ΣΤΕΓΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΡΑΓΟΥΜΗ 11
ΦΛΩΡΙΝΑ – LERIN
ΤΚ 53100
Δελτίο Τύπου
21η Μάη - Παγκόσμια Ημέρα της Πολιτιστικής Ανάπτυξης
Η 21η Μάη καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Διακήρυξη της Ουνέσκο το 2001 ως Παγκόσμια Ημέρα της Πολιτιστικής Ανάπτυξης.
H πολιτιστική διαφορετικότητα είναι θεμελιώδες δικαίωμα και η πολιτιστική πολυμορφία είναι πλούτος που θα πρέπει να διασφαλίζονται. Οι παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμα, ο πολιτισμός μας είναι η ταυτότητα μας.
Δυστυχώς η διαφορετική πολιτιστική κληρονομιά θεωρείται στην Ελλάδα, στη χώρα της δημοκρατίας, ως κάτι κακό και στην χειρότερη των περιπτώσεων ύποπτη και υποκινούμενη από ξένα κέντρα. Η πολιτιστική διαφορετικότητα καλύπτεται εντέχνως με το μανδύα της τοπικής παράδοσης αποκρύπτοντας ότι αυτό το «τοπικό» είναι σε μερικές περιπτώσεις και διαφορετικό «εθνικό».
Στην εποχή της χούντας αλλά και στη μεταχουντική εποχή, τα Μακεδονικά τραγούδια απαγορεύονταν. Κάθε γάμος είχε και τον αστυνόμο του, για να επιβάλει την «βουβαμάρα» δια ροπάλου.
Από το 1980 και μετά οι συνθήκες άρχισαν να αλλάζουν, όχι όμως εντελώς. Το κράτος και διάφοροι άλλοι παράγοντες προσπαθούν ακόμη και σήμερα να σταματήσουν το έργο πολλών πολιτιστικών συλλόγων οι οποίοι προβάλουν μια διαφορετική πολιτιστική ταυτότητα και συμβάλουν στην αναγέννηση της εθνικής Μακεδονικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για παράδειγμα, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Πνευματικού Μορφωτικού Συλλόγου Μελίτης οι οποίες διοργανώνονται κάθε χρόνο στις 19 και 20 Ιουλίου. Κρατικοί και παρακρατικοί φορείς φροντίζουν κάθε χρόνο να δημιουργούν ένταση και να τρομοκρατούν τον κόσμο για να αποδυναμώσουν τις εκδηλώσεις. Η απάντηση έρχεται από τους ίδιους τους κατοίκους αλλά και από κάθε επισκέπτη. Κανένας και τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει να εκφράζονται ελεύθερα να χορεύουν και να τραγουδούν Μακεδονικούς σκοπούς.
Βέβαια αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Να μη ξεχνάμε ότι για πολλά χρόνια ξεφύτρωναν σύλλογοι για να καπελώσουν αυτούς που ήδη υπήρχαν. Ολόκληρες περιοχές, ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, υιοθετούνταν από «ευεργέτες» και κάθε σύλλογος που πρόβαλε μια «πολιτιστική διαφορετικότητα» έμπαινε σε «μαύρες λίστες» ή με διάφορα μέσα φρόντιζαν το παραγκωνισμό του.
Υπάρχει και το τρανταχτό παράδειγμα της «Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού», όπου η ελληνική πολιτεία καταπατεί κάθε ίχνος θεμελιώδους δικαιώματος στην πολιτιστική διαφορετικότητα.
Η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού συστήθηκε με σκοπό την προστασία και τη μετάδοση της εθνικής Μακεδονικής κληρονομιάς. Από την ημέρα που έγινε η πρώτη αίτηση στο Πρωτοδικείο Φλώρινας για την εγγραφή και αναγνώριση του Συλλόγου έχουν περάσει 20 περίπου χρόνια χωρίς να καταφέρει να αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος.
Ο εθνικός Μακεδονικός πολιτισμός έχει περάσει από χίλιες δυσκολίες. Παρόλα αυτά σε κάθε εκδήλωση από την Καστοριά μέχρι και το Κιλκίς από την Νάουσα μέχρι την Φλώρινα ακούγονται Μακεδονικά τραγούδια και χορεύονται Μακεδονικοί χοροί. Και το πιο ελπιδοφόρο είναι ότι οι νέοι στηρίζουν αυτές τις εκδηλώσεις. Δεν μένει πλέον σαν επόμενο βήμα παρά να κατακτηθεί και το δικαίωμα εκμάθησης της Μακεδονικής γλώσσας γιατί η Πολιτιστική Διαφορετικότητα είναι παγκόσμια κληρονομιά και θα πρέπει να διασφαλίζεται και να αναγνωρίζεται προς όφελος των σημερινών και μελλοντικών γενεών. (Αρ. 1 από την Παγκόσμια Διακήρυξη της UNESCO).