Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Συνάντηση εκπροσώπων Ε.Ε.Σ-ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ με την Ολομέλεια της Ε.Ε.Δ.Α (Εθνική Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) στην Αθήνα.



ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας - Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα (EFA-EPP)
Μέλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN)

Στ. Δραγούμη 11 Φλώρινα/Lerin Τ.Κ. 53100; Τ.Θ. 51 Τηλ./fax 0030 23850 46548
www.florina.org; e-mail: rainbow@vinozito.gr



Συνάντηση εκπροσώπων Ε.Ε.Σ-ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ με την Ολομέλεια της Ε.Ε.Δ.Α (Εθνική Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) στην Αθήνα.

Φλώρινα, Lerin - 14 Οκτωβρίου 2010

Greek stateΠριν λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας-Ουράνιο Τόξο και τα μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνάντηση του κόμματος της Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα με θεσμικό όργανο του ελληνικού κράτους , καθώς η Επιτροπή έχει συμβουλευτικό ρόλο στον εκάστοτε Πρωθυπουργό-Κυβέρνηση, καταγράφει και επισημαίνει ζητήματα μειονοτικών ομάδων, αλλά και μεμονωμένων Ελλήνων πολιτών σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κύριος σκοπός της είναι η ενίσχυση - διεύρυνση της δημοκρατίας στη χώρα μας ενώ στην Ολομέλεια της συμμετέχουν εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, των αρμοδίων Υπουργείων της κυβέρνησης καθώς επίσης εκπρόσωποι φορέων και προσωπικότητες.

Παρουσιάσθηκε από πλευράς κόμματος, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα της διάκρισης των “Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων” του εμφυλίου όπου εφαρμόζεται νομοθετική διάταξη ρατσιστικού χαρακτήρα και ουσιαστικά απαγορεύεται η αποκατάσταση-επιστροφή στην Ελλάδα χιλιάδων Μακεδόνων που βιώνουν την πολιτική προσφυγιά δεκαετίες. Επίσης έγινε αναφορά στις αφαιρέσεις ιθαγενείας των Μακεδόνων οικονομικών μεταναστών κυρίως στις υπερ-ωκεάνιες χώρες τα τελευταία χρόνια. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη απογραφής γλωσσικής-εθνοτικής διάστασης στη χώρα που για δεκαετίες ουδέποτε εφαρμόσθηκε ολοκληρωμένα, η ανάγκη εισαγωγής της σύγχρονης Μακεδονικής γλώσσας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στις περιοχές που ομιλείται αλλά και οι πολιτικές αποτροπής ισότιμης συμμετοχής στα πολιτικά τεκταινόμενα. Ένα νόμιμο κόμμα όπως η ΕΕΣ- Ουράνιο, στην πράξη αντιμετωπίζεται ως παράνομο από τις αρχές ακόμη και σε εκλογικές διαδικασίες διαχρονικά, με την καταστροφή-κατάσχεση προεκλογικού υλικού-ψηφοδελτίων και την άρνηση των ΜΜΕ να προβάλλουν όπως θα όφειλαν, σύμφωνα με τους νόμους, τις θέσεις του κόμματος.

Η παρουσίαση και η συζήτηση που επακολούθησε ήταν εποικοδομητική. Θεωρούμε την συνάντηση ιστορική, ως την απαρχή ενός διαλόγου ανάμεσα σε μέλη της εθνικής μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα και σε έναν αρμόδιο θεσμικό φορέα. Ελπίζουμε ότι αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί με στόχο να σταματήσει επιτέλους η χώρα μας να παρουσιάζει έλλειμμα δημοκρατίας, όσον αφορά την ύπαρξη και τον σεβασμό στοιχειωδών δικαιωμάτων της Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Tο Γραφείο Τύπου της ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο


http://www.vinozito.gr/news/2010/october14_g.asp

2 σχόλια:

  1. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
    Νεοφύτου Βάμβα 6 (3ος όροφος), 10674 Αθήνα, τηλ: 210 7233221-2; 210 7233216;
    φαξ: 210 7233217; e-mail: info@nchr.gr, website: www.nchr.gr
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΕΕΔΑ) ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ


    Η ΕΕΔΑ καταδικάζει ρητά τις πράξεις ρατσιστικής βίας και εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την έξαρση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, ιδίως σε γειτονιές με υψηλή συγκέντρωση αλλοδαπών. Με ιδιαίτερη ανησυχία διαπιστώνει εξάλλου τη διάχυση στην τοπική κοινωνία μιας τυφλής οργής που στρέφεται κατά παντός «άλλου», δηλαδή κατά κάθε διαφορετικού ατόμου, πρακτικής ή κατάστασης, καθώς και κατά της ελευθερίας της έκφρασης. Η συστηματοποίηση της βίας στις τοπικές κοινωνίες εις βάρος αλλοδαπών ή υποστηρικτών τους και η ένταξή της σε ένα πλαίσιο «καθημερινής κανονικότητας» συνιστά τεκμήριο απόλυτης ρήξης με το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την υποχρέωση καταπολέμησης των διακρίσεων. Η εξέλιξη αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την κοινωνική συνοχή και ειρήνη, ιδίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

    Η ΕΕΔΑ δεν παραγνωρίζει τις δυσκολίες συνύπαρξης, μεταξύ άλλων αποτέλεσμα των πυκνών μεταναστατευτικών ροών, της συγκέντρωσης μεγάλων ομάδων μεταναστών σε ορισμένες περιοχές και της εκμετάλλευσής τους από κυκλώματα εμπορίας και εγκληματικές συμμορίες. Οι δυσκολίες αυτές επιτάθηκαν από τη συστηματική μη τήρηση των νόμων που στοχεύουν στην κοινωνική ειρήνη και συνοχή. Έτσι, ενώ η ελληνική κοινωνία ενσωμάτωσε εν τέλει το πρώτο ρεύμα μεταναστών, παρά τις ελλείψεις της μεταναστευτικής πολιτικής και τα κενά των δομών πρόνοιας, βρίσκεται αντιμέτωπη σε ορισμένες γειτονιές με τη ραγδαία υποβάθμιση της καθημερινής διαβίωσης. Όμως, οι συνθήκες αυτές σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δικαιολογητικό πλαίσιο για πράξεις ρατσιστικής βίας από ομάδες που εκμεταλλεύονται αισθήματα κοινωνικής ανασφάλειας για να σπείρουν τον φόβο, τη μισαλλοδοξία και τη βία μιας ανεπίτρεπτης αυτοδικίας.

    Στην κατεύθυνση της άρσης των συνθηκών που δημιουργούν εύφορο έδαφος για την ρατσιστική βία πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικότητα η Πολιτεία. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πράξη και η τήρηση του νόμου από όλους θα αμβλύνουν τις εντάσεις και θα ενδυναμώσουν τις ευάλωτες ομάδες, θύματα της βίας. Αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και όλων των αρμόδιων φορέων να καταπολεμήσουν την ξενοφοβία και την προτροπή στο μίσος και τη ρατσιστική βία, σύμφωνα με τους διεθνείς και εθνικούς κανόνες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η καλλιέργεια αποδοχής της διαφορετικότητας είναι υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά και θεμελιώδης αξίωση ελευθερίας του ατόμου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το κοινωνικό σύνολο κατακερματίζεται σε φοβισμένα άτομα, υποδουλωμένα στο μίσος.

    Η ΕΕΔΑ θα μελετήσει περαιτέρω το ζήτημα της ρατσιστικής βίας και θα διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις σε όλους τους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με τις εκ του νόμου αρμοδιότητές της. Με την παρούσα ανακοίνωση, η ΕΕΔΑ καλεί την Πολιτεία να λάβει επειγόντως μέτρα ανάσχεσης της βίας και προστασίας της σωματικής ακεραιότητας όλων των ατόμων που κατοικούν ή διαμένουν στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως της ιθαγένειας, της καταγωγής ή/και του καθεστώτος διαμονής τους.
    ---------
    Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) είναι συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα νομοθεσίας και πολιτικών που σχετίζονται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Έχει συσταθεί με τον νόμο 2667/1998 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2000. Σε αυτήν εκπροσωπούνται τριάντα φορείς (ανεξάρτητες αρχές, πανεπιστημιακές σχολές νομικών και πολιτικών επιστημών, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ, πολιτικά κόμματα και Υπουργεία), οι οποίοι εκλέγουν το προεδρείο της ΕΕΔΑ. Πρόεδρος της ΕΕΔΑ είναι ο κ. Κωστής Α. Παπαϊωάννου, που εκπροσωπεί το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή