπουλε, τι ακριβώς εννοούμε; Οι πολιτιστικές, γλωσσικές και ιστορικές διαφορές μεταξύ Ελλήνων είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ. Υπάρχουν Μακεδόνες στην Ελλάδα που δηλώνουν Έλληνες! Δηλαδή, αρκεί κάποιος να δηλώσει Έλληνας και αυτομάτως είναι; Ας το δεχτούμε αυτό. Όταν κάποιος δηλώνει Μακεδόνας, γιατί σύσσωμη η Ελλάς το αμφισβητεί; Αφού ΔΕΝ θέλει αυτός ο Μακεδόνας να δηλώσει Έλληνας! Η δεχόμαστε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού χωρίς άλλα στοιχεία (Έλληνες που δηλώνουν απλά Έλληνες) η η δήλωση του αυτοπροσδιορισμού πρέπει να συνοδεύεται από στοιχεία (ιστορικά, γλωσσικά, γεωγραφικά, κτλ). Τι από τα δυο ισχύει για τους Έλληνες; Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους Μακεδόνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. οι μακεδόνες σέβονται τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό όσων δηλώνουνε έλληνες.
    αντίθετα οι έλληνες δεν σέβονται τον εθνοτικό αυτοπροσδιορισμό των μακεδόνων.
    οι έλληνες ζητάνε αποδεικτικά στοιχεία της εθνοτικής δήλωσης των μακεδόνων, όμως για να έχουνε τέτοιο ηθικό δικαίωμα θα πρέπει πρώτα οι ίδιοι να παρουσιάσουν στοιχεία αποδεικτικά ένος ξεχωριστού πολιτιστικού και όχι ιδεολογικού μυθολογικού έθνους...!!!
    επί του παρόντος ας ασχοληθούν για να μας βγάλουν από την χρεωκοπία στην οποία μας οδήγησε ο πρωτόγονος επιθετικός ελληνικός εθνικισμός...
    και αυτό δεν θα γίνει ξοδεύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ του ελλήνα αλλά κυρίως του ευρωπαίου φορολογούμενου, στα παπαγαλάκια για να μας πείσουν ότι η μακεδονία είναι ελληνική....
    ο εθνικισμός είναι προιόν στα αζήτητα πλέον...
    οι μακεδόνες ασχολούνται με την εθνοτική τους ταυτότητα λόγω της άρνησης της από την ελλάδα.
    στο μέλλον θα ασχοληθούν κυρίως με την οικονομική τους ευημερία αφού για ιστορικούς λόγους έμειναν πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Θαναση αν ο Τουρκος της Μακεδονιας (με γεωγραφικη σημασια-σε οποιοδηποτε δλδ κρατος που περιχει μακεδονικο εδαφος) θελει να αυτοπροσδιοριζεται ετσι εγω δεν εχω κανενα προβλημα(ουτε νομιζω εχει καποιος αλλος)- οπως κ ο Τουρκος της Θρακης ΤουρκοΘρακιωτης η ο Τουρκος της Βουγαριας ΤουρκοΒουλγαρος!!!
    Ωστοσο δεν νομιζω οτι καποιος απο αυτους εχει διαφορετικη συνειδηση απο τον Τουρκο της Τουρκικης επικρατειας ωστε να δηλωνει κατι παραπανω απο Τουρκος κ μονο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Σιγά που αιφνιδιάστηκες Αναγνωστόπουλε - αφού τους εθνικιστές μειονωτικούς τους έχετε βάλει να αρθρογραφούν από τα site σας (διάβασε Πετράν να μορφωθείς για τα προβλήματα της Φλώρινας).

    Μην αγχώνεστε με τη Μωραΐτικη καταγωγή τον αξύριστου - πιθανολογικά Αρβανίτης δε μπορεί να είναι απλούστατα γιατί στη συντριπτική της πλειονότητα η Αρβανιτιά δε γέννησε προδότες και μιάσματα (μετρημένοι στα δάκτυλα οι Πήλιοι Γούσηδες και οι Λιθοξόου). Δε θέλετε να τον πείτε Έλληνα και σας χαλάσει η μαρέγκα πείτε τον "Τσάκωνα" αφού κατά εσάς οι Τσάκωνες δεν είναι Έλληνες.

    Πάντως διασκεδάζω αφάνταστα το πως επιτίθεστε στους συμμάχους σας: Η ΦΙΣ του Αναγνωστόπουλου κουβαλάει την 5η φάλαγγα στα συνέδρια της και βάζει τις θαυμάστριες του Grci Katili συντονίστριες Δ. Μακεδονίας. Α ρε Βενιζέλε να ήξερες πόσο θα ξεφτύλιζαν το όνομα Φιλελεύθερος στην Ελλάδα του 21ου αιώνα τα μειράκια που την είδαν liberals.

    Όσο για την Αρβανιτιά, αυτή έδωσε το αίμα της αυτόβουλα για το Γένος - αντί να πιάνει την κουβέντα μαζί με τους μανιακούς με "τα γίδια τους Έλληνες" (Abecedar) και τους λοιπούς νεοκομιτατζήδες περιμένει υπομονετικά την ημέρα που (αναπόφευκτα καθώς οι κομιτατζήδες μυαλό δε βάζουν όσες φορές κι αν χάσουν) θα χτυπήσετε τη Ρωμιοσύνη πισώπλατα και πάλι για να εκτελέσει το χρέος της και πάλι. Γκέκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. "Πρεπει να κανουμε εθνικον το αληθες" (Διονυσιος Σολωμος
    "Ασεβεια ουχ ο τους των πολλων θεους αναιρων , αλλα ο ταις των πολλων δοξας ,θεοις προσαπτων" (Επικουρος) .
    Επιδη καποιοι θελουν να το παιξουν Ελληνες βασισμενοι σε αερολογιματα αγνωωντας την ουσια αυτης της ιδεολογικης κοινωτητας που πρεσβευουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Η ιδεολογική μας κοινότητα Σπυράκο μου είναι η Ρωμιοσύνη. Δεν έχουμε ανάγκη κανένα γονίδιο του Περικλή και στ' αρχίδια μας οι ανύπαρκτοι απόγονοι του Μεγαλέκου. Πολύ πριν οι παππούδες σας αποφασίσουν πως το Μπουγάρτσι θα γίνει Μακεντόνσκι οι δικοί μας παπούδες έσφαζαν ομόγλωσσους τους (και σε ορισμένες περιπτώσεις και συγγενείς τους) Τουρκαλβανούς για τη λευτεριά του Γένους. Για τη χάρη της η Βλάχα συμμαθήτρια και συμπολεμίστρια του πατέρα μου στον ΕΛΑΣ πολέμησε τον ίδιο της τον 5οφαλαγγίτη το γονιό που ήταν οργανωμένος στη "Ρωμαϊκή" λεγεώνα του Διαμάντη. Δε θες να μας λες Έλληνες (κι ας έγινε πλέον ο δόκιμος όρος) δε μας καίγεται καρφάκι - όλοι οι άλλοι όροι πάντα εμάς υποδήλωναν - το σημαντικό είναι πως ξέρουμε ποιοί είμαστε, ποιοί πονάνε τη Ρωμιοσύνη και ποιές οχιές έχουμε ανάμεσα μας που την επιβουλεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Εγω, ο ΤΣαρος Σπυριδων ,του Δημητριου και της Ελενης ΝΤασσιτς (Ντασιουδη μετα το 1925 ) εχοντας εκθεσει πληρως την ταυτοτητα μου δηλωνω υπευθηνα οτι δεν ασχολουμε με ατομα που πισω απο την ανωνυμια τους φασκουν κ αντιφασκουν, βριζουν , απειλουν , ψευδονται και γενικως το παιζουν τζαμπα μαγκιες . Οποιοςθελει διαλογο μαζι μου επι ισοις οροις θα μου εκθεση την ταυτοτητα του οπως εκανα κ εγω -αλλιως δεν απαντω ,δεν ασχολουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Τώρα μάλιστα μας έκανες τα μούτρα κρέας - για την υπεύθυνη δήλωση χρειάζεται και χαρτόσημο ξέρεις... Εγώ ο Γιάννης Μαστροπέρος του Μιχαήλ και της Ειρήνης Κωτσομύτη δηλώνω πως όσα έγραψα αληθεύουν, δε σε απείλησα (ελεύθερος είσαι να πιστεύεις και να λες ό,τι θέλεις - τώρα αν σκοπεύεις να χτυπήσεις τη Ρωμιοσύνη πισώπλατα τι περίμενες να σου πει κανείς, πως θα σου δώσουμε και συγχαρητήρια;) και στα σίγουρα δεν αντιφάσκω. Δε με ενδιαφέρει ο Φειδίας και ο Φίλιππας και το έχω χεσμένο το αρχαίο DNA, οι πρόγονοι μου ήταν Αρβανίτες και Βενετσιάνοι και Βυζαντινοί. Και στο μίσος και τις προσβολές της πλευράς σας απαντάω με το ίδιο μίσος. Επειδή σας πήδησαν τους προγόνους οι πανηλίθιοι του κρατικού μηχανισμού ξεχνώντας πως η Ρωμιοσύνη δε μιλούσε μόνο ελληνικά πρέπει το 2010 να δέχομαι τη χολή σας αδιαμαρτύρητα; Δε λέω, μαζί σου για λόγους αρχής θα γαμωσταυρίσω τα διάφορα Χρυσά Αυγά που γράφουν στα αρχίδια τους την ελευθερία του λόγου και την πέφτουν στον Πάβλε και την παρέα του - και περιμένω ακόμα να τους ταράξουν στις μηνύσεις οι ταγοί του κόμματος σου. Καταλαβαίνω από που προέρχεται η ιδεολογική σας στάση αλλά σε τελική ανάλυση, ασχέτως του αν σας έκανε η Ελλάδα ή είσαστε από πριν εχθροί του Ρωμέϊκου, η ουσία είναι πως στα δύσκολα θα βρεθούμε σε αντίθετα στρατόπεδα. Απλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ανώνυμε 12:00, πότε οι Μακεδόνες και οι Έλληνες βρέθηκαν απέναντι σε διαφορετικά στρατόπεδα, εκτός από την εποχή του Μέγα Αλέξανδρου, τότε που ο βασιλέας των Μακεδόνων έκανε τους Έλληνες «αλοιφή»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. ελληνο-μακεδονική συμφιλίωση8 Ιανουαρίου 2010 στις 1:04 μ.μ.

    οι μακεδόνες είναι από τους ποιό μεγάλους φιλλέληνες.
    σεβάστηκαν την ελληνική γλώσσα που την έκαναν επίσημη του μακεδονικού βασιλείου.
    από τους 25 στρατηγούς του μέγα αλέξανδρου οι 3 ήταν έλληνες.
    φυσικά για να γίνει αυτό έπρεπε να γίνει στην σημαδιακή ημέρα της 2 αυγούστου στην χαιρώνεια η πρώτη ελληνο-μακεδονική μάχη με τη επικράτηση των μακεδόνων....
    πολύ αργότερα οι μακεδόνες συμμετείχαν στην υποβοηθούμενη από τις μεγάλες δυνάμεις εξέγερση κυρίως των αλβανών χριστιανών στο μωριά/θάλασσα , με στρατιωτικό σώμα υπο τον γκέλε γκάτσεφ απο το σαρακίνοβο του σούμποτσκο/αριδαίας.
    εξάλλου η παρουσία των μακεδόνων σε όλη την ελλάδα , ιδιαίτερα στο μωριά/πελλοπόνησο ήταν μακραίωνη και πλούσια.
    αυτό πιστοποιείται από χιλιάδες συμβόλαια αγοραπωλησίας γής στα υποθηκοφυλάκια όπου τα αγροτοπωνύμια είναι μακεδονικά. μακεδονική είναι και η ονομασία του πανέμορφου παραδοσιακού χωριού της Αρκαδίας η Στεμνίτσα/Σκοτίνα όπου έχει την βίλλα του ο φέρων αλβανικό επώνυμο Λάτσης...
    στα δύσκολα λοιπόν οι μακεδόνες και οι αλβανοί και οι βλάχοι και οι τούρκοι θα είναι μαζί , όπως ήταν πάντα.
    αντιμετωποι θα είναι οι γκρίζοι λύκοι ένθεν και ένθεν.
    αν και η ιστορία δείχνει ότι οι ελληναράδες ήταν οι πρώτοι σύμμαχοι των τούρκων, αλλά και των γερμανών και των βούλγαρων κατακτητών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Γιαννη Μαστρωπερα αυριο μπορεις να μπεις σαν Κυριακη Κ. κ να πεις ακριβως τα αντιθετα- πως μπορουμε να ελεγξουμε τις αντιφασεις σου???? τις προθεσεις σου???? Το οτιδηποτε θες να πεις με ολη την σοβαροτητα?????? Εσυ μπορει να μν απειλεις αλλα το προλαβαν αλλοι για σενα (που κανεις δν μ εγκειαται οτι δεν εχεις σχεση αφου κρυβαισε στην ανονυμια)!!!!!!! Λοιπον,δεν μπαινω στον κοπο να διαβασω παρακατω- δεν ξαναασχολουμε ουτε μαζι σου ουτε με αλλους ανωνυμους!!! ΓΚεγκε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Γράφτα στα κυριλλικά παιδάκι μου άμα είναι να τα σφάζεις τόσο τα ελληνικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010
    Αλβανοί: Πολιτικά δικαιώματα και μάθημα αλβανικών στα σχολεία
    Για έβδομη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έσπασαν, την παραμονή των Φώτων, τον υαλοπίνακα από τα γραφεία του συλλόγου των Αλβανών που διαμένουν στη Μαγνησία, οι οποίοι στο τέλος του Ιανουαρίου διοργανώνουν στο Βόλο πανθεσσαλική εκδήλωση για τα θέματα που τους απασχολούν, όπως «είναι η ψήφος στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές αλλά και η χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα».
    Ο πρόεδρος του συλλόγου Εδουάρδ Ταφάι τονίζει: «Πιθανόν κάποιοι να ήθελαν να δείξουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο οι οικονομικοί μετανάστες να ψηφίσουν στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές αλλά και τη διαφωνία τους για τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά των Αλβανών και των άλλων μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, πετώντας τούβλα και πέτρες στα γραφεία».

    Ο ίδιος σημείωσε ότι «αυτή η ενέργεια επαναλαμβάνεται για έβδομη φορά τα τελευταία επτά χρόνια» και συμπλήρωσε: «Το γραφείο μας θα κλείσει προσωρινά, διότι αυτή η κατάσταση μας έχει κουράσει. Από την άλλη δεν πρόκειται να κάνουμε καμία καταγγελία στην Αστυνομία, αφού και τις προηγούμενες φορές που κάναμε δεν βρέθηκε τίποτα». Ο πρόεδρος του συλλόγου ανέφερε ότι «αυτές τις ημέρες υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των συλλόγων των Αλβανών που λειτουργούν σε όλη τη Θεσσαλία και προγραμματίζεται η πραγματοποίηση πανθεσσαλικής εκδήλωσης στο Εργατικό Κέντρο όπου θα προβληθούν τα ζητήματα της ψήφου και της χορήγησης ιθαγένειας».

    Σημείωσε ότι «ήρθε ο καιρός να δοθούν τα πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα εδώ και 19 χρόνια, όπως ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, να υπάρχει μάθημα των αλβανικών στα ελληνικά σχολείο. Εμείς υπολογίζουμε ότι συνολικά στον νομό υπάρχουν 8.000 μετανάστες Αλβανοί, εκ των οποίων οι 2.000 στο Δήμο Βόλου, περίπου 600 - 700 άτομα στη Νέα Ιωνία και όλοι είναι νόμιμοι από το 1998. Ηδη έχουν περάσει 10 χρόνια και όπως αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση πολιτικά δικαιώματα σε αυτούς, αυτό θα πρέπει να συμβεί και στην Ελλάδα».
    -------------------------------------------------------
    οι Μακεδόνες πότε θα ξυπνήσετε..???
    σε λίγο θα μας ξεπεράσουνε και οι Αλβανοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. τα ελληνικά είναι μία γλώσσα η οποία υφίσταται συνεχείς προσαρμοστικές αλλαγές πολύ περισσότερες από ότι οι άλλες γλώσσες...
    αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι ΜΗΤΡΙΚΗ κανενός από τους ομιλητές της...
    έτσι ως ιστορική γλώσσα με σύνθετη ορθογραφία γράφεται αρκετά διαφορετικά στις προηγούμενες γενιές από ότι στις σημερινές...
    λογικό λοιπόν για ένα Μσκεδόνα με μητρική γλώσσα τη μακεδονική να είναι δύσκολη η εκμάθηση μίας ΞΕΝΗΣ ιστορικής γλώσσας, όπως η ελληνική.
    της οποίας οι ίδιοι οι δάσκαλοι σε χρονική απόσταση λιγότερη από δύο αιώνες δύσκολα μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. ''Αχ Ελλάδα σ΄αγαπώ''!
    09/01/2010

    της Ρέας Βιτάλη

    "Από μικρή θυμάμαι να παίζει το τραγούδι αυτό στο σπίτι μας • ήχοι, μυρωδιές και εικόνες διάσπαρτες στο μυαλό μου.

    Εγώ σε αγαπώ Ελλάδα γιατί με τη γλώσσα σου έμαθα να σκέφτομαι και να γράφω, να διαβάζω και να εκφράζομαι, να ζητώ την αλήθεια μες σε αυτόν τον κόσμο με τις δικές σου λέξεις, πολυδιάστατες και βαθιές καθώς είναι.


    Η ανάγκη για μια πατρίδα που να μπορώ να αγγίζω το χώμα της συνάντησε εδώ ένα τοπίο που συνομιλεί με το μέσα μου, μια φύση άγρια και συνάμα προσιτή.

    Και έτσι καμιά σημασία δεν έχει ποιος σε γεννά• αλλά ποιος σε μεγαλώνει, ποιος σε μαθαίνει να αγαπάς όλες τις πατρίδες πάνω στη γη!"


    Λούτσι Χριστιάνα,
    Φοιτήτρια Νομικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,
    Γεννηθείσα στην Αυλώνα Αλβανίας,
    Απόφοιτος Γενικού Λυκείου Τήνου.


    Να σας συστήσω τη Χριστιάννα
    Ήταν καλοκαίρι, ήμουν με τον Κωστάκη σε μια παραλία της Τήνου. Γύρω μου άνθρωποι να παίζουν ρακέτα, παιδιά να παίζουν τάβλι... Χόρτασα "μαλάκα" και "ρε μαλάκα"...Δίπλα μου δυό όμορφα νεαρά κορίτσια. Άρχισαν να παίζουν χαριτωμένα με τον Κωστάκη, να του μιλάνε, να γελάνε...Τις κατασκόπευα. Η Χριστιάννα μιλούσε υπέροχα...ακόμα και στα απολύτως απλά. Τη ρώτησα αυθόρμητα "Πώς σε λένε", "Χριστιάννα", "Από που είσαι Χριστιάννα;", "Τι εννοείτε;" Ρώτησε εκείνη ντροπαλά και αμήχανα...Πολύ λογικά θεώρησε την ερώτηση αν μη τι άλλο περίεργη δεδομένου ότι μιλούσε ελληνικά άριστα χωρίς ίχνος ξένικης προφοράς.

    Μεταδίνοντάς μου την αμηχανία αποφάσισα να πω την αλήθεια μου "Χριστιάννα μιλάς τόσο όμορφα ελληνικά που αποκλείεται νάσαι ελληνίδα". Έτσι γνωριστήκαμε με τη Χριστιάννα. Ήταν μαθήτρια τότε. Σήμερα φοιτήτρια Νομικής. Όλοι ήταν σύγουροι στο νησί ότι η Χριστιάννα θα έμπαινε με την πρώτη!


    Όταν άκουσα εκείνο το "Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι" ήρθε αμέσως εκείνη στο μυαλό μου ... Μάλλον όχι! Πρώτα ήρθε στο μυαλό μου το πιο όμορφο χαμόγελο του κόσμου...Το πιο δυναμικό και καθησυχαστικό συγχρόνως... Της Χριστιάννας...Ίσως γιατί μοιάζει με το κόσμο καθώς αλλάζει... Δυναμικά και καθησυχαστικά. (Αλοίμονο σ΄όποιον δε το καταλαβαίνει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή