Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Αντιρατσιστική συναυλία με ακροδεξιά παρατράγουδα

Η συναυλία χθες το βράδυ υπέρ των μεταναστών άνοιξε την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, που επί ένα χρόνο τελούσε υπό κατάληψη ακροδεξιών ομάδων. Οι ακροδεξιοί αντέδρασαν αλλά απωθήθηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Τη συναυλία παρακολούθησαν μαζί Ελληνες και δεκάδες Αφγανοί πρόσφυγες.











«Ενα χρόνο μετά άνοιξε η πλατεία για όλους. Πολλοί κάτοικοι φοβούνταν να προσεγγίσουν στην πλατεία. Δεχόμαστε συνέχεια απειλές», λέει ο Π. Τασούλας, που προπηλακίστηκε μαζί με τον γιο του από μέλη φασιστικής οργάνωσης, την περασμένη άνοιξη, μέσα στην παιδική χαρά. Μαζί με εκπροσώπους της Αριστεράς, σε καφενείο της πλατείας, συζητούν «για τις απειλές που δέχτηκε ο παπα-Προκόπιος τον χειμώνα επειδή βοηθούσε μετανάστες και για τα νυχτερινά μαχαιρώματα μεταναστών που -μέχρι χθες- αποτελούσαν καθημερινή υπόθεση».

Παρόντες στην πλατεία είναι όλα τα μέλη της Κίνησης Κατοίκων του 6ου διαμερίσματος, που διοργάνωσαν τη συναυλία με ελληνικά συγκροτήματα, μαζί με δεκάδες μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις.

Επεισόδια

Μικροεπεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, όταν μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων προσπάθησαν να στήσουν την εξέδρα κι ένα πανό που έγραφε «Οχι στις απελάσεις. Ασυλο και στέγη στους πρόσφυγες». Την ίδια ώρα δεκάδες ακροδεξιοί κινήθηκαν προς το κέντρο της πλατείας. Ομως, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (διμοιρίες ΜΑΤ, Ειδικών Δυνάμεων) τους απώθησαν.

Ορισμένοι παρέμεναν στο πεζοδρόμιο φωνάζοντας στους αστυνομικούς «Είσαι Ελληνας ρε; Η πλατεία είναι δική μας...». «Να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής», ανταπέδιδαν μέλη της Αριστεράς. Ακροδεξιοί μπήκαν στην παιδική χαρά κρεμώντας στην είσοδο μια ελληνική σημαία κι εκτοξεύοντας ξύλα στους διοργανωτές της συναυλίας. Οι αστυνομικοί έκαναν μια προσαγωγή 30χρονου. Ακροδεξιοί συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα διαμαρτυρόμενοι.

«Παρών» είναι ο αν. διευθυντής Αθηνών Νικ. Κονιάκος. Λέει στην «Ε»: «Υπάρχει εντολή να πραγματοποιηθεί η συναυλία. Περιορίσαμε όσους αντιδρούν σ' ένα σημείο. Δύσκολη κατάσταση, ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική. Στη Δημοκρατία όλοι μπορούν να συνυπάρξουν».

Η συναυλία ξεκίνησε στην ώρα της. Τα μηχανήματα στήθηκαν στα σκαλοπάτια της Εκκλησίας. Εκεί που μέχρι χθες περιφρουρούσαν ακροδεξιοί. Τα λουκέτα στην παιδική χαρά έσπασαν. Οι αστυνομικές δυνάμεις απομακρύνθηκαν στους γύρω δρόμους. Τα παγκάκια γέμισαν Ελληνες μαζί με Αφρικανούς, Αφγανούς πρόσφυγες. Η πλατεία γέμισε με κόσμο που συγκεντρώθηκε απ' όλα τα σημεία της Αθήνας. Ο Νασίμ, Αφγανός πρόσφυγας, λέει: «Προηγήθηκαν πολλές εγκληματικές ενέργειες σε βάρος μας. Ελπίζω η συναυλία να βοηθήσει ώστε να σταματήσει η βία και η πλατεία να μοιάζει σαν άλλες αθηναϊκές πλατείες».

«Σήμερα καταργήθηκε το άβατο. Με την ανοχή της Αστυνομίας μάς απαγόρευαν την πρόσβαση στην πλατεία, στην παιδική χαρά. Ολοι όσοι δεν συμφωνούσαμε με τα μαχαιρώματα μεταναστών απειληθήκαμε. Ζούσαμε κλειδωμένοι στα σπίτια μας», λένε Ελληνες κάτοικοι.



2 σχόλια:

  1. Η Πολιτική σε RSSΕλληνική ιθαγένεια σε μετανάστες δεύτερης γενιάς και ψήφο για μακροχρόνια διαμένοντες
    Εξήγγειλε σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου από το παγκόσμιο φόρουμ για τη μετανάστευση
    Γιάννης Νικολόπουλος | Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009 [ 11:19 ]

    Την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών, το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές για τους μακροχρόνια διαμένοντες και την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ που καθορίζει το καθεστώς ασύλου και επαναπροώθησης μεταναστών, κατόπιν ελληνικού αιτήματος, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του παγκόσμιου φόρουμ για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής.
    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο επίσης για μέτρα αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων και επανακαθορισμού των κριτιρίων χορήγησης πολιτικού ασύλου ως επιπλέον άξονες δράσης για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
    «Πρέπει να πούμε ως Πολιτεία και κοινωνία όχι στο φόβο και στις κοινωνικές ανισότητες», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας συνάμα την μακροχρόνια μεταναστευτική ιστορία του ελληνισμού, ενώ αναφέρθηκε και στην προσωπική ιστορία της οικογένειάς του καθώς και σε εκείνη του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια υπογραμμίζοντας ότι «υπήρξαμε και εμείς πρόσφυγες και κάθε ελληνικό σπίτι γνωρίζει από μετανάστευση και προσφυγιά».
    Χαιρετισμό επίσης στην τελετή έναρξης του φόρουμ απηύθυνε ο Γ. Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν- Κι Μουν ο οποίος τόνισε, χρησιμοποιώντας τη λέξη στα ελληνικά «η έννοια της φιλοξενίας στην εποχή της έντονης κινητικότητας πληθυσμών που ζούμε πρέπει να είναι ο κοινός στόχος κοινωνιών και κυβερνήσεων».
    Οι εργασίες του φόρουμ συνεχίζονται συνεχίζονται σήμερα και αύριο με τέσσερις στρογγυλές τράπεζες εργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χώρα ρατσισμού και διακρίσεων η Ελλάδα
    Μετανάστες και ομοφυλόφιλοι τα πρώτα θύματα σύμφωνα με την Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή
    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ | Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009
    Σωρεία διακρίσεων εις βάρος μεταναστών και ομοφυλοφίλων επισημαίνει μεταξύ άλλων στην ετήσια έκθεσή της για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

    Στην έκθεση, η οποία θα παραδοθεί άμεσα στα χέρια της νέας κυβέρνησης, γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα παραβιάζει την εν λόγω αρχή, καταστρατηγεί ακόμη και νόμους, ενώ πολλές φορές θέτει... ποσοτικά κριτήρια στον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων. Στη σκιά, δε, του όποιου πολιτικού κόστους δεν υπολογίζει καν τον ενδεχόμενο νομικό διασυρμό της χώρας, ακόμη και σε διεθνή δικαστήρια.

    Με τη σφραγίδα της χθεσινής Ολομέλειας της Επιτροπής, υπό την προεδρία του κ. Χρ. Πολυζωγόπουλου , η έκθεση εστιάζει επίσης στην παράλυση σχετικών οργάνων, όπως η Επιτροπή Ισης Μεταχείρισης του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    «Η Επιτροπή αυτή δεν υπάρχει παρά μόνο στα χαρτιά, κατά παραβίαση της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας» τονίζει χαρακτηριστικά η ΟΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι όσο και αν προσπάθησε δεν επέτυχε να πληροφορηθεί ούτε τα στοιχειώδη από το υπουργείο.

    Στον βασικό κορμό της, ως προς το θέμα των μεταναστών, η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη αναθεώρησης του δικαίου για την ιθαγένεια, αφού μέσω αυτού «νομιμοποιούνται» οι όποιες διακρίσεις, και ζητεί ριζικές αλλαγές στο σύστημα απόκτησης και ανανέωσης των αδειών διαμονής όλων όσοι είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στη χώρα. «Η νομοθεσία για τη νόμιμη είσοδο μεταναστών στη χώρα δεν εφαρμόζεται πραγματικά» αναφέρεται με έμφαση. «Ενας μετανάστης που θέλει να εισέλθει νόμιμα στην Ελλάδαθα πρέπει να ακολουθήσει αδιαφανείς μεθόδους για να το επιτύχει. Διαφορετικά, θα μπει χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα». Την ίδια στιγμή η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή χαρακτηρίζει εν πολλοίς κενό γράμμα τον νόμο που πλαισιώνει το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, υπογραμμίζοντας ότι από τη στιγμή που εισάγει εξαιρέσεις για άτομα του ιδίου φύλου ακυρώνει τον ίδιο τον σκοπό του.

    «Ε ίναι λοιπόν νομικά επιτρεπτό να εξαιρείται μεγάλη κατηγορία πολιτών από το δικαίωμα να συνάπτει σύμβαση, με σκοπό τη συμβίωση και τη συμβατική ανάληψη υποχρεώσεων, όπως και την απόκτηση δικαιωμάτων εξ αυτής; Δεν βρίσκονται σε επαχθέστερη θέση πολίτες λόγω του φύλου τους, ή ενδεχομένως λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού;» σημειώνεται, στον αντίποδα όσων συμβαίνουν σχεδόν στο σύνολο των κρατών της Ευρώπης.

    Παρά την αναβλητικότητά τους οι ιθύνοντες γνωρίζουνσυμπληρώνεται στην έκθεσηότι η εξαίρεση ατόμων του ιδίου φύλου θα καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ή ακόμη χειρότερα στο Δικαστήριο του Στρασβούργου: «Το επιχείρημα “οι πολίτες δεν είναι ακόμη ώριμοι”είναι μεν πολιτικό, αλλά διόλου νομικό».

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η επισήμανση ως προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και την απουσία ετήσιας έκθεσης για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης- τρίτη συνεχή χρονιά εφαρμογής του νόμου.

    Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σχετικές καταγγελίες, ούτε και περιπτώσεις αυτεπάγγελτου εντοπισμού παραβιάσεων, δεν μπορεί παρά να συνιστά «ανησυχητικό φαινόμενο» καταλήγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή