Γραμμένο σε 02.06.2010
Ενώ κανένα ελληνικό μέσο ενημέρωσης δεν ενδιαφέρθηκε για ένα τόσο «ασήμαντο» θέμα, ενδιαφέρθηκε το τρίτο μεγαλύτερο κέτρο πληροφόρησης παγκοσμίως. Απορείτε;
Συζήτηση με τον Δημήτρη Ιωάννου, αρχισυντάκτη της μηνιαίας εφημερίδας “Nova Zora” η οποία ασχολείται με τα μακεδονικά θέματα στην Ελλάδα. Ο Ιωάννου εξήγησε στη Deutsche Welle ότι η εφημερίδα “Nova Zora” είναι προσπάθεια της Μακεδόνικης Κοινότητας στην Ελλάδα να αποτελέσει ένα εργαλείο στον αγώνα των ίδιων των Μακεδόνων που θα συμβάλει στον εκδημοκρατισμό της Ελλάδας.
Κύριε Ιωάννου πως θα αξιολογούσατε την έκδοση της “Nova Zora” στην μακεδονική γλώσσα;
Το έντυπο είναι γραμμένο κυρίως στα ελληνικά, διότι, δυστυχώς, ένας μεγάλος αριθμός των Μακεδόνων που ζουν στην Ελλάδα δεν ξέρουν να διαβάζουν μακεδονικά. Έτσι, το 90% του περιεχομένου είναι στα ελληνικά. Θέλουμε αργότερα να συμπεριλάβουμε περισσότερα κείμενα στην μακεδονική γλώσσα. Αυτή η εφημερίδα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αναγνώρισης των δικαιωμάτων των Μακεδόνων στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι η σωστή ενημέρωση των εθνικά Μακεδόνων διότι τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. μας έχουν αποκλείσει πλήρως, μας αγνοούν και δεν λένε τίποτα για τα θέματά μας, τα προβλήματά μας και τις ανάγκες μας. Μέσω της εφημερίδας θέλουμε να βελτιώσουμε την εικόνα αυτή.
Τι περιέχει το πρώτο φύλλο της εφημερίδας και τί είναι δημοφιλές για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα;
Το έντυπο περιλαμβάνει τρέχοντα πολιτικά και οικονομικά θέματα καθώς και θέματα για την ιστορία, τον πολιτισμό, απλά μαθήματα για το πώς να μάθουν τη μακεδονική γλώσσα, χιούμορ, ποιήματα, κριτικές, σχόλια. Ένα από τα βασικά θέματα στο πρώτο τεύχος είναι η δικαστική υπόθεση που κερδίσαμε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Είχαν μηνυθεί δύο Έλληνες δημοσιογράφοι οι οποίοι μας είχαν αποκαλέσει πως είμαστε μισθοφόροι πράκτορες. Η δικαστική διαμάχη διήρκεσε αρκετά χρόνια. Την κερδίσαμε και τιμωρήθηκαν με ποινή. Είναι μια επιτυχία, διότι αυτή είναι η πρώτη ελληνική δικαστική διαμάχη υπέρ μας.
Κατά πόσο η έκδοση της εφημερίδας αποτελεί μέρος του αγώνα των Μακεδόνων στην Ελλάδα για τα δικαιώματά τους;
Οπωσδήποτε είναι ένα σημαντικό εργαλείο που θα βοηθήσει τους Μακεδόνες στην διατήρηση της γλώσσας αφού δεν υπάρχουν σχολεία στη μητρική μας γλώσσα και θα συμβάλλει στην επαφή μεταξύ των Μακεδόνων από την Καστοριά μέχρι τις Σέρρες και τη Δράμα. Επίσης στην ηλεκτρονική έκδοση (http://www.novazora.gr) μέσω της ιστοσελίδας θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να συναντιούνται έτσι ώστε να ανταλλάσσουν ιδέες και να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους.
Έχει η Нова Зора, εκτός από στόχους εθνικούς και ιδεολογικούς, και στόχους εμπορικούς ή κερδοφορίας;
Η εφημερίδα διανέμεται δωρεάν. Μπορεί να τη βρει ο καθένας σε πολυσύχναστα σημεία και σε καταστήματα όπως καφενεία, καφετερίες, σχολεία, εστιατόρια, σπίτια, σταθμούς λεωφορείων. Η εφημερίδα ασχολείται κατά κύριο λόγο με μακεδονικά θέματα όμως υπάρχουν και θέματα τοπικά, οικονομικά και θέματα που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν στον εκδημοκρατισμό της Ελλάδας.
Υπάρχουν προβλήματα στην έκδοση της εφημερίδας εξαιτίας της μη αναγνώρισης της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα;
Λόγω της ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε., οι πιέσεις που ασκούνται στους Μακεδόνες γίνονται πλέον «κάτω από το τραπέζι», δεν είναι φανερές όπως πριν. Υπάρχουν πιέσεις προς τους ανθρώπους που φτιάχνουν και διανέμουν την εφημερίδα. Τυπικές πιέσεις όπως «σκεφτείτε για το μέλλον του παιδιού σας», «να είστε προσεκτικοί ώστε να μην χάσετε τη δουλειά σας», απειλές με μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Θα σας βρούμε, σταματήστε να γράφετε».
Ποιός χρηματοδοτεί την εφημερίδα;
Περισσότερο μας βοηθούν οι μετανάστες μας από τη Φλώρινα, Καστοριά και Έδεσσα που ζουν στην Αυστραλία και τον Καναδά, μεμονωμένα άτομα και μακεδονικές οργανώσεις από τη Δυτική Ευρώπη, οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εφημερίδα, τα μέλη του Ουράνιου Τόξου, ακόμη και ορισμένοι Έλληνες δημοκράτες πολίτες.
Πώς θα αξιολογούσατε την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα σήμερα και ποιο είναι το όραμά σας για τα μακεδονικά θέματα στην Ελλάδα;
Το όραμά μας είναι μια ανοικτή Ευρώπη με τα θεσμικά της όργανα να λειτουργούν υπέρ της δημοκρατίας για όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Μια δημοκρατική Ελλάδα χωρίς ξενοφοβία, χωρίς ρατσισμό, που να αναδεικνύει την πολυμορφία της. Τώρα τα πράγματα δεν είναι σε καλή κατάσταση σε αυτό τον τομέα στην Ελλάδα, θα έλεγα ότι η κατάσταση επιδεινώνεται. Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η αποστροφή προς κάθε τι διαφορετικό αυξάνονται.
*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στα μακεδονικά στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle στις 10 Μαΐου 2010:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου