Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Σοβαρές ελλείψεις επισημαίνει η έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα


Σοβαρές ελλείψεις επισημαίνει η έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα έχει σε γενικές γραμμές παρόμοιο με την περσινή έκθεση περιεχόμενο και παρατηρήσεις.

Μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο και την ανάληψη της εξουσίας από τον Γιώργο Παπανδρέου, η νέα ελληνική κυβέρνηση έλαβε σειρά μέτρων, όπως ήταν το προσωρινό κλείσιμο του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Παγανή, η σύσταση επιτροπής ειδικών για την αναθεώρηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών παραχώρησης ασύλου, και η σύσταση μεσολαβητικών συμβουλίων για την προστασία των μεταναστών στις τοπικές αυτοδιοικήσεις, τονίζει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο για το έτος 2009.

Η έκθεση, την οποία το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποβάλλει κάθε χρόνο στο Κογκρέσο, βάσει της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας, έχει σε γενικές γραμμές παρόμοιο με την περσινή έκθεση περιεχόμενο και παρατηρήσεις.

Στην εισαγωγή επαναλαμβάνεται και εφέτος ότι παρατηρήθηκαν προβλήματα σε αρκετούς τομείς, όπως κακοποίηση παράνομων μεταναστών και αθίγγανων από τις δυνάμεις ασφαλείας, συνωστισμός και άσχημες συνθήκες διαβίωσης σε μερικές φυλακές, κακές συνθήκες κράτησης λαθρομεταναστών, κάποιοι νομικοί περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης, περιορισμοί και διοικητικά εμπόδια εις βάρος μη-ορθοδόξων, κράτηση και απέλαση ασυνόδευτων ή αποκομμένων από τις οικογένειές τους ανηλίκων (συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων ασύλου), αδυναμία παροχής επαρκούς προστασίας σε θύματα οικιακής βίας, διακρίσεις και εκμετάλλευση εις βάρος ανηλίκων Ρομά, παράνομη διακίνηση προσώπων, περιορισμοί στη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού εθνοτικών μειονοτικών ομάδων, διακρίσεις και κοινωνικός αποκλεισμός εθνοτικών μειονοτήτων, ειδικότερα των Ρομά.

Στο τμήμα περί σεβασμού της ακεραιότητας του ατόμου αναφέρονται μεταξύ άλλων καταγγελίες οργανώσεων και επιτροπών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για επιθέσεις ακροδεξιών και καταχρήσεις αστυνομικών αρχών κατά μεταναστών, αν και η αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ έκανε λόγο για μικρή πρόοδο και μείωση των καταγγελιών για καταχρήσεις αστυνομικών αρχών κατά μεταναστών, το 2007 και 2008. Μνημονεύονται επίσης και εφέτος οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε φυλακές και κρατητήρια της χώρας και δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα, επισημαίνοντας πιο χαρακτηριστικά το παράδειγμα το κέντρου κράτησης μεταναστών στη Παγανή, το οποίο πάντως έκλεισε η νέα κυβέρνηση για να ανακαινισθεί.

Στο τμήμα περί σεβασμού πολιτικών ελευθεριών επαναλαμβάνεται ότι υπάρχει ανεξαρτησία ΜΜΕ στην Ελλάδα και ότι η κυβέρνηση γενικώς σεβάσθηκε στην πράξη τα δικαιώματα αυτά, αλλά ότι υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι νομικοί περιορισμοί (απαγόρευση διασάλευσης φιλικών σχέσεων με γειτονικές χώρες, διασπορά ψευδών ειδήσεων που προκαλούν φόβο στους πολίτες κλπ), οι οποίοι όμως σπανίως εφαρμόζονται.

Για θέματα ελευθερίας του «συναιτερίζεσθαι» επισημαίνονται δικαστικές υποθέσεις σχετικά με τη «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού» και την άρνηση έγκρισης σωματείων με εθνοτική ονομασία «μακεδονικός» ή «τουρκικός».

Για τις θρησκευτικές ελευθερίες σημειώνεται και πάλι ότι οι νόμοι προβλέπουν την θρησκευτική ελευθερία, αλλά μη-ορθόδοξες ομάδες κατά καιρούς αντιμετωπίζουν διοικητικά εμπόδια και νομικούς περιορισμούς. Παραμένει ως κύριο πρόβλημα των μουσουλμάνων της Αθήνας η έλλειψη επίσημου τεμένους και νεκροταφείου, αν και εφέτος οι ηγέτες τους εξέφρασαν ικανοποίηση για την χωροθέτηση του τεμένους στο Βοτανικό και ζήτησαν την επίσπευση των εργασιών ανέγερσης. Εξακολουθούν επίσης αναφορές σε βανδαλισμούς εβραϊκών μνημείων και εκφράσεις αντι-σημιτισμού ειδικότερα στον ακραίο τύπο, σε καταγγελίες για δυσμενή μεταχείριση και άθλιες συνθήκες ζωής Αθίγγανων και νομίμων και παρανόμων μεταναστών.

Αρκετός χώρος αφιερώνεται στις επικρίσεις οργανώσεων, του Συνηγόρου του Πολίτη και ξένων κυβερνήσεων για τις διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα, τη δυσμενή μεταχείριση των αιτούντων άσυλο και την ανεπαρκή προστασία των ακηδεμόνευτων ανηλίκων μεταναστών.

Μνημονεύεται ωστόσο η απόφαση νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη τον Νοέμβριο 2009 για σύσταση επιτροπής ειδικών για την αναθεώρηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών παραχώρησης ασύλου, που χαιρέτισαν τοπικές και διεθνείς οργανώσεις και η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ.

Τέλος, στο τμήμα για τις εθνικές και εθνοτικές μειονότητες επαναλαμβάνονται αναφορές σε Έλληνες πολίτες που αυτο-προσδιορίζονται ως Τούρκοι, Πομάκοι, Βλάχοι, Ρομά, Αρβανίτες ή Μακεδόνες, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούν πως πρέπει να αναγνωριστούν ως «μειονότητες» ή «γλωσσικές μειονότητες», αλλά η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως μειονότητα μόνο τη μουσουλμανική. Μέλη της πομακικής κοινότητας διατείνονται ότι πιέζονται από τουρκόφωνους να απαρνηθούν την ύπαρξη της πομακικής ως ταυτότητας, διακριτής από την τουρκική.

Η κυβέρνηση εξάλλου δεν αναγνωρίζει την σλαβική διάλεκτο στην ΒΔ Ελλάδα ως «μακεδονική», ενώ αξιωματούχοι και δικαστήρια δεν επιτρέπουν σε σλαβικές ομάδες να αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» με το επιχείρημα ότι περίπου 2,2 εκατ. εθνοτικά και γλωσσικά Έλληνες πολίτες χρησιμοποιούν ήδη τον όρο «Μακεδόνας» προκειμένου να αυτοπροσδιοριστούν.

Στη φετινή έκδοση επισημαίνεται και έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο, η οποία διαπίστωσε ότι όσοι αυτοπροσδιορίζονται εθνοτικά ως «Μακεδόνες» εξακολουθούν να υπόκεινται σε διακρίσεις και παρενοχλήσεις, και κάλεσε την κυβέρνηση να απεμπλακεί από τη διαμάχη εάν υφίσταται ή όχι «Μακεδονική» ή «Τουρκική», μειονότητα στην Ελλάδα και να εστιασθεί στα θέματα προστασίας δικαιωμάτων αυτο-προσδιορισμού και ελευθερίας έκφρασης, επιτρέποντας την χρήση των όρων «μακεδονικός» ή «τουρκικός» σε σωματεία και οργανώσεις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/03/2010_328027

Hμερομηνία : 12-03-10

12 σχόλια:

  1. Σε γενικές γραμμές η έκθεση είναι καλή, αλλά η χρήση των όρων σλάβοι, σλαβικός-ή-ό νομίζω οτι είναι εξαιρετικά αρνητικοί. Κανείς από τους εκπροσώπους των Μακεδόνων, είτε μεμονομένα, είτε συλλογικά, είτε μεσο του κόμματος των εθνικά Μακεδόνων Βινοζιτο δεν έχει κάνει λόγο για Σλάβους, σλαβική γλώσσα ή σλαβική μειονότητα. Εμείς είμαστε Μακεδόνες και η γλώσσα μας είναι η μακεδονική. Η καταγωγή της γλώσσας, η ομάδα στην οποία ανήκει κ.τ.λ είναι θέμα των γλωσσολόγων και όχι της πολιτικής και των εκθέσεων. Μίλησε κανείς για σλαβο-Πομάκους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αιγαιάτη

    Φαίνεται να έχεις διασυνδέσεις με το Ουράνιο Τόξο. Γι' αυτό μέσα από το μπλοκ σου θέλω να τους ζητήσω να κάνουν την τελευταία ανακοίνωσή τους για την αμερικανική έκθεση και στα ελληνικά. εδώ και δυο μέρες την έχουν μόνο στα αγγλικά. Πολλοί Μακεδόνες δεν ξέρουν αγγλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επικοινώνησα μαζί τους. Όλα θα τακτοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντάξει δεν είναι πρόβλημα η χρήση των όρων σλαβική κτλ. Σύντομα πιστεύω τέτοιες πρακτικές θα διορθωθούν.

    Поздрави до сите

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Του χρόνου είναι η τακτική απογραφή του πληθυσμού. Υπαρχει καποιος τροπος να ζητηθει απογραφη συμφωνα και με την εθνικοτητα ωστε οι Μακεδονες να δηλωσουν εθνικα Μακεδονες και οχι Ελληνες;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. παρομοίως κι η καταγραφή της μη ελληνικής μητρικής γλώσσας-αλβανικής,τουρκικής,μακεδονικής, βλάχικης,πομάκικης/βουλγαρικής...
    φυσικά με την απογραφή μπορεί να επισημοποιηθεί η ύπαρξη και όχι το μέγεθος των ομιλητών ή κατανοητών της γλώσσας...
    δυστυχώς το ελληνικό κράτος φοβάται αναιτιολόγητα και απαγορεύει ακόμα και αυτό...
    και ας είμαστε στον 21 αιώνα της Συνθήκης της Λισσαβώνας...
    φυσικά αυτό καλό θα είναι να ζητηθεί και επίσημα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. kala auto den prokeitai na ginei ston aiwna ton apanta!!!
    αν επιτραπει ποτε κάτι τέτοιο ολοι σχεδον οι νεοέλληνες θα δηλώσουν μη ελληνικη γλώσσα ως μητρικη! και τότε αντίο Ελλάς! Όχι πως μας χαλάει, φυσικο επακολουθο θα είναι. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. λάθος, η ελλάδα τότε θα ενδυναμώσει αφού το σημερινό ιδεολογικό ελληνικό έθνος θα μετεξελιχθεί σε ΠΟΛΙΤΙΚΟ έθνος , όπως όλα τα αναπτυγμένα σύγχρονα έθνη....
    όπου όλοι οι κάτοικοι θα έχουν κοινή ελληνική πολιτική ταυτότητα και θα συνδέονται με τον σεβασμό στο σύνταγμα και τους νόμους...
    διατηρώντας όλες τις ανθρώπινες ταυτότητες- εθνοτικές,γλωσσικές,θρησκευτικές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βασει της αμερικανικης εκθεσης των ανθρωπινων δικαιωματων η ΠΓΔΜ μαζι με πολλες αφρικανικες και Ασιατικες χωρες χαρακτηριζεται ως partly free, αφου συνεχιζει τη ναζιστικη νοοτροπια που εδω και εναν αιωνα κουβαλα το ΒΜΡΟ και φερεται εντελως απαραδεκτα στο Αλβανικο στοιχειο (30%), αλλα και στο συγγενη βουλγαρικο (10%), βασανιζοντας νεαρες μητερες και ιδιοκτητες μπλογκ (φυλακισεις, ψυχιατρικες κλινικες) επειδη τολμησαν να εκφραστουν διαφορετικα. Με έναν συνδιασμο φασιστικων και ορθοδοξων κομμουνιστικων αντιληψεων η ΠΓΔΜ έχει αλματα να κανει για να πλησιασει το επιπεδο των ευρωπαϊκων χωρων, κυριως δε να καταδικασει το ΒΜΡΟ για εγκληματα πολέμου μαζι με τους δολοφονους της οχρανας και του ΝΟΦ. Επισης ως διαδοχο κρατος της Βουλγαριας και της πρωην γιουγκοσλαβιας να αναγνωρισει και ν αναλαβει ευθυνες ολων αυτων που υπεγραψαν τα προκατοχα κρατη (την αναγνωριση πολεμικων αποζημιωσεων απο τη Βουλγαρία και το ζητημα των εξοριστων Βουλγαρων απο διμερη συμφωνια Γιουγκοσλαβιας-Βουλγαριας). Υπαρχουν βλεπετε κι αλλες εκθεσεις... Αλλα εκει ξερετε καλα να το βουλωνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι Μακεδονες της Ελλάδας είναι πολιτες του ελληνικού κρατους και οχι του Μακεδονικού!
    Μπορεί να είναι εθνικα Μακεδονες όπως και οι Μακεδόνες της Δημοκρατίας της Μακεδονιας, αλλά ως εκεί. Με ποιά λογική ταυτίζεις του Μακεδόνες της βόρειας Ελλάδας με το κράτος της Μακεδονίας??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αν η μακεδονία είναι ημιελεύθερη με αναγνωρισμένες επίσημα όλες τις εθνικές κοινότητες , με αλβανικό πανεπιστήμιο στο Τέτοβο τότε η ελλάδα που ίσχυρίζεται ότι είναι εθνικά και γλωσσικά ομοιογενής και περιλαμβάνει το 50% της πολυεθνικής μακεδονίας είναι μία ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ όπου βασιλευει το απαρτχάιντ και η τρομοκρατία , κυρίως εναντίον των μακεδόνων πολιτών της...
    φυσικά η παραπάνω αμερικανική έκθεση για την Μακεδονία κανένα τέτοιο χαρακτηρισμό δεν κάνει...
    άλλο ενα δείγμα της υπερεθνικιστικής παράκρουσης των υπεύθυνων για την χρεωκοπία μας ανθελλήνων χρυσαυγιτών εθνικιστών της ελλάδος...
    η επόμενη έκθεση για την ελλάδα θα συνιστά την δημιουργία ξεχωριστού νησιωτικού χώρου στα εκατοντάδες ακατοίκητα νησιά για όλους τους κεραυνόπληκτους έλληνες εθνικιστές...
    οι οποίοι καθημερινά μολύνουν το φυσικό περιβάλλον της ελλάδος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. η ελλάδα αναγνώρισε την εθνική αντίσταση εναντίον των ναζί μόλις το 1981...
    καμία εκκαθάριση του παρελθόντος αφού όλοι οι ταγοί του μεταπολεμικού κράτους ήταν γνωστοί συνεργάτες των ναζι....
    φυσικά η αναγνώριση της εθνικής αντίστασης είναι ελλειπής και προσχηματική όταν δεν περιλαμβάνει τους μακεδόνες αντιφασίστες , πολλοί εκ των οποίων μέχρι σήμερα 60 χρόνια μετά να παραμένουν πολιτικοί πρόσφυγες με παρανόμως αφαιρεμένη την ελληνική υπηκοότητα...
    την οποία αφειδώς την χορηγεί το κράτος στους λεγόμενους ομογενείς στην βάση μιάς κουτσουρεμένης ελληνοφωνίας...
    ντροπη στην ελληνική εθνικιστική πολιτική...
    εδώ και τώρα διεθνές δικαστήριο για τα εγκλήματα της ελλάδος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή