Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Ο ρόλος της ΕΥΠ στην Ελλάδα

Τάκης Μίχας , 13 Οκτ, 10:19

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ρόλος της ΕΥΠ στην Ελλάδα ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενος. Όλοι οι Έλληνες αποδέχονται -όπως και οι πολίτες των άλλων χωρών- ότι η ύπαρξη μιας υπηρεσίας που λειτουργεί στο ημίφως για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, είναι ένα αναγκαίο κακό στον ατελή αυτό κόσμο στον οποίο ζούμε. Εκεί, όμως, που υπάρχει πρόβλημα είναι αν η ΕΥΠ δεν περιορίζεται αυστηρά σε αυτό το ρόλο, αν οι δραστηριότητές της, πολλές φορές, έρχονται σε αντίθεση με τα συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη της χώρας, όπως πολλοί υποψιάζονται.


Οι υποψίες αυτές δεν είναι αβάσιμες. Έτσι, τη δεκαετία του ‘90 είχε προκαλέσει αίσθηση η αποκάλυψη από την «Ελευθεροτυπία» μιας απόρρητης μελέτης της ΕΥΠ, που θεωρούσε ως πέμπτη φάλαγγα όλους τους αλλόθρησκους Έλληνες (Καθολικούς, Ευαγγελιστές κλπ) και πρότεινε τη λήψη μέτρων εναντίον τους. Κατά καιρούς, επίσης, βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορες πληροφορίες για ανάλογες προβληματικές δραστηριότητες της ΕΥΠ-που, όμως, δυστυχώς λόγω της εύλογης μυστικότητας που καλύπτει τη λειτουργία αυτής της υπηρεσίας, δε μπορούν να διερευνηθούν.

Στην πρόσφατη ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στο newstime.gr, ο τ. διευθυντής της ΕΥΠ κ. Κοραντής δεν καταφέρνει να διαλύσει τις υποψίες για το ότι η ΕΥΠ ασχολείται με δραστηριότητες που δεν εναρμονίζονται με τον συνταγματικό της ρόλο. Αντίθετα, φαίνεται να επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι στο στόχαστρο της ΕΥΠ δεν βρίσκονται μόνο όσοι εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας, αλλά επίσης, άτομα που ασχολούνται με καθ’ όλα νόμιμες πολιτικές δραστηριότητες.

Έτσι, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, σχετικά με τον αν η ΕΥΠ παρακολουθεί τον ηγέτη του Ουράνιου Τόξου Π. Βοσκόπουλο ο τ. αρχηγός της ΕΥΠ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αν υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δρουν εναντίον της εθνικής ασφάλειας αυτού του τόπου, καλά θα κάνουν να φοβούνται. Διότι η ΕΥΠ θα είναι εκεί και θα τους παρακολουθεί, διότι αυτή είναι η αποστολή της, να εγγυάται ότι η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας μπορεί το βράδυ να κοιμάται ήσυχος ότι υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι ξενυχτάνε, ακριβώς για να μπορούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να κοιμούνται ήσυχοι.»

Η απάντηση αυτή του τ. διευθυντή της ΕΥΠ είναι όντως ανησυχητική. Όχι απλά αρνείται να διαψεύσει τις καταγγελίες που έχει, κατά καιρούς, κάνει ο ηγέτης του Ουράνιου Τόξου για τις δραστηριότητες της ΕΥΠ εναντίον του κόμματός του, αλλά επιπλέον, φαίνεται να τις νομιμοποιεί με τις αναφορές του σε θέματα «εθνικής ασφάλειας». Όμως, το Ουράνιο Τόξο είναι ένα καθόλα νόμιμο πολιτικό κόμμα, όμοιο με εκατοντάδες άλλα ανάλογα κόμματα, που βρίσκει κανείς και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στόχος των οποίων είναι να προασπίσουν ή να διαφυλάξουν τις πραγματικές ή φαντασιακές εθνικές, πολιτισμικές, γλωσσικές ιδιαιτερότητες συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων. Απ’ αυτή, λοιπόν, τη σκοπιά δεν υπάρχει απολύτως τίποτα παράνομο στις δραστηριότητές του. Αν από την άλλη πλευρά, η ΕΥΠ έχει στοιχεία ότι τα μέλη του εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, που ζημιώνουν την εθνική ασφάλεια της χώρας (π.χ. διοχετεύει στρατιωτικά μυστικά σε ξένες υπηρεσίες), τότε φυσικά έχει καθήκον να πληροφορήσει τις αρχές, που με τη σειρά τους, θα πρέπει να προχωρήσουν στα μέτρα τα οποία προβλέπει η νομοθεσία της χώρας. Αλλιώς, η ενασχόληση της ΕΥΠ με το Ουράνιο Τόξο, την οποία φαίνεται στη συνέντευξη να παραδέχεται ο κ. Κοραντής, βρίσκεται τελείως έξω από τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.

Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Κοραντής διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί και «φακελώνει» δημοσιογράφους. Μακάρι να είναι έτσι. Όμως, πρόσφατα η ανταποκρίτρια της καθόλα έγκριτης Financial Timeς στην Ελλάδα, κατήγγειλε ότι το τηλέφωνό της παρακολουθείται από την ΕΥΠ και, μάλιστα, με γνώση του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη.

Και ας μου επιτρέπει να τελειώσω το σημείωμα παραθέτοντας μια προσωπική εμπειρία γι’ αυτό το θέμα: Στις αρχές του ‘90 είχε προκληθεί κάποιος θόρυβος σχετικά με ένα άρθρο που είχα γράψει σε ένα φοιτητικό περιοδικό της ΟΝΝΕΔ, όπου αναφερόμουν -με όχι ιδιαίτερα κολακευτικό τρόπο- στον νεοελληνικό εθνικισμό. Συζητώντας αργότερα για το επεισόδιο με το μακαρίτη υπουργό Εξωτερικών εκείνη την περίοδο Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, (με τον οποίο είχαμε στο μεταξύ γίνει φίλοι και ο οποίος έγραψε την εισαγωγή στο βιβλίο μου: “Unholy Alliance:Greece and Milosevic’s Serbia”), μου είπε: «Όταν το θέμα πήρε διαστάσεις, ζήτησα από την ΕΥΠ να μου φέρουν τον φάκελό σου. Τον διάβασα προσεκτικά και δεν βρήκα απολύτως τίποτα το αρνητικό».

http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=17187&page=3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου