Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2009

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ (2008)
Σελ: 405ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Περίπου ένας στους τρεις κατοίκους της ελληνικής Μακεδονίας είχε το 1912 ως μητρική του γλώσσα τα Σλαβομακεδονία. Το 1965, υπηρεσιακές εκθέσεις εκτιμούσαν σε 130-150.000 τους σλαβόφωνους κατοίκους τριών μονάχα νομών (Φλώρινας, Καστοριάς και Πέλλας). Στις αρχές του 21ου αιώνα, τα «ντόπικα» εξακολουθούσαν να μιλιούνται σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας.

Η εξάλειψη αυτής της σλαβογλωσσίας θεωρήθηκε ευθύς εξ αρχής – και παρέμεινε ως τις μέρες μας – ο μείζων «εθνικός στόχος» στην περιοχή. Για την επίτευξή του στρατεύτηκε όλος ο κρατικός μηχανισμός, από την κορυφή της διοικητικής ιεραρχίας μέχρι τον απλό χωροφύλακα ή το δάσκαλο. Αντίθετα απ’ ότι ισχυρίζεται η κυρίαρχη ιστοριογραφία, η περίοδος της μεταξικής δικτατορίας δεν αποτέλεσε τη μοναδική εποχή δίωξης του «τρισκατάρατου ξενικού ιδιώματος», αλλά την κορύφωση μιας πολιτικής που κράτησε δεκαετίες.

Η απαγορευμένη γλώσσα παρακολουθεί αυτή την πολιτική καταστολής, τρομοκράτησης, χλευασμού και «εθνικής» κινδυνολογίας στη διαχρονική της εξέλιξη, από της αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Για τη συγγραφή της χρησιμοποιήθηκε ένας μεγάλος αριθμός από αδημοσίευτα ντοκουμέντα, πολλά από τα οποία έρχονται στο φως για πρώτη φορά...

4 σχόλια:

 1. Το κορυφαίο βιβλίο που γράφτηκε στην Ελλάδα για εμάς τους Μακεδόνες. The best of the best.
  Ολοι οι Μακεδόνες πρέπει να το διαβάσουν.

  Нај врвот книга напишана во Грција за нас Македонците. Најдоброто од најдобрите.
  Сите Македонци треба да го прочита.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συμφωνώ κι εγώ με Abecedar.
  Το διάβαζα κι έκλαιγα έκλαιγα!
  Μετά από πολλά χρόνια περιπλάνησης, άρνησης και καταστολής ξαναβρήκα τον εαυτό μου.
  Την ταυτότητά μου, την γλώσσα των συναισθημάτων μου, εκεί που κατοικούσε η χαρά της ζωής. Εκεί που κατοικεί ο Λόγος του κάθε ανθρώπου! Αλλού τα έψαχνα..
  Μεγάλη ευγνωμοσύνη στον κύριο Κωστόπουλο και σε όλους όσους κάνουν αυτόν τον αγώνα. Να έχω εγώ ταυτότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δειτε και τα πολυ ενδιαφεροντα στοιχεια που παραθετει ο Κωστοπουλος σε ημεριδα στην Φλωρινα πριν λιγους μηνες.
  http://www.youtube.com/watch?v=N-KEXaoRHYs&feature=related

  Σε τεσσερα μερη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν χωράει αμφιβολία ότι το παραπάνω βιβλίο συνέβαλε ουσιαστικά στην εθνοτική αυτογνωσία των "ανύπαρκτων" Μακεδόνων της Ελλάδος.
  Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι γίνονται αποδεκτοί οι αστήρικτοι ετεροπροσδιορισμοί οι οποίοι ανεξήγητα έχουν χαρακτήρα εμμονής.
  Αναφέρομαι στην λέξη Σλαβομακεδόνες, την οποία συχνά πυκνά χρησιμοποιεί ο συγγραφέας παρότι γνωρίζει ότι αυτή είχε αυτοπροσδιοριστικό χαρακτήρα μόνο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μόνο ανάμεσα στους μακεδόνες στελέχη του ΚΚΕ.
  Γιατί ουσιαστικά αποτελεί ετεροπροσδιορισμό της ΚΥΠ και του ΥΠΕΞ....
  Φυσικά τα παραπάνω δεν μειώνουν την συνδρομή του Κωστόπουλου στους σύγχρονους Μακεδόνες...!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή