Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Δελτίο Τύπου - 21η Μάη - Παγκόσμια Ημέρα της Πολιτιστικής Ανάπτυξης

ΣΤΕΓΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΡΑΓΟΥΜΗ 11

ΦΛΩΡΙΝΑ – LERIN

ΤΚ 53100


Δελτίο Τύπου

21η Μάη - Παγκόσμια Ημέρα της Πολιτιστικής Ανάπτυξης

Η 21η Μάη καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Διακήρυξη της Ουνέσκο το 2001 ως Παγκόσμια Ημέρα της Πολιτιστικής Ανάπτυξης.
H πολιτιστική διαφορετικότητα είναι θεμελιώδες δικαίωμα και η πολιτιστική πολυμορφία είναι πλούτος που θα πρέπει να διασφαλίζονται. Οι παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμα, ο πολιτισμός μας είναι η ταυτότητα μας.

Δυστυχώς η διαφορετική πολιτιστική κληρονομιά θεωρείται στην Ελλάδα, στη χώρα της δημοκρατίας, ως κάτι κακό και στην χειρότερη των περιπτώσεων ύποπτη και υποκινούμενη από ξένα κέντρα. Η πολιτιστική διαφορετικότητα καλύπτεται εντέχνως με το μανδύα της τοπικής παράδοσης αποκρύπτοντας ότι αυτό το «τοπικό» είναι σε μερικές περιπτώσεις και διαφορετικό «εθνικό».

Στην εποχή της χούντας αλλά και στη μεταχουντική εποχή, τα Μακεδονικά τραγούδια απαγορεύονταν. Κάθε γάμος είχε και τον αστυνόμο του, για να επιβάλει την «βουβαμάρα» δια ροπάλου.

Από το 1980 και μετά οι συνθήκες άρχισαν να αλλάζουν, όχι όμως εντελώς. Το κράτος και διάφοροι άλλοι παράγοντες προσπαθούν ακόμη και σήμερα να σταματήσουν το έργο πολλών πολιτιστικών συλλόγων οι οποίοι προβάλουν μια διαφορετική πολιτιστική ταυτότητα και συμβάλουν στην αναγέννηση της εθνικής Μακεδονικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για παράδειγμα, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Πνευματικού Μορφωτικού Συλλόγου Μελίτης οι οποίες διοργανώνονται κάθε χρόνο στις 19 και 20 Ιουλίου. Κρατικοί και παρακρατικοί φορείς φροντίζουν κάθε χρόνο να δημιουργούν ένταση και να τρομοκρατούν τον κόσμο για να αποδυναμώσουν τις εκδηλώσεις. Η απάντηση έρχεται από τους ίδιους τους κατοίκους αλλά και από κάθε επισκέπτη. Κανένας και τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει να εκφράζονται ελεύθερα να χορεύουν και να τραγουδούν Μακεδονικούς σκοπούς.

Βέβαια αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Να μη ξεχνάμε ότι για πολλά χρόνια ξεφύτρωναν σύλλογοι για να καπελώσουν αυτούς που ήδη υπήρχαν. Ολόκληρες περιοχές, ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, υιοθετούνταν από «ευεργέτες» και κάθε σύλλογος που πρόβαλε μια «πολιτιστική διαφορετικότητα» έμπαινε σε «μαύρες λίστες» ή με διάφορα μέσα φρόντιζαν το παραγκωνισμό του.

Υπάρχει και το τρανταχτό παράδειγμα της «Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού», όπου η ελληνική πολιτεία καταπατεί κάθε ίχνος θεμελιώδους δικαιώματος στην πολιτιστική διαφορετικότητα.

Η Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού συστήθηκε με σκοπό την προστασία και τη μετάδοση της εθνικής Μακεδονικής κληρονομιάς. Από την ημέρα που έγινε η πρώτη αίτηση στο Πρωτοδικείο Φλώρινας για την εγγραφή και αναγνώριση του Συλλόγου έχουν περάσει 20 περίπου χρόνια χωρίς να καταφέρει να αναγνωριστεί από το ελληνικό κράτος.

Ο εθνικός Μακεδονικός πολιτισμός έχει περάσει από χίλιες δυσκολίες. Παρόλα αυτά σε κάθε εκδήλωση από την Καστοριά μέχρι και το Κιλκίς από την Νάουσα μέχρι την Φλώρινα ακούγονται Μακεδονικά τραγούδια και χορεύονται Μακεδονικοί χοροί. Και το πιο ελπιδοφόρο είναι ότι οι νέοι στηρίζουν αυτές τις εκδηλώσεις. Δεν μένει πλέον σαν επόμενο βήμα παρά να κατακτηθεί και το δικαίωμα εκμάθησης της Μακεδονικής γλώσσας γιατί η Πολιτιστική Διαφορετικότητα είναι παγκόσμια κληρονομιά και θα πρέπει να διασφαλίζεται και να αναγνωρίζεται προς όφελος των σημερινών και μελλοντικών γενεών. (Αρ. 1 από την Παγκόσμια Διακήρυξη της UNESCO).

2 σχόλια:

  1. Φίλοι και φίλες.
    Δυστυχώς σε τούτο τον τόπο όπου πράγματι οι άνθρωποι ως πολιτισμικό κατόρθωμα συνέλαβαν τη δημοκρατία, αφότου εμφανίσθηκε ο εθνικισμός, παρουσιάστηκε το προσωπείο της νεοελληνικής βαρβαρότητας. Είναι γνωστές οι εθνοκαθάρσεις, με κύρια θύματα τους σλαβικούς (κατ' άλλους σλαβοβουλγαρικούς) πληθυσμούς της Μακεδονίας. Στη Θράκη ως τη δεκαετία του 90 οι Μουσουλμάνοι, πομακικής, τουρκικής και ρομ εθνοφυλετικής καταγωγής ήταν "λαός" υπό απαγόρευση. Και σήμερα ακόμα δυστυχώς, όποιος Έλληνας πολίτης έχει το θάρρος να αυτοπροσδιοριστεί εθνοτικά ως ο Άλλος σε σχέση με την πλειοψηφία των "καθαρών αιματικά" (sic) Ελλήνων δεν περνά τόσο άνετα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ.Δούδε

    στην ελλάδα τιμωρούνται και σήμερα όσοι τολμούν να ΈΚΔΗΛΩΣΟΥΝ την διαφορετικότητά τους..
    είτε αυτή είναι είναι εθνοτική, είτε γλωσσική , είτε θρησκευτική..
    αυτό αφορά τους καθολικούς οι οποίοι υφίστανται ποικίλα εμπόδια και διώξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους...
    τους εβραίους , των οποίων η παρουσία , έστω με θρησκευτικά χαρακτηριστικά αποσιωπάται πλήρως από το ελληνικό εθνικιστικό κράτος..
    στη θεσσαλονίκη μας δεν περιλαμβάνεται σχεδόν τίποτε από την πολύ πλούσια εβραϊκή παρουσία..
    δρόμοι, κτίρια,συναγωγές , νεκροταφεία όλα εξελληνίσσθηκαν βίαια ...
    οι περιουσίες των εβραίων κλάπηκαν από τους δοσίλογους εθνικόφρονες, κυρίως πρόσφυγες...
    αλλά και η τουρκική πολιτιστική και φυσική παρουσία των τούρκων χριστιανών εποίκων χάθηκε...
    όλοι βαπτίσθηκαν βιολογικοί απόγονοι του περικλή και τελευταία του μεγα αλέξανδρου, παρά την ασιατική και στα φυσικά χαρακτηριστικά τους προέλευση...
    αλλά και η παρουσία του πλούσιου βλάχικου πολιτισμού μετεξελίχθηκε σε ελληνική...
    το χειρότερο όμως έγκλημα , δίπλα στην εθνοκάθαρση των εβραίων της θεσσαλονίκης από τους γερμανούς και τους δοσίλογους "έλληνες" αποτελεί η εθνοκάθαρση των μακεδόνων , οι οποίοι αποτελούσαν την συντριπτικά πλειοψηφούσα εθνότητα της οθωμανικής μακεδονίας...
    σήμερα εξαιτίας αυτού του πολυετούς τρομερού εγκλήματος εκ μέρους του ελληνικού κράτους , από την πολεμική προσάρτηση του 51% της Μακεδονίας μέχρι σήμερα η ΕΚΔΗΛΩΣΗ της μακεδονικής ταυτότητας από την εναπομείνασα μακεδονική κοινότητα αποτελεί ιδιαίτερα ηρωϊκή και θαρραλέα πράξη...
    αυτά στον 21 αιώνα...
    στην ελλάδα του ευρώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή