Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Kαι με το Ισλάμ και με τη Δύση η Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ. Στην προσπάθειά του να αμβλύνει τη σκληρή κριτική που του ασκήθηκε μετά την επίσκεψή του στο Ιράν, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η επιδίωξη στενότερων σχέσεων με την Τεχεράνη δεν αποτελεί ένδειξη αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ούτε απομάκρυνση από τη Δύση.

Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν τον Οκτώβριο στο Ιράν και το γεγονός ότι υπεραμύνθηκε του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης προκάλεσαν τεράστια κύματα ανησυχίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δυτικοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι δικαιώνονται όσοι πιστεύουν ότι η μοναδική μουσουλμανική χώρα στο ΝΑΤΟ απομακρύνεται από τη Δύση, εξαιτίας του γεγονότος ότι στην ενταξιακή της πορεία προς την Ε.Ε. αντιμετωπίζει ισχυρές αντιδράσεις από ορισμένα κράτη - μέλη.

«Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν αλλάζει πορεία και ομαλοποιείται όταν πρόκειται για γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Εντογάν σε ομιλία του ενώπιον βουλευτών του κόμματός του. «Γιατί πρέπει να γυρίσουμε τις πλάτες μας σε άλλες λεωφόρους; Η Τουρκία παραμένει προσδεδεμένη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και παράλληλα αποτελεί μέλος της Ισλαμικής Συνόδου, του μεγαλύτερου ισλαμικού οργανισμού», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός για να καταλήξει ότι «τα κράτη που επικρίνουν το Ιράν έχουν τα ίδια πυρηνικά όπλα. Θέλουμε να τα περιορίσουμε, όχι μόνο από την περιοχή μας, αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο».

Την ίδια ώρα η Τουρκία, στο πλαίσιο της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης της κουρδικής μειονότητας σχεδιάζει να ανακοινώσει μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, αίροντας τις απαγορεύσεις στη χρήση της γλώσσας, επιτρέποντας την επιστροφή 12.000 Κούρδων της Τουρκίας που σήμερα βρίσκονται σε στρατόπεδο του Ιράκ και διαθέτοντας σημαντικά κονδύλια για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας. Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο αφορά περίπου 15 εκ. Κούρδους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ζουν στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει πρόοδος στη διαμάχη ανάμεσα στον εκδοτικό κολοσσό του Ντογάν και την κυβέρνηση. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του ομίλου Ντογάν προγραμματίζεται συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας στις 24 Νοεμβρίου προκειμένου να επιδιωχθεί λύση στα τεράστια πρόστιμα για φοροδιαφυγή.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 4-11-2009
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_04/11/2009_335907

4 σχόλια:

  1. Και όμως η Τουρκία που την κατηγορούν πολλοί στην Ελλάδα ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα , είναι πιο δημοκρατική χώρα στα θέματα των μειονοτήτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ότι είναι το Ελληνικό κράτος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Имаш право.
    Κάτι θα ήξεραν και οι παπούδες μας που έλεγαν "Με τους Τούρκους περνούσαμε καλύτερα. Μας επέτρεπαν να μιλάμε στη γλώσσα μας και να έχουμε δικές μας εκκλησίες. Οι Ελληνες μας απαγόρεψαν τη γλώσσα και γκρέμισαν τις εκκλησίες μας."
    Και να σκεφτεί κανείς οτι οι εκκλησίες μας που γκρεμίστηκαν ήταν Χριστιανικές Ορθόδοξες!
    Και μετά μιλάνε για ελληνικό "πολιτισμό"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή εάν είναι εν έτει 2009 (μη μου πείτε για το 1948) να σας βάλουν τον Πάβλε ισόβια, να φτιάξουν πάλι και να ξαναστείλουν στρατοχωροφυλακή να κάψει τα χωριά σας, να ξαναοπλίσουν τους μισητούς σας Γκρεκομάνους να φυλάνε τα χωριά και να σας τρομοκρατούν, να σας κάνουν εσωτερικούς μετανάστες στην Αθήνα και την Πάτρα (η Ισταμπούλ είναι πήχτρα στους Κούρδους), να σας ξαναπαγορεύσουν τελείως τη γλώσσα και αφού σας πηδήξουν ανάποδα να είστε ευχαριστημένοι που θα σας δώσουν τα λίγα ψίχουλα αντίστοιχα αυτών που θα αφήσει ο στρατός να δώσει ο Ερντογκάν να μας το πείτε.

    Η δημοκρατική Τουρκία που τόσο θαυμάζετε και με την οποία συνεργάζεται τόσο στενά το κέντρο του έθνους σας βορείως των συνόρων τι παρέχει στους "δικούς" σας Τορμπές/Πομάκους που ανταλλάχθηκαν με τη συνθήκη της Λωζάνης;
    α) Τους αναγνωρίζει επισήμως ως μακεδονική μειονότητα;

    Από το http://www.minorityrights.org/4387/turkey/turkey-overview.html (που όσον αφορά τα δικά σας είναι γραμμένο από τη δικιά σας πλευρά 100% - μέχρι και για Αιγαιακή Μακεδονία μιλάει):

    "Officially, the government still only recognizes Armenians, Jews and Rum Christians as minorities (see below), but as used in Turkey, this term denotes clear second-class status."

    β) Τους προσφέρει ΔΗΜΟΣΙΑ εκπαίδευση στη γλώσσα τους; (Σχολεία που ανοίγουν οι ίδιοι με τη βοήθεια της μαμάς πατρίδας δε μετράνε)
    γ) Τους προσφέρει διερμηνείς για τις δημόσιες υπηρεσίες και έντυπο υλικό στη γλώσσα τους;
    κλπ. Βασικά αυτά που ζητάτε απο το ελληνικό κράτος τους τα προσφέρει η δημοκρατική Τουρκία; Η Ελλάδα που σας αντιμετωπίζει ως 5η φάλαγγα (με δεδομένη την προϊστορία των ) δε σας τα προσφέρει. Οι φίλοι σας οι Τούρκοι που λόγω γεωγραφίας δε μπορεί να έχουν αντίστοιχες φοβίες γιατί δε τους τα παρέχουν;

    Αλλά αν είναι να χύσετε τη χολή σας θα γλύψετε και το διάολο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ 100 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ.
    Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΕ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΧΕΔΟΝ 30 ΧΡΟΝΙΑ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ 50 ΧΡΟΝΙΑ....
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ.
    ΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΡΩΜΙΟΙ, ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ,ΤΟΥΡΚΟΣ,ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.
    ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΜΟΥΦΤΗ....
    ΦΥΣΙΚΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΡΑΤΩΝ-ΕΘΝΩΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή