Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Το ABECEDAR και η μακεδονική γλώσσα στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.

Η βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, που περιλαμβάνει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έντυπου υλικού στη χώρα μας, εκσυγχρονίζεται και υιοθετεί τη σύγχρονη τεχνολογία. Μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://catalog.parliament.gr οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απλές και συνδυαστικές αναζητήσεις στις συλλογές εντύπων και να εντοπίσουν τη βιβλιογραφία που χρειάζονται. Στην παρούσα φάση, έχει τεθεί στη διάθεση του κοινού το περιεχόμενο 3.000 τίτλων βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών του 19ου και 20ου αιώνα.

Ανάμεσα στα έντυπα που διατίθενται είναι και το ABECEDAR, το αναγνωστικό που τυπώθηκε το 1925 από την ελληνική κυβέρνηση στην μακεδονική γλώσσα για να την διδάσκει στα παιδιά των Μακεδόνων.

Κάθε επισκέπτης μπορεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://catalog.parliament.gr να πληκτρολογήσει τον Τίτλο (Λέξη – κλειδί) ABECEDAR και να κάνει κλικ στον κόκκινο κουμπάκι με την ένδειξη GO όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:


Στη συνέχεια μπορεί να δει τις Πληροφορίες Τεκμηρίου όπως φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.

Στην καρτέλα με τα αποτελέσματα της αναζήτησης παρατηρούμε ότι το ABECEDAR έχει ταξινομηθεί πολύ σωστά από τη βιβλιοθήκη της Βουλής στα θέματα που σχετίζονται με την μακεδονική γλώσσα, την εκπαίδευση και τη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη ψηφιακή βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων για την σωστή ταξινόμηση και την αναφορά στην μακεδονική γλώσσα (Macedonian language).

10 σχόλια:

  1. Γιατι 0 σχολια βρε παιδια αυτο ειναι καταπληκτικο.
    Τα θερμα μου συνχαρητηρια στους υπευθυνους.
    Soluncanec.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καιρός ήταν αν και δειλά βήματα άρχισε να τα κάνει η χώρα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά πάρα πολύ θετικό! Ελπίζω ότι δεν είναι κάτι πρόσκαιρο. Αν αυτό σημαίνει μια πιό ρεαλιστική προσέγγηση του ελληνικού κράτους ως προς τους Μακεδόνες θα είναι κάτι το υπέροχο.

    * Συγχαρητήρια στο παρόν Μπλόγκ για την προβολή του θέματος (όπως και για όλες του τις αναρτήσεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνχαρητηρια;;; Τα παραπάνο συνχαρητηρια ειναι απο τους... 'kaljarsko', 'Αιγαιάτης Μακεδόνας' και 'Soluncanec'. Δηλαδή από άτομα που αρνούντε τον ελληνισμό της Μακεδονίας (εγώ δεν αμφισβητώ το πολιτιστικό και γλωσσικό πλούτος της Μακεδονίας). Ατομα που θέλουν να μονοπωλίσουν τον όρο Μακεδονία, που είναι τα προπύργια του απαράδεκτου ΒΜΡΟ-ΔΠΜΝΕ καθεστώτος των Σκοπίων και άτομα που αρνούντε το δικαίομα μας να λέμε έιμαι Μακεδόνας άρα ανήκω στον ελληνισμό και είμαι Ελληνας.
    Κατα τα άλλα, η γλώσσα του Αbecedar ΔΕΝ είναι της FYROM, αλλά ένα παραδοσιακό σλαβικό ιδίωμα της Μακεδονίας (και όχι των Σκοπίων) που δυστυχός χάνουμε.
    SOS Μακεδονία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H θεματική Macedonia αναφέρεται στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας, όπως μπορεί να διαπιστώσει καθένας από καταχωρίσεις άλλων εντύπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οι μακεδόνες δεν μονοπωλούν τον όρο μακεδόνας, μακεδονικός...
    αντίθετα τον μοιράζονται με όσους επιθυμούν την χρήση του,ανεξάρτητα εθνοτικής ή γλωσσικής ταυτότητας...
    η μονοπώληση γίνεται από τους λεγόμενους έλληνες, ιδιαίτερα από τους ασιάτες πατριαρχικούς έποικους στη μακεδονία από το 1922...
    η πατρίδα μας η ελλάδα βιώνει βαριά χρεωκοπία...
    της οποίας υπεύθυνη είναι η εθνικιστική ιδεολογία και οι απολογητές της εθνικιστές συμπολίτες μας..
    αντί να ασχολούνται με τους Μακεδόνες και την μητρική τους μακεδονική γλώσσα ας επικεντρωθούν στην δημιουργία πλούτου, αφού μέχρι τώρα καμία ουσιαστική παραγωγική διαδικασία δεν υλοποιείται..
    ο παραγόμενος εθνικισμός είναι ένα αζήτητο προϊόν , το οποίο μόνο λύπη προξενεί για την σημερινή κατάντια της ελλάδος...
    ο δε πλούτος είναι αδύνατον να παραχθεί με την εθνικιστική αντιπαράθεση με άλλα έθνη και άλλες χώρες,ιδιαίτερα γειτονικές...
    ο αντιτουρκισμός , ο αντιαλβανισμός, ο αντιμακεδονισμός και εσχάτως ο αντιγερμανισμός ευθύνονται για την χρεωκοπία μας και για τα δεινά που έπονται...
    όσο δεν αναπτύσσεται η πολιτική, πολιτιστική και κυρίως η οικονομική συνεργασία με τα άλλα έθνη τόσο θα βρισκόμαστε σε τροχιά ύφεσης...
    προσβάλλοντας τον λαμπρό αρχαίο πολιτισμό του τόπου, με την γραφική και ανόητη σημερινή συμπεριφορά μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Ανώνυμος... των 02 Απριλίου 2010 12:03 π.μ

    Με τέτοιες επιδυκνείσεις άγνιας των οικονομοικών παράγοντων που ριμάζουν την χώρα μας, σύγουρα Υπουργό Οικονομοίας θα σε φορτοθούμε μια μέρα ρε κουμπάρε. Ο ένας τα ρίχνει στη ΝΔ, ο άλλος στο ξένο δάχτυλο και εσύ στον αντιτουρκισμό, στην εθνικιστική ιδεολογία, κτλπ! Βρε κουμπάρε, εκή εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού; Και εγώ νανούριζα το εαυτούλι μου ότι πρέπει ν’άχεις μέσων, πλάτες και να μυράζεις φακελάκια. Λοιπόν δηλώνω φιλότουρκος και οικουμενικός (ηρεμήστε κύριε Ερντογκάν, δεν ενοώ το οικουμενικός με την ένοια του ‘ασιάτης πατριαρχικός έποικος’ που είχαν το θράσος να συσσωρευτούν στη Σμύρνη, αλλά ως έλληνας και δη λλλεγόμενος).
    Ευτυχώς που αντιμακεδόνας δεν είμαι, μόνο έτσι μιά σταλιά αντιλεγόμενουςμακεδόνες.
    Και κάτι άλλο, κύριε ερχόμενε Υπουργέ Οικονομοίας που γίναμε και κουμπαράκια, μας λες ότι «οι μακεδόνες δεν μονοπωλούν τον όρο μακεδόνας, μακεδονικός... αντίθετα τον μοιράζονται με όσους επιθυμούν την χρήση του». Που το στηρίζεις αυτό; Που το άκουσες; Στο λεγόμενο πουθενά και από κανένα; Αλλά στο λέω εγώ, είμαι Μακεδόνας, η πατρίδα μου είναι η Μακεδονία απο το Μοναστίρι στον Όλυμπο, με προτεύουσα την Θεσσαλονίκη, η γλώσσα μου ως Μακεδόνας είναι η Ελληνική και δεν μονοπωλώ τον όρο Μακεδόνας... και όσο για το Ελληνας, ε, λλλεγόμενος.
    Και αν έχεις κάποια δουλειά για μένα πές το διότι απο τα καθάρματα στην Αθήνα δεν βγάζω ούτε άκρη ούτε μεροκάματο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο για την εγκυρότατη αποκάλυψη! Ας ελπίσουμε πως δεν θα αλλάξουν τη ταξινόμηση οι υπεύθυνοι της ψηφιακής βιβλιοθήκης του κοινοβουλίου. Η δημοσίευση της αλήθειας είναι η ψυχή της Δημοκρατίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμε των 01 Απριλίου 2010 12:59 μμ. όταν γράφεις για κάτι φρόνιμο θα ήταν να είσαι σίγουρος για αυτά που λες (γράφεις ). Σε πληροφορώ πώς ο ανώνυμος των 01 Απριλίου 2010 1:02 πμ. δεν είμαι αυτός που υποθέτεις (Soluncanec ) αλλά κάποιος από την Ανατολική Μακεδονία , παρακολουθώ αρκετά blog περισσότερο και λίγες φορές κάνω και κάποια σχόλια


    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πραγματικά πολύ καλή κίνηση. Τυχαίνει να γνωρίζω άτομο από την Δυτική Μακεδονία που γνωρίζει λίγα μακεδονικά.Μέχρι πριν από λίγο καιρό ,πίστευα ότι δεν υπάρχει κάν αυτή η γλώσσα στην Ελλάδα και αντιμετώπιζα με καχυποψία τους γλωσσικούς χάρτες που απεικόνιζαν σλαβόφωνους στην Μακεδονία.Ενδιαφέρομαι πολύ για την γλωσσική ποικιλότητα και τις μειονοτικές γλώσσες στην Ελλάδα και χαίρομαι ιδιαίτερα που γνώρισα ομιλητή της μακεδονικής γιατί ακόμα στο σκοτάδι θα ήμουν...Η γνωριμία μου με έβαλε να ψάξω το ζήτημα της γλώσσας. υ.γ.Προσωπικά εγώ είμαι Αρβανίτης (εν μέρει) ανήκω στην αλβανόφωνη δηλαδή γλωσσική κοινότητα της Ελλάδας...Θα μου άρεσε να μάθω και μακεδόνικα κάποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή