Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΛΛΗΝΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ



Το Ελληνικό Νεοναζί κόμμα Χρυσή Αυγή προσπαθεί να ανακόψει την προώθηση του ελληνο-Μακεδονικού λεξικού. Μεγαλήτερο βίντεο δείχνει εντός και εκτός του Ξένου Τύπου Club.

Greek neonazi party Golden Dawn attempts to disrupt promotion of Greek-Macedonian dictionary - longer video shows inside and outside of Foreign Press Club.

English Subtitles


Athens 02/06/2009. Greek neonazi party Golden Dawn attempts to disrupt promotion of Greek-Macedonian dictionary - longer video shows inside and outside of Foreign Press Club.

19 σχόλια:

  1. Η ντροπή και η κατάντια του Ελληνικού κράτους επί κυβέρνησης Ν.Δ. με την Νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή αυγή να αλωνίζει , να τρομοκρατεί και να κάνει ότι θέλει μέσα στο ελληνικό κράτος χωρίς την παρέμβαση κανενός και φυσικά ούτε τις αστυνομίας , πάρα μονό όταν εξαφανίζονται τα μέλη της οργάνωσης και μετά!!!
    Θα αλλάξουν άραγε τα πράγματα με την νέα κυβέρνηση;;; Θα μπει φρένο στις ακρότητες και στις Νεοναζιστικές αυτές επίθεσης της χρυσής αυγής σε βάρος μειονοτήτων , εθνικών , θρησκευτικών , οι οτιδήποτε άλλο υπάρχει σε αυτήν τη χώρα;;; Θα μπει φρένο στην ρατσιστική , φασιστική και νεοναζιστική προπαγάνδα και συνείδηση που αναπτύσσουν τα μέλη της Χ.Α. σε μικρά παιδιά κυριότερα και σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που είναι εύκολος στόχος λόγο της οικονομικής τους κατάστασης και της αγανάκτησης στους προς το Ελληνικό κράτος ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το αποτέλεσμα της στημμένης φιέστας : του Macedonski λεξικού , του κυνηγιού από Χ.αυγίτες , τη κακομοιριά του vinozito στις εκπομπές του Χαρδαβέλλα , τις κηνιτοποιήσεις για το πεδίο βολής , το καταπιεσμένο πανηγύρι της Μελίτης το είδαμε στις ευρωεκλογές.Είστε πολλά ολίγοι, ο κόσμος σας γύρισε τη πλάτη πλέον (και για αυτό δεν φταίει το ταχυδρομίο) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΙΑ ΧΩΡΑΣ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΝΕ ΟΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ.
    ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.
    Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΘΝΟΤΙΚΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.........
    ΑΣ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ..!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΠΟΙΟ ΠΙΣΤΟ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΙΚΗ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
    ΕΠΙ Ν.Δ ΞΕΣΑΛΩΣΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΦΟΥ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΤΑΝ ΟΜΗΡΟΣ ΤΗΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Archaeologists find inscription from the time of Alexander the Great
    April 2nd, 2009 - 3:37 pm ICT by ANI -
    London, April 2 (ANI): Archaeological excavations in the ancient region of Baktria in Afghanistan have revealed a unique marble slab with the image of Alexander the Great and a passage of an inscription.

    The slab represents an ancient king on a horse heading Macedonian cavalry and Macedonian phalanx at the background.

    An inscription written in an ancient language different from ancient Greek or ancient Egyptian languages, on which were written a large part of the stone inscriptions at the time of Alexander, is placed from the right of the military arena.

    According to other assumptions, the words of Alexander of Macedonia are written in baktriyan language protolanguage of today’s Bulgarians.

    According to archaeologists from the museum in the town of Balh, the baktriyan language is a language, which had been spoken by the soldiers of Alexander of Macedonia, which had unified languages and dialects in his multinational army.

    Found fragments of ancient Greek inscription at the same site, suggest a possible parallel text. (ANI)



    Read more: http://www.thaindian.com/newsportal/health/archaeologists-find-inscription-from-the-time-of-alexander-the-great_100174572

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Post subject: Οι αρχαιολόγοι βρίσκουν επιγραφή από την εποχή του Μεγάλου ΑPosted: 10 Nov 2009 08:10



    Joined: 24 Mar 2009 06:54
    Posts: 26 Οι αρχαιολόγοι βρίσκουν επιγραφή από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου

    Λονδίνο, 2 Απριλίου (ANI): Αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία περιοχή της Baktria στο Αφγανιστάν έφεραν στο φως μια μοναδική μαρμάρινη πλάκα με την εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ένα απόσπασμα από μια επιγραφή.

    Η πλάκα αντιπροσωπεύει ένα αρχαίο βασιλιά πάνω σε άλογο τίτλο Macedonian ιππικό και Macedonian φάλαγγα στο παρασκήνιο.

    Μια επιγραφή γραμμένη σε μια αρχαία γλώσσα διαφορετική από την αρχαία ελληνική ή την αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα, την οποία έχουν γραφτεί ένα μεγάλο μέρος των επιγραφών πέτρα την εποχή του Αλεξάνδρου, έχει τοποθετηθεί από το δικαίωμα των στρατιωτικών αρένα.

    Σύμφωνα με άλλες υποθέσεις, είναι τα λόγια του Αλέξανδρου της Μακεδονίας γράφεται με "baktriyan" γλώσσα γλώσσα των Μακεδόνων σήμερα.

    Σύμφωνα με αρχαιολόγους από το μουσείο της πόλης του Balh, η baktriyan γλώσσα είναι μια γλώσσα, η οποία είχε μιλήσει με τους στρατιώτες του Αλεξάνδρου της Μακεδονίας, η οποία είχε ενοποιημένο γλώσσες και διαλέκτους σε πολυεθνικό στρατό του.

    Βρέθηκαν θραύσματα της αρχαίας ελληνικής επιγραφή στο ίδιο σημείο, υποδεικνύουν μια πιθανή παράλληλο κείμενο. (ANI)

    σημειώσεις:
    Βουλγαρική γλώσσα είναι μια διάλεκτος της Σλαβομακεδονικά.
    Βουλγαρική γλώσσα στην αντίκες ήταν Τουρκικά-Μογγολίας
    Αν οι Μακεδόνες και οι Έλληνες μιλούσαν την ίδια γλώσσα, τότε γιατί παράλληλο κείμενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. είναι γνωστό ότι η βουλγάρικη γλώσσα βαασίσθηκε στην προτεραία μακεδονική γλώσσα, στην γλώσσα του μακεδονικού κυρριλικού αλφάβητου, από το μακεδονικό χωριό Σωχός της Θεσσαλονίκης όπου γεννήθηκαν οι Κύρριλος και Μεθόδιος...
    Το αρχαιολογικό εύρημα αποδεικνύει το διακριτό της αρχαίας μακεδονικής γλώσσας από την αρχαία ελληνική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το Ουράνιο Τόξο αντί να ασχολείται με την Χρυσή Αυγή και με το ρατσιστικό ελληνικό κράτος ας ασχοληθεί ουσιαστικά με την πολιτική όπως πχ να συμμετέχει στις τοπικές και βουλεύτηκες ελληνικές εκλογές, ως κόμμα των Μακεδόνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε τρόμπες - εδώ έγινε το ΒΗΜΑ ρόμπα που έφαγε το πρωταπριλιάτικο αστείο για τη Βουλγαρική επιγραφή κι εσείς ακόμα να μάθετε; Μετά αναρωτιέστε γιατί δε σας πέρνουν στα σοβαρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. συχνα οι χρυσαυγίτες χάνουν την ψυχραιμία τους και απειλούν έμμεσα ή αμεσα τους δημοκράτες πολίτες....
    δεν είναι καιρός μερικοί να προσαχθούν στο διεθνές ποινικό δικαστηρίο της χάγης..
    γιατι ο στιγματισμός των μακεδόνων από τους ελληνες νεοναζι σε τίποτε δεν διαφέρει από τον στιγματισμό των εβραίων από τους γερμανούς ναζι...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Eκτύπωση


    Ανερυθρίαστα ψεύδη

    Tου Πασχου Μανδραβελη

    Δεν έπρεπε να εκπλαγεί κανείς από τις δηλώσεις της κ. Αλέκας Παπαρήγα για το Τείχος του Βερολίνου. Είναι γραμματέας ενός κόμματος που δοξολογεί με κάθε ευκαιρία έναν από τους πιο στυγνούς δικτάτορες που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Ο ιδεολογικός καθοδηγητής του ΚΚΕ, ο Ιωσήφ Στάλιν, είναι ο πατέρας του πρακτικού ολοκληρωτισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ ήρθε χρονικά δεύτερος: πρώτα ξεκίνησε να χτίζεται το σοβιετικό καθεστώς και μετά το Τρίτο Ράιχ. Ετσι, αν μπορεί κάποιος να ανακαλύψει πολιτικές αρετές στον Στάλιν, σιγά μη δεν μπορούσε να προπαγανδίσει πόσο καλός πατερούλης ήταν ο Ανατολικογερμανός ηγέτης Ερικ Χόνεκερ. Το επόμενο στάδιο είναι να επαινέσει την προσπάθεια του τελευταίου να προστατεύσει τους πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας από τον κακό ιμπεριαλισμό. Υπό την έννοια αυτή, και αυτό το υπέρ του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού παραλήρημα ήταν αναμενόμενο. Δεν θα άξιζε κάποιος να ασχοληθεί, αν η κ. Παπαρήγα δεν στρέβλωνε τόσο πολύ την αλήθεια για να χτίσει την υπέρ του Τείχους απολογία.

    Το πρώτο επιχείρημά της ήταν φυσικά το γνωστό του κομμουνιστικού ανεκδότου: «Κι αυτοί βασανίζουν τους μαύρους». Ελεεινολόγησε τους ηγέτες των δημοκρατικών χωρών που μαζεύτηκαν στο Βερολίνο διότι «έχουν ξεχάσει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο τείχος που υψώνουν οι Ισραηλινοί μέσα στην Παλαιστίνη». Βεβαίως, οι ευθύνες των Ισραηλινών για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών είναι μεγάλες, αλλά δεν θυμόμαστε την ανατολικογερμανική ηγεσία να δικαιολογεί το Τείχος επειδή έμπαιναν στον κομμουνιστικό παράδεισο ζωσμένοι με εκρηκτικά Δυτικογερμανοί τρομοκράτες.

    Αλλά η κ. Παπαρήγα πήγε και παραπέρα. Χρησιμοποίησε ανερυθρίαστα ιστορικά ψεύδη για να δικαιολογήσει την ανέγερση του αίσχους: «Το Τείχος το επέβαλε ο ιμπεριαλισμός να υψωθεί και έγινε ακριβώς παραμονές, όταν τα νατοϊκά στρατεύματα απειλούσαν να εισβάλουν στο Βερολίνο, ιδιαίτερα βεβαίως στο Ανατολικό Βερολίνο, στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας». Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι το περικυκλωμένο Δυτικό Βερολίνο ήταν αποκλεισμένο από τον Κόκκινο Στρατό κατοχής και χρειάστηκε αερογέφυρα για να μπορέσουν να έχουν κάτι να φάνε οι πολιορκημένοι. Οχι μόνο δεν απειλούσαν οι Δυτικοί την ακεραιότητα της Ανατολικής Γερμανίας, αλλά συνέβαινε και το ακριβώς αντίθετο. Ο «Κόκκινος Στρατός» απειλούσε τη Δυτική Γερμανία.

    Τέλος η κ. Παπαρήγα ρώτησε ρητορικά: «Δεν είχε δικαίωμα ένας λαός, μια εξουσία εργατική ή η οποιαδήποτε κυβέρνηση να σεβαστεί τα σύνορά της και να υψώσει το τείχος μέσα στο έδαφός της; Σκεφθείτε αν μέσα στην Αθήνα είχαμε τρεις - τέσσερις δήμους που ανήκαν σ’ έναν στρατό Κατοχής, θα ήταν ελεύθερα, μπες-βγες;». Ευφάνταστο το σενάριο της κ. Παπαρήγα (κι ευτυχώς δεν το σκέφτηκε κανείς ιδεολογικός της προπάτορας το 1944) αλλά το «μπες-βγες» πώς δικαιολογείται; Διότι απ’ όσο γνωρίζουμε όλοι ήθελαν να βγουν και κανένας να μπει. Οι αριθμοί αυτό λένε: την περίοδο 1945-1961, πριν δηλαδή χτιστεί το τείχος, 3,5 εκατομμύρια (!) Ανατολικογερμανοί δραπέτευσαν από τον σοσιαλιστικό παράδεισο. Αλλά και μετά το χτίσιμο 5.000 επιχείρησαν να διαφύγουν με κίνδυνο της ζωής τους. Και τι περίεργο! Οι φρουροί πυροβολούσαν μόνον εκείνους που προσπαθούσαν να φύγουν (σ. σ. για να λέμε την αλήθεια, δεν υπήρχε και κανένας που ήθελε να μπει). Δολοφόνησαν περί τους 200 από αυτούς...

    Hμερομηνία : 11/11/09
    Copyright: http://www.kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εκδήλωση στην Πρωτοπορία Θεσσαλονίκης με το Κ.Ε.Μ.Ο.


    Στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης γύρω από τις ετερότητες και το μειονοτικό φαινόμενο που επιδιώκει το ΚΕΜΟ, οι εκδόσεις Βιβλιόραμα παρουσιάζουν την Σειρά Μελετών σε εκδήλωση που θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009 στις 20:30.

    Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης (επίκ. καθηγητής Παν. Μακεδονίας) θα μιλήσει για τη Σειρά Μελετών του ΚΕΜΟ

    Το βιβλίο του Τάσου Κωστόπουλου Το ‘Μακεδονικό’ της Θράκης: Κρατικοί σχεδιασμοί για τους Πομάκους (1956-2008) θα παρουσιάσουν οι:

    Κωστής Τσιούμης (αναπλ. καθηγητής, Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης)
    Φωτεινή Τσιμπιρίδου (αναπλ. καθηγήτρια Παν. Μακεδονίας)

    Το βιβλίο του Thede Kahl Για την ταυτότητα των Βλάχων: εθνοπολιτισμικές προσεγγίσεις μια βαλκανικής πραγματικότητας θα παρουσιάσουν οι
    Γιώργος Αγγελόπουλος (επίκ. καθηγητής Παν. Μακεδονίας)
    Σταμάτης Μπέης (ερευνητής Ακαδημίας Αθηνών)

    Ο Γιώργος Μαυρομμάτης (λέκτορας Δημοκρίτειου Παν. Θράκης) θα συντονίσει τη συζήτηση.

    To Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (www.kemo.gr) εγκαινιάζει την β’ περίοδο της Σειράς Μελετών που εκδίδει το Βιβλιόραμα. Η σειρά φιλοξενεί μονογραφίες και μελέτες με αντικείμενο το μειονοτικό φαινόμενο και συζητά κάθε πολιτισμική, γλωσσική, εθνοτική ή θρησκευτική ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού. Με αφετηρία την διεπιστημονικότητα, τα βιβλία της σειράς χρησιμοποιούν τα μεθοδολογικά εργαλεία και το κεκτημένο γνωσιολογικό υλικό που μπορεί να προσφέρει κάθε επιστήμη. Έτσι, η νομική και πολιτική επιστήμη, η κοινωνιολογία, η ιστορία, η πολιτική γεωγραφία, η γλωσσολογία, ή η ανθρωπολογία για παράδειγμα, μπορούν συμπληρωματικά να φωτίσουν πληρέστερα το ζήτημα του μειονοτικού φαινομένου που εν πολλοίς αντιμετωπίζεται με καχυποψία και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Ήδη κυκλοφορούν δέκα τόμοι στην Σειρά Μελετών της α’ περιόδου (εκδ. Κριτική) και ορισμένες μελέτες αυτόνομα σε άλλους εκδοτικούς οίκους (Α.Ν. Σάκκουλας, Αλεξάνδρεια, Καλειδοσκόπιο).

    Πρωτοπορία Θεσσαλονίκης, Λ. Νίκης 3, Παραλία, τηλ. 2310 226190

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα μέτρα υπέρ των Κούρδων ανακοίνωσε η κυβέρνηση
    NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009


    Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά πολύ γρήγορα με τις μεταρρυθμίσεις. «Το PKK δεν έχει υποσχεθεί να καταθέσει τα όπλα».

    Τα πολυαναμενόμενα μέτρα που θα αυξήσουν τα δικαιώματα των Κούρδων ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι.

    Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι πόλεις, τα ονόματα των οποίων είχαν γίνει διά της βίας τουρκικά, έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν και πάλι τα κουρδικά τους ονόματα.

    Για πρώτη φορά το καλοκαίρι έγιναν γνωστά από το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθεί και μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα ερευνά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, την περιοχή δηλαδή όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι.

    «Αυτή η επιτροπή θα δημοσιεύει με λεπτομέρειες τα αποτελέσματα των ερευνών της» υπογράμμισε ο υπουργός, λέγοντας ότι το «σύνθημα» της κυβέρνησης για το κουρδικό σχέδιο είναι «περισσότερες ελευθερίες για όλον τον κόσμο».

    Επιπλέον τα κουρδικά θα μπορούν να χρησιμοποιούνται στην πολιτική, όπου μέχρι τώρα η χρήση των τουρκικών ήταν υποχρεωτική.

    Προκειμένου το AKP να δείξει τη θέλησή του για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις παρουσίασε αυτήν την εβδομάδα ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει μειωμένες ποινές για τα παιδιά των Κούρδων που συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

    Μέχρι τώρα οι έφηβοι που συλλαμβάνονταν να πετάνε πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας δικάζονταν σα να ήταν τρομοκράτες, γεγονός που σήμαινε ότι οι ποινές που τους επιβάλλονταν μπορεί να έφταναν και τα 20 χρόνια φυλάκισης.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την άλλη διαφωνούν με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύει την εθνική ενότητα της χώρας.

    «Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας έχει σταματήσει και οι διαπραγματεύσεις με το PKK έχουν ξεκινήσει» δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).

    Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά πολύ γρήγορα με τις μεταρρυθμίσεις. «Το PKK δεν έχει υποσχεθεί να καταθέσει τα όπλα» δήλωσε. «Συμμαχεί η ισπανική κυβέρνηση με την ΕΤΑ;» πρόσθεσε.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο
    -------------------------------------------

    Η ΤΟΥΡΚΊΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009
    Η Προδοσία της Βορείου Ηπείρου από το ΚΚΕ.


    Η Δευτέρα Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ (Νοέμβριος 1934) κατήγγειλε ως «ιμπεριαλιστικό αλυτρωτισμό» την διεκδίκησιν της Β. Ηπείρου από την Ελλάδα. Ο Ν. Ζαχαριάδης μάλιστα, στην ομιλίαν του προς την μετά το 6ο Συνέδριον του ΚΚΕ, Ολομέλειαν της Κ.Ε. του ΚΚΕ (14-15 Ιουν. 1936) απεκάλεσε την διεκδίκησιν της Β. Ηπείρου «καταχτητική βλέψη». Συγκεκριμένως είπεν:

    «Η πλουτοκρατία και η αντίδραση, αν και τρέμουν για τη Μακεδονία και Θράκη, όμως, παραγνωρίζοντας τις ιδιομορφίες των επαρχιών αυτών και πρώτα απ' όλα την πολυεθνική σύνθεση τους και εφαρμόζοντας αυτού επάνω πολιτική οικονομικής αποστράγγισης και τρομοκρατικού ξεφαντώματος, δεν φτάνουν παρά σε αντίθετα αποτελέσματα απ' αυτά που θέλουν... Το χειρότερο ακόμα είναι ότι η πλουτοκρατορία της χώρας μας και ο φασισμός αντιπροβάλλουν και αυτοί καταχτητικές βλέψεις πάνω στη Βόρειο Ήπειρο, το Μοναστήρι είτε την Ανατολική Ρωμυλία και έτσι σπρώχνουν τα πράγματα πιο γοργά προς πολεμικές καταστροφικές περιπέτειες» («Κομμουνιστική Επιθεώρηση», αρ. 23 της 1ης Ιουλίου 1936, σελ. 6)......


    ------------------------------------------------
    ΜΗΠΩΣ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ , ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΑΛΒΑΝΙΑΣ...???
    ( ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΟΥΤΟΠΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μια νέα σελίδα στο Κουρδικό;
    Του Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη*

    Η ειρηνική επιστροφή στην Τουρκία τριάντα τεσσάρων μελών του ΡΚΚ την 19η Οκτωβρίου από τα στρατόπεδα του Καντίλ και του Μαχμούρ στο βόρειο Ιράκ συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητος, και δικαιολογημένα. Αν και οι επαναπατριζόμενοι είχαν επιλεγεί, ώστε να μην εκκρεμούν εναντίον τους εντάλματα συλλήψεως και καταδικαστικές αποφάσεις, οι φόβοι ότι θα συλλαμβάνονταν στα σύνορα ήταν ισχυροί. Οταν αυτοί διαψεύσθηκαν, η άφιξή τους στο Ντιγιαρμπακίρ και τις άλλες κατοικούμενες από Κούρδους πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας μετατράπηκε σε λαϊκό πανηγύρι.

    Η συμβολική αυτή κίνηση συνδέεται με την σοβαρότερη προσπάθεια επιλύσεως του κουρδικού ζητήματος εδώ και τουλάχιστον 15 έτη. Ηδη από το καλοκαίρι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει εξαγγείλει μια νέα πολιτική για το Κουρδικό, με σκοπό τον τερματισμό της ένοπλης βίας. Αν και οι λεπτομέρειες του «Ανοίγματος προς τους Κούρδους» δεν έχουν οριστικοποιηθεί, φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνεται η αναγνώριση εκτεταμένων πολιτιστικών δικαιωμάτων. Ενα από τα προτεινόμενα μέτρα είναι και η μεταβίβαση της αρμοδιότητος καθορισμού των τοπωνυμίων στις κατά τόπους δημοτικές αρχές. Αυτό θα επέτρεπε την επαναφορά των αντικατασταθέντων κουρδικών τοπωνυμίων στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία, καθώς το κουρδικό κόμμα DTP ελέγχει μεγάλο αριθμό δήμων. Επίσης, περιλαμβάνεται η εισαγωγή της -κάποτε απαγορευμένης- κουρδικής γλώσσας και φιλολογίας στο πρόγραμμα τουρκικών πανεπιστημίων των μεγάλων πόλεων, αλλά και της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Σιγή, ωστόσο, εξακολουθεί να επικρατεί για δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία θα αποτελέσουν και τον πυρήνα μιας λύσεως. Η χορήγηση γενικής αμνηστίας στα μέλη του ΡΚΚ -συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του εγκλείστου από το 1999 Αμπντουλάχ Οτσαλάν- είναι το πρώτο. Μείζονος σημασίας πρωτοβουλία θα ήταν και η διοικητική αποκέντρωση της χώρας, ώστε να εκχωρηθούν περισσότερες αρμοδιότητες στις κατά τόπους δημοτικές αρχές, οι οποίες στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από το DTP.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αξιοσημείωτη είναι και η έμμεση, αλλά σαφής υποστήριξη του στρατού στη νέα κυβερνητική πολιτική. Η, σε ανύποπτο χρόνο, παραδοχή από επίσημα στρατιωτικά χείλη ότι η λύση του κουρδικού προβλήματος δεν μπορεί να είναι στρατιωτική συνοδεύθηκε από την ομολογία της ανάγκης αναγνωρίσεως πολιτιστικών δικαιωμάτων στους Κούρδους. Οι δηλώσεις αυτές ήταν ενδεικτικές των αντιλήψεων της παρούσης ηγεσίας του τουρκικού στρατού, οι οποίες σαφώς αποκλίνουν από τις παραδοσιακές αντιλήψεις του στρατού στο ζήτημα. Οι τελευταίες εκπροσωπούνται πλέον από τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολιτεύσεως, τα οποία καταδίκασαν με σκληρή γλώσσα τις πρωτοβουλίες της κυβερνήσεως. Και αν μπορούσε κανείς να περιμένει μια τέτοια στάση από το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσεως (MHP), η αντίδραση του κατά συνθήκην πλέον κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) επιβεβαίωσε τον αυτοεγκλεισμό του κόμματος στο περιθώριο της τουρκικής πολιτικής ζωής.

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ερντογάν ανακοίνωσε τη διεξαγωγή περιοδειών σε διάφορες επαρχίες της Τουρκίας με σκοπό να εξηγήσει και να υποστηρίξει τη νέα πολιτική στο Κουρδικό. Δύσκολο ομολογουμένως έργο, καθώς η πρωτοβουλία αυτή συγκρούεται ευθέως με τις εθνικιστικές αντιλήψεις της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος και συναντά οξείες αντιδράσεις. Αυτό φάνηκε και στην οργίλη αντίδραση μεγάλου μέρους της τουρκικής κοινής γνώμης στην πανηγυρική επιστροφή των μελών του ΡΚΚ. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αντιδράσεις διεκδικούν οι πολυάριθμοι σύλλογοι υποστηρίξεως πεσόντων και αναπήρων του πολέμου εναντίον του ΡΚΚ. Μερικοί έφθασαν στο σημείο να επιστρέψουν τα παράσημα ανδρείας τα οποία κέρδισαν στο πεδίο της μάχης.

    Η επιτυχία του «Ανοίγματος προς τους Κούρδους» παραμένει αμφίβολη. Πολλές λεπτομέρειες παραμένουν άγνωστες, ενώ είναι δυνατόν να υπονομευθεί από εξτρεμιστές και των δύο πλευρών. Οι εξελίξεις στο Ιράκ μπορούν επίσης να εκτροχιάσουν τη διαδικασία. Αναμφίβολα όμως αποτελεί θετικό δείγμα γραφής για την κυβέρνηση η οποία δεν διστάζει να επωμισθεί σοβαρό πολιτικό κόστος στην προσπάθειά της να λύσει το πιο κρίσιμο πολιτικό πρόβλημα της Τουρκίας. Ανεξάρτητα από την έκβαση της πρωτοβουλίας οφείλει κανείς να της αναγνωρίσει πολιτική παρρησία.

    * Ο κ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δύο μέτρα και δύο σταθμά

    Αλέξανδρος Μασσαβέτας Κωνσταντινούπολη Δημοσιογράφος και συγγραφέας που ζει στην Κωνσταντινούπολη.

    Σε συγχορδία οι φιλελεύθεροι Τούρκοι αναλυτές κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην εξωτερική της πολιτική. Στηλιτεύουν την οικειότητά της με εγκληματίες και δικτατορίσκους, όπως οι πρόεδροι του Σουδάν και του Ιράν, προειδοποιώντας ότι θίγει το κύρος και τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας.


    Σχόλιο:
    Συμφωνώ ότι δεν μπορεί να οδεύεις στην Ε.Ε , να κλείνεις συμφωνίες με την Αρμενία , να ξεκινάς να λύσεις το Κουρδικό(πάρα πολύ θετικές και τολμηρές ενέργειες) και απο την άλλη στιγμή να αναπτύσσεις σχέσεις με Αχματινετζάτ και Μπαζίρ καταδικασμένο από το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όπως είναι γνωστό, ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να ανατρέψει το κόμμα του όταν ήταν στην κυβέρνηση και να το διασπάσει. Ίδρυσε την «Πολιτική Άνοιξη» και όταν καταποντίστηκε με 2,3% επέστρεψε στη ΝΔ του Κ. Καραμανλή. Τώρα διεκδικεί την αρχηγία δηλώνοντας επανειλημμένα ότι δεν ανέτρεψε την κυβέρνηση του κόμματός του. Αλλά τα γραπτά μένουν. Π.χ. στις 21/12/1993 δήλωνε: «Θυμίζω ότι [το Μακεδονικό] ήταν το αίτιο για το οποίο ρίξαμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη».


    Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, είμαστε πανταχόθεν περικυκλωμένοι από εχθρούς, ενώ στο εσωτερικό της χώρας οι διάφοροι ριψάσπιδες είναι πάντοτε έτοιμοι να κάνουν υποχωρήσεις: «Το Βορειοηπειρωτικό περνά ήδη μία επικίνδυνη φάση επιδείνωσης. Η διαφορά Ελλάδας και Σκοπίων παραμένει μετέωρη. Οι σχέσεις μας με τη Βουλγαρία είναι ακόμη αδιευκρίνιστες. Στη Δυτική Θράκη και στο Αιγαίο η Τουρκία προωθεί σταθερά τα ανθελληνικά σχέδιά της. Η Ρώμη και το Βατικανό εργάζονται με τρόπο που αντιμάχεται ή και υπονομεύει τα συμφέροντά μας. Το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα σε ανησυχητική στασιμότητα. Η Πολιτική Άνοιξη... φιλοδοξεί να…σταματήσει την υποχωρητικότητα» (Ελευθεροτυπία, 10/7/1993).

    Εσχάτως, o κ. Σαμαράς εμφανίζεται ως ο θεματοφύλακας της πολιτικής του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Όμως, πόσο ισχύει αυτό; Στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στις 13.4.1992, ο κ. Σαμαράς επεχείρησε να υπαγορεύσει στους αρχηγούς το σχέδιό του: «Επτά σημεία προγράμματος δράσης» για την επίλυση του προβλήματος με την ΠΓΔΜ - το οποίο απερρίφθη από όλους. Με σύμφωνη γνώμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και των πολιτικών αρχηγών αποπέμφθηκε την ίδια μέρα από το ΥΠΕΞ. Στη συνέχεια, το φθινόπωρο του 1994, σχεδόν μέρα παρά μέρα, ζητούσε την απομάκρυνση του Καραμανλή από την Προεδρία.

    Όπως συνήθως συμβαίνει, ο κρατισμός πάει χέρι - χέρι με τον εθνικισμό. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι, σε πολλές περιπτώσεις, ο κ. Σαμαράς φαίνεται να ανταγωνίζεται το ΚΚΕ σε κρατισμό και αντιευρωπαϊσμό. Στις 7/9/93 αντιπολιτευόταν το κόμμα του δηλώνοντας: «Η αφροσύνη των αλόγιστων αποκρατικοποιήσεων κλόνισε την οικονομία μας», ενώ στην εκπομπή “Προφίλ” του Π. Παναγιωτόπουλου (17/6/1993) δήλωνε: «Δεν θα πρέπει να μας φοβίζει ο αντιευρωπαϊσμός και ο απομονωτισμός». Παραδόξως, δεν έχει καταφερθεί ποτέ εναντίον της Ρωσίας, που όμως ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΠΟΝΤΟΣ ΕΛΛΑΣ ΡΕ ΜΟΥΝΟΠΑΝΑ!!!! ΣΚΑΤΟΣΛΑΒΟΣΚΥΛΑ..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΕΙΜΑΙΣ ΕΤΗΜΟΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή