Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Μειονοτήτων στην Ευρώπη.



ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας - Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA-EPP)
Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)

Στ. Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin Τ.Κ. 53100; Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548
www.vinozito.gr; e-mail: rainbow@vinozito.gr



Δελτίο Τύπου

Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Μειονοτήτων στην Ευρώπη.

12 Φεβρουαρίου 2010

Council of MinistersΥπόθεση Μελέτης : Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο χαιρετίζει την Έκθεση για την «Προστασία μειονοτήτων στην Ευρώπη: βέλτιστες πρακτικές και ελλείψεις στην εφαρμογή των κοινών προτύπων» του Συμβουλίου της Ευρώπης, Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με Εισηγητή τον κ. Boriss CILEVIČS, Λετονό βουλευτή, μέλος της Υπο-Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Σε γενικές γραμμές στην Έκθεση αναφέρονται οι συνθήκες που επικρατούν για τις μειονότητες στα Ευρωπαϊκά κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και πως αυτά θα πρέπει να εναρμονιστούν πλήρως με τις αρχές της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων καθώς επίσης με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές και Μειονοτικές Γλώσσες. Επίσης αναφέρεται ότι οχτώ μέλη – κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν έχουν επικυρώσει ακόμη τη Σύμβαση Πλαίσιο. Μια από αυτές είναι η Ελλάδα, η οποία ενώ την υπέγραψε το 1997, δεν την επικυρώσε ποτέ. Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας –γνωστός και για την ιστορική δήλωση περί «σλαβόβυθων της Ελλάδας»- έβαλε τότε προσωπικά την υπογραφή του στο κείμενο της Σύμβασης ως Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Cilevics επισκέφτηκε την χώρα μας, πέρσι τον Φεβρουάριο και συνάντησε εκπροσώπους της κυβέρνησης, τοπικούς φορείς και ΜΚΟ. Μέρος αυτής της επίσκεψης αποτέλεσε και η επίσκεψη του στη Φλώρινα όπου είχε μια σειρά συναντήσεις με εκπροσώπους του Ουράνιου Τόξου, της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού όπου ενημερώθηκε πλήρως για την κατάσταση και για τα προβλήματα της μακεδονικής μειονότητας. Επίσης, μια συνάντηση έγινε με εκπρόσωπους των πολιτικών προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδα με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί πρόσφυγες από τις ελληνικές αρχές οι οποίες μονίμως ορθώνουν εμπόδια και δεν τους επιτρέπουν να απολαύσουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως είναι μια επίσκεψη στο τόπο γέννησης τους. Η επίσκεψη του κ. Cilevics στην Φλώρινα ολοκληρώθηκε με μια συνάντηση με μέλη της Μακεδονικής μειονότητας από διάφορα μέρη της Β. Ελλάδας.

Αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης είναι η αναφορά για την Ελλάδα (δες):
Υπόθεση Μελέτης, Ελλάδα (σελ. 15 - 19) στην οποία εκφράζεται η ιδιαίτερη ανησυχία του Εισηγητή για την ελευθερία του συνέρχεσθαι των μειονοτικών ομάδων, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και της ελευθερίας της έκφρασης. Καθώς επίσης οι υποθέσεις αφαίρεσης ιθαγενειών και οι απαγορεύσεις εισόδου σε εθνικά Μακεδόνες πολιτικούς πρόσφυγες.

Τέλος, γίνεται έκκληση προς την Ελληνική Κυβέρνηση να επικυρώσει και να προωθήσει την «Σύμβαση Πλαίσιο για τη Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων» χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και να εξετάσει προσεχτικά τους ισχυρισμούς για διακρίσεις και πράξεις μισαλλοδοξίας όλων αυτών που δηλώνουν να έχουν μια Μακεδονική ταυτότητα και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους, μέτρα τα οποία αποτελούν κύρια αρχή σε όλες τις δημοκρατικές, πλουραλιστικές κοινωνίες.

http://www.florina.org/

http://www.florina.org/news/2010/february14_g.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου