Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΛΟΦΩΝ-ΒΕΥΗΣ

Ελευθεροτυπία, Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009
Ιός Σαββάτου


ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ, ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ

Ανάστατοι είναι για μια ακόμα φορά οι κάτοικοι τεσσάρων κοινοτήτων του νομού Φλώρινας μετά από έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΣ, Ταμείο Εθνικής Αμυνας, Φ.913.3/50/1/3416, 1.9.2009), το οποίο ανακοινώνει αιφνιδιαστικά "την αναγκαστική απαλλοτρίωση κτημάτων διαφόρων ιδιοκτησιών στις κοινότητες Μελίτη, Κέλλη, Λόφοι, Βεύη νομού Φλώρινας για κάλυψη στρατιωτικών αναγκών". Το έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο απελθών υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ιωάννης Πλακιωτάκης, εξαιρεί από την απαλλοτρίωση όσα ακίνητα "φέρονται" ότι ανήκουν στο Δημόσιο ή είναι "σε διάθεση εποικισμού".

Η αναγκαστική αυτή απαλλοτρίωση αφορά το περιβόητο "Πεδίο Βολής" που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής από το 1961 και ιδίως τα τελευταία χρόνια, από το 1997, που άρχισαν να γίνονται βολές με άρματα και μεγάλα πυροβόλα ("Ενα πεδίο βολής φτηνό", Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 7.11.04). Το σύνολο των κατοίκων, οι εκπρόσωποί τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και οι τοπικοί βουλευτές που επανεκλέχτηκαν (Λιάνης και Κωνσταντινίδης) έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης του Πεδίου, το οποίο λειτουργεί δίπλα στα χωριά, μέσα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Πριν από ένα χρόνο είχε συκοφαντηθεί ολόκληρη η περιοχή από μερίδα του Τύπου και των καναλιών, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που ζητούσαν να παύσουν οι ίδιοι και τα χωράφια τους να αποτελούν "στόχο" σε στρατιωτικές ασκήσεις. Είχαν τότε λάβει τη διαβεβαίωση ότι το Πεδίο θα μεταφερθεί σε άλλο καταλληλότερο χώρο. Και τώρα μαθαίνουν ότι όχι μόνο δεν προτίθεται το υπουργείο Αμυνας να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά τους παίρνουν και τα χωράφια τους. Το ερώτημα των κατοίκων είναι αν ο νέος υπουργός Βαγγέλης Βενιζέλος είναι ενήμερος για την απόφαση του προκατόχου του ή οι υπηρεσίες λειτούργησαν με τη φόρα της περασμένης "διακυβέρνησης".

Από το πολλά (ποικίλου περιεχομένου και ενδιαφέροντος) τηλεφωνήματα που δέχεται ο "Ιός", ιδιαίτερη μνεία αξίζει αυτό της Πέμπτης 29/10. Ο ανώνυμος που μας τηλεφώνησε δήλωσε ότι «ανήκει στη Χρυσή Αυγή», αποδεικνύοντας τον ισχυρισμό του με κάποια στοιχεία (όπως η παρουσία μας στη δίκη του "Περίανδρου"). Μεταξύ άλλων, μας δήλωσε πως η οργάνωσή του έχει όπλα, "ξέρουν καλό σημάδι" και απείλησε πως "θα μας σκοτώσουν όλους". Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που δεχόμαστε από τηλεφώνου τις ύβρεις ή τις απειλές κάποιων "ελληνόψυχων". Η ρητή όμως παραδοχή του εν λόγω κατά δήλωσή του χρυσαυγίτη περί οπλοκατοχής (και πρόθεσης οπλοχρησίας) θα άξιζε ίσως παραπέρα διερεύνηση.

"Παροξυσμός βίας σε ΑΕΙ", μας πληροφορούσε η "Καθημερινή" (4.11.09) για τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών στην ΑΣΟΕΕ. Μάταια ωστόσο ο αναγνώστης θα ψάξει στο πρωτοσέλιδο της σοβαρής εφημερίδας για την ταυτότητα των δραστών. Αυτή τη φορά, βλέπεις, δεν τάσπασαν τίποτα "κουκουλοφόροι" αντιεξουσιαστές, αλλά οργανωμένες ομάδες κρούσης της "φιλελεύθερης" νεοδημοκρατικής ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με ρόπαλα, σιδερολοστούς και (δυο τουλάχιστον) στιλέτα...


«Τα έργα που εξυπηρετούν σκοπούς Εθνικής Αμυνας απαλλάσσονται από την υποχρέωση εκπόνησης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων».
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
(Απόφαση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση στο πεδίο Βολής Λόφων-Βεύης, 1.9.2009)

http://www.iospress.gr/iospress/iospress200911.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου