Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Δημοσίευση για την αναγνώριση της Μακεδονικής γλώσσας από Ελληνική εφημερίδα το 1905!!!




Παρασκευή 8 Ιουλίου 1905 (δημοσιεύτηκε στη «Νέα Ημερησία» της Βιέννης). «Προ μηνών κατηρτίσθη εις Μοναστήριον υπό της Μακεδονικής Οργανώσεως επιτροπή, ήτις ανέλαβε το έργον να συντάξη γραμματικήν Μακεδονικήν. Η επιτροπή αποτελείται εξ επτά καθηγητών της γλωσσολογίας. Ως βάσις της γραμματικής ταύτης θα ληφθεί η διάλεκτος, η εις το βιλαέτιον Μοναστηρίου ομιλουμένη. Η διάλεκτος αύτη εκηρύχθη ήδη υπό της επιτροπής ως η Μακεδονική γλώσσα. Οι διδάσκαλοι των Σλαυϊκών σχολείων εις την Μακεδονίαν εντέλλονται όπως διδάσκουν την γλώσσαν ταύτην αντί της σερβικής ή της βουλγαρικής και διά μέσου αυτής να τίθεται η βάσις προς την δημιουργίαν ανεξαρτήτου Μακεδονίας. Προσεχώς δε θα τυπωθούν διδακτικά και διάφορα άλλα βιβλία εις την Μακεδονικήν ταύτην γλώσσαν, ευθύς δε κατόπιν σκέπτεται η Οργάνωσις ν’ απαγορεύση την χρήσιν της σερβικής και βουλγαρικής γλώσσης» [σκριπ, 8/7/1905, σ. 1. εμπρος, 11/7/1905, σ. 4].

Μετάφραση στα Αγγλικά μέσο Google translate:

Friday 8 July 1905 (published in «New Imerisia» Vienna). «Pre katirtisthi months in Monastir in the Macedonian Organization Committee, or undertook work to produce grammatikin Makedonikin. The committee consists of seven professors of linguistics. A valid grammar will still take the dialect, the Monastiriou vilaetion in the colloquial. The dialect LATTER ekirychthi already on the committee as the Macedonian language. The teachers of the schools in the Slav Makedonian ordered as taftin teach the language instead of the Serbian or Bulgarian and through this to enter the sound to create an independent Macedonia. Coming soon will be printed textbooks and other books in the Makedonikin taftin language, soon after it does the Organosis’ s prohibition chrisin the Serbian and Bulgarian »[skrip, 8/7/1905, p. 1. FRONT, 11/7/1905, p. 4].

9 σχόλια:

  1. Καλά τα καραγκιοζιλίκια του Λιθοξόου τα συνεχίζεις;
    Κοτζάμ:
    "οι Βούλγαροι κυρήσσοντες μιαν μακεδονικήν γλώσσαν"
    "που τείνουν και πως εργάζονται οι Βούλγαροι εν Μακεδονία"
    "προς χρήσιν των εν Μακεδονία βουλγαρικών σχολείων"
    δεν τα είδες;
    Σε λίγο θα αρχίσεις να μας μεταφέρεις και τις λαθροχειρίες του που όπου έβλεπε Βούλγαρος στο ΣΚΡΙΠ έγραφε Μακεδόνας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πες τους οπως θέλεις η ελληνική μακεδονία ήταν γεματη απο αυτους.
    Για αυτο και δεν δημοσίευσαν την πρωτη πληθυσμιακη καταμετηρηση του 20.
    Τυς ξεφυγαν ομως μερικες σελίδες για τρικαλα και θεσσαλία οπου μιλαει για μακεδόνες.
    η γλώσσα,τα εθιμα,διαφορες παραδόσεις(θρησκεία)η διαφορετκή ιστορία ειναι αρκετα για να διφοροποιήσουν εναν λαό απο εναν αλλο και να τον καταστησουν διαφορετικη εθνότητα.
    για κακη σας τυχη οι Μακεδόνες (και με ελληνικη βοηθεια) τα εχουν ολα αυτα . ειδικα τα τελευταιαχρονια εχει κατασταστει σαφες οτι εχουν διαφορετικη γλώσσα . παλιοτερα μαλιστα ειχε και η επισημη ελλαδα την θεση αυτην . αλλα η ελλαδα οπως εναι γνωστο παλινδρομει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεμάτη από τη γραμμή νότια της Καστοριάς-βόρεια της Κοζάνης-ανάμεσα σε Βέροια και Νάουσσα - Θεσ/νίκης-Σερρών-Δράμας (χοντρικά) και πάνω. Από κάτω ελληνόφωνοι (και σε μικρότερο βαθμό βλάχοφωνοι) ήταν οι χριστιανοί. Και η καταμέτρηση του 1920 θα έδειχνε όσον αφορά τη γλώσσα τους Τούρκους πρώτο τραπέζι πίστα, και μετά τους Βούλγαρους - πολύ πιο πίσω εσάς. Στις σελίδες που "ανακάλυψε" ο Λιθοξόου αναφέρεται σε ομιλητές της Σερβικής, της Μακεδονικής και της Βουλγαρικής - οι ομιλώντες τη Βουλγαρική στα Τρίκαλα είναι πάρα πολύ περισσότεροι (212) αυτών που ανέφεραν για μητρική γλώσσα τη Μακεδονική (37) - εσείς παίζατε κόντρες με τους ομιλώντας τη Σερβική (27). Μόνο στη γερμανική κοσμοθεωρία του εθνοφυλετισμού η εθνοτική ομάδα είναι ένα και το αυτό με το έθνος - η Ρωμιοσύνη δε χώρεσε σε αυτό το καλούπι και για πάρτη της έδωσαν αγώνα και οι Βλάχοι, Αρβανίτες και ακόμα και οι ίδιοι σας οι συγγενείς που Γκρεκομάνους τους ανεβοκατεβάζετε... Όντως όμως μπορείτε να ευχαριστείτε τις ελληνικές παλινωδίες για πολλά - την προώθηση του "μακεδόνας" αντί για το ¨βούλγαρος" ή την προπαγάνδα περί Μέγα Αλέξανδρου ακόμα και τις ψευδο-προφητείες στη γλώσσα σας που κατασκευάζανε για να σας τραβήξουν μακριά από τη βουλγαρική επιρροή. Τώρα ας τα λουστούμε και παρέα τους και το γεγονός πως ακόμα και μετά το στραπάτσο που πάθατε σε Κατοχή και Εμφύλιο δεν ξεχάσατε τις 5οφαλαγγίτικες σας συνήθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1."οι ομιλώντες τη Βουλγαρική στα Τρίκαλα είναι πάρα πολύ περισσότεροι (212) αυτών που ανέφεραν για μητρική γλώσσα τη Μακεδονική (37)"
    Για να καταλαβω κι εγω Επειδη οι απογραμμενοι βουλγαροι στα τρικαλα ηταν περισσοτεροι απο τους μακεδονες αυτο σημαινει οτι δεν
    υπηρχαν/υπαρχουν μακεδονες?

    2.Ως γνωστον αλλο ρωμιος , αλλο γραικος , αλλο ελληνας (βαριεμε να εξηγω διοτι τι να εξηγησεις σε εναν φασιστα)
    3.καλα ολα αλλα κι εκεινος ο παυλος μελας τι ηταν αυτα που εγραφε στη γυναικα του
    "«Το απόγευμα (…) συνεκεντρώθηκαν εις το δωμάτιόν μας 12 προύχοντες. Εις αυτούς ζωηρότατα, ευγλωττότατα και-πειστικότατα – μετέφραζεν ο Πύρζας – ωμίλησε, μακεδονικά ο Κώτας» (Ναταλίας Μελά: Παύλος Μελάς, Αθήναι 1963, σελ. 241).
    «Θα σου κάμω μιαν μικράν περίληψιν του λόγου τον οποίον εξεφώνησα προ της μακεδονικής αυτής βουλής», ενώ αλλού αναφέρει: «Έμαθα και ολίγας μακεδονικάς λέξεις, που λέγω εις τας γυναίκας και μητέρας προ πάντων και ενθουσιάζονται μαζί μου» (σελ. 253).

    Τι λεξεις εμαθε ο π. μελας? "μακεδονικας" ... Αλλο παλι και τουτο .

    Οσο για τα περι 5ης φαλαγγας ισχυει απολυτα το look who is talking" Μια απλη αναδρομη στην ιστορια της γραικιας απο το 40 ως τα σημερα δειχνει ποιοι ηταν φαλαγγιτες τι γινανε μετεπειτα (ως και προθυπουργοι και αρχιπαπαδες)
    και οι απογονοι τους βουλευταδες.
    Τελικα καλα κανουν τα γραπτα και μενουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλα θα κανετε να παψετε να μιλατε για εμφυλιους και να προσγειωθείτε στο σήμερα . για τον αλλο που μιλαει γεματο μισος και ειρωνεια εχω να πω ας προτεινει (στην μαλλον αγαπητη κυβερνηση του )
    μετρα για το πως θα υλοποιησει τις προτασεις και διαπιστωσεις του ΟΗΕ δια στοματος Μαγκντούγκαλ μολις εφτα μηνες πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1) Η απογραφικά στοιχεία ήταν γλωσσικής και εκκλησιαστικής, όχι εθνικής φύσης. Και τους Αρβανίτες στα χωριά μας θα τους έβγαζαν ως ομιλώντας την Αλβανική. Τώρα μια ιδέα (και όχι σιγουριά) του αν οι απογεγραμμένοι ήταν με την ΕΜΕΟ (οποιασδήποτε εκ των 2 βασικών τάσεων) ή με τους έλληνες αντάρτες τη βρίσκεις από το αν δηλώνονται σχισματικοί ή όχι.
    2) Δεν αμφισβήτησα την ύπαρξη ατόμων που δήλωσαν ομιλητές της Μακεδονικής (αυτό θα ήταν οξύμωρο εφόσον συζητούμε για την "ανακάλυψη" του Λιθοξόου). Αμφισβήτησα πως αποτελούσαν πλειοψηφική τάση όσον αναφορά το πως ονόμαζαν τη γλώσσα τους και επίσης αμφισβήτησα τον ισχυρισμό πως στα στοιχεία για τη Μακεδονία οι δηλώνοντες Μακεδονική ως τη μητρική γλώσσα θα ήταν η πλειονότητα. Τουλάχιστον για τους σλαβόφωνους η επιλογή Βουλγαρικά (όσο κι αν ήταν στιγματισμένη) ήταν μάλλον προτιμότερη (από τα ίδια τα στοιχεία του Λιθοξόου). Αν στα Τρίκαλα ήταν μια τάξη μεγέθους περισσότεροι οι ομιλώντες τη Βουλγαρική από αυτούς που δήλωσαν "Μακεδονική" τι συμπέρασμα βγάζει κανείς για τις σελίδες που δε βρήκε ο Λιθοξόου; Αλλά αυτό το κάνετε γαργάρα ως συνήθως.
    3) Το αν υπήρχαν (και πόσοι υπήρχαν) τότε Μακεδόνες (με τη δική σας έννοια) είναι άλλο ερώτημα του αν (και πόσοι) υπάρχουν σήμερα (οι εθνογεννέσεις όλων των λαών - συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού - γι' αυτό υπάρχουν, για να διαμορφώνουν συνειδήσεις). Αν δε σας αρέσει η ιδέα πως η δική σας μη-ελληνική,μη-βουλγαρική εθνική συνείδηση δεν είναι απαραίτητο να υποδηλώνει το ίδιο και για τους προγόνους σας τα παράπονα σας (όπως και του μέσου έλληνα εθνικιστή) στους κυρίους Γκέλνερ, Άντερσον και Χομπσμπάουμ.
    4) Τις διαφορετικές ονομασίες του Γένους και των συνιστωσών του (ελληνόφωνων και μη) άσε τις για εμάς που ανήκουμε. Σε τελική φάση για τη Ρωμιοσύνη πονάει η καρδιά μας ενώ εσείς θέλετε να τη θάψετε. Αποφασίστε πάντως για τη δική σας πάρτη πως το μπούγκαρι έγινε μακεντόνσκι πριν συνεχίζετε με τις ειρωνίες.
    5) Άσε τα χιλιοειπωμένα, τα έχω διαβάσει από τη δεκαετία του '90 όταν αρχίσατε το πολύ το ντόρο. Πάλευε από το 1897 ιδίως η ελληνική προπαγάνδα να εξορκίσει τη λέξη βούλγαρος και ονόμαζε μακεδονική τη ντοπιολαλιά σας για να σας συνδέσει με την Ελλάδα. Εδώ ψευδοπροφητείες κατασκεύασαν για τον Μέγα Αλέκο. Μη συζητήσω τη χαζομάρα του Τσιούλκα και άλλες αντίστοιχες.
    6) Η δεξιά είχε τους ταγματασφαλίτες κι εσείς τους Οχρανίτες που σε μια νύχτα γινήκανε "κομμουνιστές" παληκάρια του Γκότσε. Και οι ήρωες σας του NOF πολέμησαν για να κομματιάσουν την Ελλάδα (τουλάχιστον οι ιστορικοί σας της διασποράς είναι ειλικρινείς και το παραδέχονται και δε κρύβονται πίσω από χαζομάρες για μειονωτικά δικαιώματα). Και σήμερα συνεργάζεστε με τους απογόνους των Τσάμηδων. Μυαλό δε βάλατε. Όπως και να έχει προσωπικά δε με απασχολούν τα άπλυτα της δεξιάς - ο πατέρας μου πολέμησε τους Γερμανούς στο βουνό με τον ΕΛΑΣ.
    7) Το άσβεστο μίσος (σας) μόνο με αντίστοιχο μίσος (μας) απαντιέται. Η δε κυβέρνηση δε μου είναι αγαπητή - ούτε και οι δεξιά (καραγκιόζηδες και ναζίδες) αλλά ούτε και οι αριστερά της.
    8) Τις προτάσεις Βοσκόπουλου-Δημητρά θες να πεις... Είπαμε είμαστε μπασταρδεμένοι υποσαχάριοι οι Έλληνες αλλά τόσο κουτόχορτο δε τρώμε... Αν θέλετε σχολεία ανοίξτε τα μόνοι σας - η διασπορά σας θα τα σκάσει αδρά όπως τα 50 χιλιάρικα που έδωσαν στο Νάσε για το ραδιοφωνικό σταθμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το πιστευω οτι δεν σου είναι αγαπητη..
    πιστευω επισης οτι δεν σου είναι αγαπητη οι ουτε απ τα δεξια της και οι ουτε απο τα αριστερα της.
    πιστευω επισης αφου δεν σου είναι κανενας αγαπητος απο αυτους οτι σου είναι αγαπηττη μια κυβέρνηση που θα είχε την τολμη να πει την αλήθεια στο λαο μια κυβερνηση οχι των λιγων αλλα των πολλών οχι του ψευδους αλλα της αλήθειας μιας κυβέρνησης της αλήθειας οχι μονο σε κοινωνικα ζητήματα και οικονομικα αλλα και στα εθνικά. Μιας κυβερνηση πιο δημοκρατικη, πιο φιλολαικη μιας κυβερνηση που δεν θα εφερνε συνεχως προσκόμματα σε γειτονικες χωρες που θελουν να ενταχθούν σε θεσμούς.
    μιας κυβερνησης που δεν θα επαιζε τον τροχονομο της περιοχής. Μιας κυβερνησης που δεν θα την ενδιέφερε με τι ονομα θα παρουσιάζονται πολιτες μια ς δευτερης χωρας σε πολιτες μιας τριτης χωρας (θα την ενοιαζε περισσότερο η δικαιοσύνη παρα οι εκλογικοι ψήφοι)Μιας κυβερνηση που θα κοιτούσε την ευημερια των δικών της πολιτων και το ευζην τους και οχι την δυστυχια των πολιτων μιας τριτης χωρας.
    Μιας κυβερνησης που θα ενδιαφεροταν πως να φτιαξει το δικο της ονομα της δικης της χωρας και οχι πως να διαβάλει τον ονομα μιας τριτης χώρας. Μιας κυβερνησης σε τελευταια αναλυση που
    θα ενιαφερόταν να βρει (οπως διαλλαλει )
    μια λυση συνθετη με προθεμα οπως λεει( για διεθνεις οργανισμους)χωρις να ανακατευεται στα εσωτερικα ζητηματα μιας αλλης (συνταγματικα θεματα και διμερεις σχεσεις)
    Μια τετοια κυβερνηση ....
    Σε αυτο συμφωνούμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μέγεθος των ομιλητών καθώς και των κατανοητών της μακεδονικής μητρικής γλώσσας , με ελληνική υπηκοότητα-διατηρημένη η αφαιρεθείσα ξεπερνά το 1.000.000
    Η πλειοψηφία τους είναι εγκατεστημένη στις πατρογονικές τους εστίες , στη Νότια Μακεδονία-από τη Καστοριά μέχρι τη Δράμα όπως προκύπτει και από την επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ε - στο λήμ-μα euromosaic .
    Φυσικά μεγάλο μέρος τους υπέστησαν ΈΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ από το ελληνικό κράτος και εκδιώχθηκαν βίαια σε ξένους και αφιλόξενους τόπους
    Οι αυτόχθονοι Μακεδόνες με μητρική γλώσσα την ελληνική δεν ξεπερνούν το 5% τής γλωσσικής γεωγραφικής μακεδονικής κοινότητας .
    Αυτοί είναι εγκατεστημένοι στους Νομούς Κοζάνης και Χαλκιδικής.
    Εκατοντάδες έγγραφα του ελληνικού κράτους πιστοποιούν την μακεδονική γλώσσα ως μητρική για έλληνες πολίτες με μακεδονική εθνική ταυτότητα.
    Χιλιάδες αγοραπωλησίες γής παραπέμπουν σε μακεδονικά αγροτοπωνύμια , τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα από τους Μακεδόνες.
    Εκατοντάδες χιλιάδες σημερινά "παρατσούκλια" των Μακεδόνων έχουν μακεδονική προέλευση.
    Ποτέ οι Μακεδόνες δεν αμφισβήτησαν την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος.
    Αντίθετα συμμετείχαν σε όλους τους πολέμους του ελληνικού κράτους-από την εισβολή στο ΞΕΝΟ έδαφος της οθωμανικής αυτοκρατορίας, στη Σμύρνη
    έως την αμυντική εισβολή και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Αλβανίας.
    Στο λεγόμενο αλβανικό έπος στο οποίο συμμετείχε ο ΗΡΩΑΣ του ελληνικού λαού αλλά και του μακεδονικού έθνους , ο παππούς του σημερινού πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Μακεδονίας Νίκολα Γκρουέφσκι.
    Αυτό το γεγονός μας το θυμίζει το άγαλμα που υπάρχει πρός τιμή του στη γενέτειρά του, την Αχλάδα/Κρουσοράτι Φλώρινας .
    Η συνεργασία μερικών Μακεδόνων στην αρχική φάση της εισβολής με τους Βούλγαρους φασίστες έγινε τόσο από τον φόβο των διώξεων των ελληνικών φασιστικών οργανώσεων της περιοχής( των Παοτζηδων και των γερμανοτσολιάδων) όσο και λόγω της υπόσχεσης τους για εθνοτική ισοτιμία, πάγιο αίτημα των Μακεδόνων.
    Ουδεμία ιδεολογική συγγένεια υπήρχε-αφού κανένας σημερινός τους απόγονος δεν είναι φορέας ρατσιστικής φασιστικής ιδεολογίας ,σε αντίθεση με πολλούς απόγονους των παοτζήδων που συνεχίζουν να είναι αδίστακτοι εθνικιστές και ρατσιστές. Ούτε σκοπό είχαν γιά βλάβη των νόμιμων συμφερόντων της ελλάδος, γεγονός που αποδεικνύεται και από τους απογόνους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι λίγοι αυτοί Μακεδόνες το πληρώνουν μέχρι σήμερα με την ρατσιστικά διατηρητέα ΠΑΡΑΝΟΜΗ αφαίρεση της ελληνικής υπηκοότητάς τους καθώς τη
    δήμευση της περιουσίας τους όταν την ίδια στιγμή οι ιδεολογικοί συνεργάτες των γερμανών ναζιστών με "ελληνική" ταυτότητα αμνηστεύθηκαν μετά από λίγα χρόνια, δίχως να τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα , τους επιστράφηκε η περιουσία και στην συνέχεια απετέλεσαν τον κορμό της εθνικοφροσύνης...!!!
    Οταν , έστω και καθυστερημένα επεστράφη η ελληνική υπηκοότητα στους έλληνες κομμουνιστές-πολιτικούς πρόσφυγες , δίχως αυτό να συμβεί στους μακεδόνες αντιφασίστες-πολιτικούς πρόσφυγες.
    Συνεπώς αν υπάρχουν πεμπτοφαλαγγίτες αυτοί πρέπει να αναζητηθούν στους απόγονους των συνεργατών των Ρώσσων και Ελλήνων εισβολέων της οθωμανικής τους πατρίδος, των ξαδέλφων του Πόντιου Ερντογάν...Των καθεστωτικών εποίκων-προσφύγων της Μακεδονίας.
    Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ελληνική κοινότητα της Ιστανμπόυλ αλλά και η ελληνόφωνη κοινότητα της Αλβανίας αποτελεί πέμπτη φάλαγγα της Ελλάδος , ακόμα και όταν τα ηγετικά τους στελέχη γίνονται τακτικά δεκτά σε ΕΠΙΣΗΜΕΣ συναντήσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση( φαντασθείτε τι θα γινόταν αν κάτι αντίστοιχο συνέβαινε από τους εθνικά μακεδόνες της ελλάδος. Παρότι οι ίδιοι δεν θεωρούν την γειτονική χώρα ΜΗΤΕΡΑ πατρίδα , όπως θεωρεί η ελάδα σύμφωνα με το άρθρο 108,παρ.1 του ελληνικού συντάγματος )
    Οι Μακεδόνες πάγια διεκδικούν την εθνοτική ισοτιμία μέσα στα πλαίσια του ελληνικού κράτους.
    Ελάχιστη διεκδίκηση, η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εισαγωγή της μακεδονικής γλώσσας στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της νότιας Μακεδονίας.
    Αυτη θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση όλων των εθνοτήτων της γεωγραφικής και μη διαμελισμένης Μακεδονίας, σε δε απώτερο χρόνο στην οικονομική της ευημερία .
    Η υποχρεωτικότητα σχετίζεται με το γεγονός ότι η προαιρετικότητα λόγω του υπάρχοντος ιστορικού διώξεων της μακεδονικής γλώσσας θα αποτελέσει πηγή αρνητικών διακρίσεων και διάσπαση της μαθητικής κοινότητας .
    Τέλος οι Μακεδόνες διεκδικούν την επιστροφή-ανάκτηση της ελληνικής υπηκοότητας σε όλους τους μακεδόνες του εξωτερικού που τους αφαιρέθηκε παράνομα( δεν ζητούν τον επαναπατρισμό τους όπως λαθεμένα πιστεύεται. Η απόφαση για επαναπατρισμό είναι προσωπική άσχετα άν προϋποθέτει την ανάκτηση της ελληνικής υπηκοότητας. Για ειδικούς δε λόγους λίγοι Μακεδόνες του εξωτερικού θα επιστρέψουν ΜΟΝΙΜΑ στις εντός ελληνικής επικράτειας πατρογονικές τους εστίες)
    Οί εθνικά μακεδόνες τέλος διεκδικούν ειρηνική συνύπαρξη με όλες τις εθνότητες-αλβανούς,βλάχους,τούρκους,εβραίους,"έλληνες" του πολυεθνικού ελληνικού λαού

    ΑπάντησηΔιαγραφή