Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ*

Φλώρινα/Lerin - 14 Σεπτεμβρίου 2009

Greek-Macedonian Dictionary *Δανειστήκαμε τον τίτλο του παρακάτω κειμένου από την ανακοίνωση (στο τέλος του κειμένου) του Φ.Σ.Φ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ στη Φλώρινα/Lerin.

Το Ουράνιο Τόξο αποφάσισε να παρουσιάσει το σύγχρονο Ελληνο-Μακεδονικό λεξικό στη Φλώρινα/Lerin στις 22 Αυγούστου σε συνεργασία με τις εκδόσεις «3ΟΡΑ». Ελπίζαμε σε αξιοπρεπή παρουσία του Λεξικού, σε χαμηλούς τόνους, χωρίς «φασαρίες-τυμπανοκρουσίες».
Συμφωνήθηκε με τους αρμόδιους του Ξενοδοχείου «Α», η πραγματοποίηση της εκδήλωσης, για την ενοικίαση κατάλληλης αίθουσας με αντίτιμο 250 ευρώ. Στην ίδια αίθουσα έχουν φιλοξενηθεί αντίστοιχες εκδηλώσεις. Ο διευθυντής-αρμόδιος της αίθουσας ενημερώθηκε για το βιβλίο και φυσικά ερωτήθηκε από εμάς, μήπως υπάρξει πρόβλημα (πιέσεις, δισταγμοί) με την ενοικίαση της αίθουσας, λόγω παρουσίασης «αμφιλεγόμενου» Λεξικού, προηγούμενου «Αθήνας επεισοδίου» γαρ. Η απάντησή του πειστική: «Είμαστε επαγγελματίες και νοικιάζουμε το χώρο στον καθένα, δεν υπάρχει πρόβλημα».
Τις επόμενες μέρες, διευθετήσαμε τις λεπτομέρειες (μικρόφωνα, εγκατάσταση, έκδοση τιμολογίου, κλπ). Μετά τυπώθηκαν αφίσες, προσκλήσεις για την εκδήλωση και μερικές ημέρες πριν τη παρουσίαση ξεκίνησε αφισοκόλληση στη κωμόπολη Αμύνταιο/Sorovichevo στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτών.

Το πρώτο σοκ!

Την ίδια μέρα το βράδυ ο Διευθυντής της αίθουσας, μετά την εμφάνιση των αφισών, μας ενημερώνει τηλεφωνικά με τα λόγια: «Μίλησα με τον ιδιοκτήτη πριν λίγο... Δεχθήκαμε απειλές! Μας είπαν θα καεί το ξενοδοχείο... ζημία θα έχουμε...καταλαβαίνεις...ακυρώνουμε την ενοικίαση της αίθουσας...». Απαντάμε: «Μα σας ενημερώσαμε για πιθανές απειλές και συμφωνήσαμε... Γιατί ακυρώνετε;» Η απάντηση του Διευθυντή αυτολεξεί: «...Δυστυχώς Ζιμπάμπουε έγινε η Ελλάδα, συγνώμη, χίλια συγνώμη...δεν μπορούμε...»
Ζητάμε την επόμενη μέρα να ενοικιάσουμε ανάλογη αίθουσα, στο ξενοδοχείο «Β». Εξηγούμε στον ιδιοκτήτη για την ενοικίαση αίθουσας, ενημερώνουμε για τα τεκταινόμενα, και για τις πιθανές απειλές. Απαντάει: «Υπάρχουν δύο αίθουσες, μικρή και μεγάλη, επαγγελματίες είμαστε, νοικιάζουμε τις αίθουσες...» «Δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα...θα σας πω το βράδυ γιατί υπάρχουν ανάλογες εκδηλώσεις στο ξενοδοχείο μου αυτές τις ημέρες και θα σας ενημερώσω το βράδυ αν είναι ελεύθερη αίθουσα τη μέρα που ζητάτε». Του προτείνουμε μάλιστα είτε 22 είτε 23 του μήνα αν υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης. Προσπαθούμε μετά να επικοινωνήσουμε με τον ιδιοκτήτη το βράδυ της Τετάρτης 19 Αυγούστου όπως είπαμε. Δεν απαντάει στα τηλέφωνα ο ιδιοκτήτης και την επόμενη ημέρα το πρωί επισκεπτόμαστε το ξενοδοχείο.

Δεύτερο σοκ!

Ο ιδιοκτήτης μας στο ερώτημα γιατί δεν μας απαντάει τηλεφωνικά θετικά ή αρνητικά για την ενοικίαση αίθουσας το προηγούμενο βράδυ, περιγράφει το ιστορικό της προηγούμενης νύχτας: «...Δεν μπορούσα να απαντήσω στα τηλέφωνα...γύρισα σπίτι στις 3:30 το πρωί! Ξενύχτησα! Με επισκέφθηκαν ηγεσία Ασφάλεια-ΕΥΠ στο ξενοδοχείο... όλοι τους μαζί με συνεργάτες πολιτευτών-βουλευτών του νομού με πίεσαν να μη δώσω αίθουσα στο Ουράνιο Τόξο και τους εκδότες για τη παρουσίαση του Λεξικού...προσπάθησα να τους εξηγήσω για τον επαγγελματισμό της επιχείρησης...δέχτηκα απειλές...μάλιστα δέχτηκα ωμό εκβιασμό ότι αν δοθεί αίθουσα θα αποχωρήσουν από το ξενοδοχείο όλοι τους...θα αποτρέψουν να κοιμηθούν στο ξενοδοχείο μου ακόμη και υψηλόβαθμοι φιλοξενούμενοι κλπ. » Ο ιδιοκτήτης δεν μας παραχώρησε ούτε τη μικρή ούτε τη μεγάλη αίθουσα.
Αμέσως εμείς προβληματισμένοι, επισκεφθήκαμε το «Γ» ξενοδοχείο. Εξηγούμε στον ιδιοκτήτη για τις απειλές, τις λεπτομέρειες του Λεξικού, το Ουράνιο Τόξο. Δέχτηκε αμέσως να μας παραχωρήσει την αίθουσα για Σάββατο βράδυ ή Κυριακή πρωί 23 Αυγούστου, επισημαίναμε συνεχώς για να είμαστε σίγουροι, γιατί έπρεπε να τυπώσουμε νέες αφίσες-προσκλήσεις για την παρουσίαση. Ρωτήσαμε επίσης πώς θα αντιδράσει με τις πιθανές «πιέσεις», επισκέψεις «ασφαλιτών». Ο ιδιοκτήτης απάντησε δίνοντάς μας το χέρι και λέγοντας αυτολεξεί: « ότι δεν θα υποκύψει σε πιέσεις».
Διευκρινίσαμε τις λεπτομέρειες, τιμή, μικρόφωνα κλπ και φύγαμε ευχαριστημένοι μετά την ουσιαστική συζήτηση Αρχίζουμε και τυπώνουμε νέες αφίσες-προσκλήσεις έστω και καθυστερημένα, ανακουφισμένοι.

Μετά μερικές ώρες... Τρίτο σοκ!

Η γυναίκα του ιδιοκτήτη μας τηλεφωνεί και ακυρώνει την ενοικίαση αίθουσας. Με παράπονο μιλάει για «κόλλημα, μη λειτουργική εξυπηρέτηση...πρόβλημα ενοικίασης κλπ». Καταλάβαμε φυσικά τι συνέβη...
Αγανακτήσαμε όλοι μας στο Ουράνιο Τόξο. Οι διοργανωτές είχαμε φυσικά σκοπό εκτός από τη παρουσίαση του Λεξικού, να διαθέσουμε στο κοινό το τελευταίο τεύχος του περιοδικού της Αντιεθνικιστικής Κίνησης.
Μετά από όλα αυτά, αποφασίσαμε να θέσουμε δημόσια το «σκάνδαλο-ματαίωση της παρουσίασης» του βιβλίου, στην εκδήλωση-ημερίδα στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας. Θέμα ημερίδα-συζήτηση «Η αναδρομική επικαιρότητα του 1940 στη χώρα μας». Ομιλητές οι γνωστοί κ.κ. Τ. Κωστόπουλος (Δημοσιογράφος ΙΟΥ), Κ. Τσουκαλάς ( Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών), Η. Νικολακόπουλος ( Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επικοινωνιολόγος- γνωστός «γκαλοπατζής»), Μ. Σουλιώτης ( Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας), Α. Ανδρέου (Καθηγητής Ιστορίας της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας). Σύμφωνα με το πρόγραμμα έπρεπε να είναι επίσης ομιλητές οι κ.κ. Μέρτζος (Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών), Ι. Μιχαηλίδης (Επίκουρος Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , συνεργάτης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών). Οι δύο τελευταίοι δεν συμμετείχαν.
Μετά τις ενδιαφέρουσες ομιλίες ζητήσαμε να μιλήσουμε στα πλαίσια της ανοιχτής συζήτησης που ακολούθησε, γιατί είχε το κοινό τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήσεις στους ομιλητές. Έκανε σύντομη παρέμβαση-ομιλία ο Ανδρέας Λοβέρδος και φυσικά ήδη είχαν χαιρετήσει την ημερίδα οι βουλευτές Φλώρινας και ο Νομάρχης στην αρχή του προγράμματος.
Στην παρέμβασή μας εκτός από το θέμα παρουσιάσαμε σύντομα το «ιστορικό της ντροπής» με τη «ματαίωση της παρουσίασης» του Λεξικού και το ζήτημα των Μακεδόνων πολιτικών προσφύγων. Επίσης καλέσαμε το Πανεπιστήμιο Φλώρινας-Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών να διοργανώσει την παρουσίαση του σύγχρονου Ελληνο-Μακεδονικού Λεξικού (η μοναδική αγνοημένη Βαλκανική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο) αφού δεν δίνεται ιδιωτική αίθουσα. Μετά από αυτά και σχετικά με αφορμή τις τοποθετήσεις Κωστόπουλου έγινε έντονη συζήτηση-διάλογος.
Μετά από τη συζήτηση μας δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστούν τα τεύχη της Αντιεθνικιστικής (έξω από το κτίριο) και λίγα Λεξικά αφού δεν καταφέραμε να το κάνουμε στη προγραμματισμένη παρουσίαση του βιβλίου.
Δύσκολα τα πράγματα γενικά στη περιοχή, «ευαίσθητη», γι’ αυτό «αγανακτούμε» συχνά εμείς στο Τόξο για τη συμπεριφορά της κρατικής και «παρα-κρατικής» εξουσίας.
Στο τέλος του ιστορικού του «Χρονικού του εγκλήματος», (1) διαβάστε τις ανακοινώσεις του Φ.Σ.Φ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, του Στάθη Κωνσταντινίδη βουλευτή Νέας Δημοκρατίας (2) σχετικά με την ημερίδα. Θα διαπιστώσετε την πλήρη αποσιώπηση για τη ματαίωση της παρουσίασης του βιβλίου, επιθέσεις στον δημοσιογράφο Τάσο Κωστόπουλο, και στο Ουράνιο Τόξο, ακόμη και εναντίων των διοργανωτών επειδή μας δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουμε δημόσια στην ημερίδα.

Εκδόσεις «3ΟΡΑ»
Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο


Οπτικοαουστικό υλικό παρεμβάσεων από την εκδήλωση:«Η αναδρομική επικαιρότητα του 1940 στη χώρα μας»

Θ. Παρίσης – Α. Λοβέρδος

http://www.youtube.com/watch?v=JC2lFSRW0iI

Π. Βοσκόπουλος
http://www.youtube.com/watch?v=X1gtqg4ugoo

Άρθρο από την εφημερίδα «Καθημερινή»:
http://www.youtube.com/watch?v=X1gtqg4ugoo

Διαβάστε επίσης τα σχόλια για την ημερίδα στο γνωστό εθνικιστικό blog:
http://taxalia.blogspot.com/2009/08/70.html
http://taxalia.blogspot.com/2009/08/blog-post_1285.html
http://taxalia.blogspot.com/2009/08/blog-post_1285.html

1. Ανακοίνωση νεοφασιστικού «Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλώρινας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» όπου εμπεριέχει «ψήγματα», απειλής ίσως και βίας εναντίων μελών Ουράνιου Τόξου, αλλά και του δημοσιογράφου Τάσου Κωστόπουλου.
2. Ανακοίνωση του βουλευτή Νέας Δημοκρατίας, Στάθη Κωνσταντινίδη, αναφορά σε «Γκεμπελίσκους», η χαρακτηριστική έκφραση «ελευθερία λόγου δεν σημαίνει ότι μπορείς να προκαλείς το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα» επιβεβαιώνει έμμεσα κυρίαρχη ολοκληρωτική, καθεστωτική ιδεολογία στη χώρα και την περιοχή, παρόμοια με την ιδεολογία της δεκαετίας 1930 (των Μεταξάδων στην Ελλάδα και των Ναζί της τότε Γερμανίας). Οι Ναζί στιγματίζουν τους Εβραίους, στη χώρα μας εθνικιστές «στιγματίζουν» τους εθνικά Μακεδόνες.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.florina.org/news/2009/september14_g.asp

8 σχόλια:

  1. Δυστυχώς οι Μακεδόνες γενίτσαροι δεν μπορούν να αποτελούν εξαίρεση.
    Ετσι έχουμε την ακραία αντιμακεδονική δράση διάφορων εθνικά Μακεδόνων οι οποίοι για καθαρά ιδιοτελείς σκοπούς προβαίνουν σε αίσχη εναντίον των μακεδόνων ομοεθνών τους, γίνοντας φυσικά περίγελος της πλειοψηφίας των Μακεδόνων.
    Ηθικός αλλά και φυσικός αυτουργός το ελληνικό κράτος με την εγκληματική ΚΥΠ επικεφαλής...
    Φυσικά είναι θετικό και ενθαρρυντικό το γεγονός της αρχικής και συνειδητής συναίνεσης των ιδιοκτητών των ξενοδοχείων....
    Βεβαίως σε τίποτε δεν διαφέρει ο στιγματισμός των εβραίων από τους εθνικιστές γερμανούς από τον ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟ των Μακεδόνων από τους Ελληνες εθνικιστές και ρατσιστές....!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μα κανεις δικος σας ρε παιδια δεν εχει ενα ξενοδοχειο η μια καταλληλη αιθουσα να διαθέσει?

    συγγνωμη για το ΄΄δικός σας΄΄ αλλα με τοσες κατηγοροποιήσεις των Μακεδόνων που αναφερει το παραπάνω σχολιο και τις οποιες καποιος ασχετος οπως εγω ουτε που αντιλαμβανεται τι εννοούν, ειναι αναμενομενο, ενω δεν θα επρεπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια. Το γεγονός οτι εμεις οι Ελληνες αποκαλούμε ανθέλληνα όποιον διαφωνεί μαζί μας δεν σημαίνει οτι κάνουν το ίδιο και οι ντόπιοι. Ναι μεν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι υπάρχουν κατηγοριοποιήσεις ούτε θα ακούσεις τον ένα να αποκαλεί τον άλλο αντιμακεδόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. IOSPRESS

    **Ανάστατοι είναι για ακόμα μια φορά οι κάτοικοι τεσσάρων κοινοτήτων του νομού Φλώρινας έπειτα από έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΣ, Ταμείο Εθνικής Αμυνας, Φ.913.3/50/1/3416, 1.9.2009), το οποίο ανακοινώνει αιφνιδιαστικά «την αναγκαστική απαλλοτρίωση κτημάτων διαφόρων ιδιοκτησιών στις κοινότητες Μελίτη, Κέλλη, Λόφοι, Βεύη νομού Φλώρινας για κάλυψη στρατιωτικών αναγκών».

    Το έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο απελθών υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ιωάννης Πλακιωτάκης, εξαιρεί από την απαλλοτρίωση όσα ακίνητα «φέρονται» ότι ανήκουν στο Δημόσιο ή είναι «σε διάθεση εποικισμού».

    **Η αναγκαστική αυτή απαλλοτρίωση αφορά το περιβόητο «πεδίο βολής» που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής από το 1961 και ιδίως τα τελευταία χρόνια, από το 1997, που άρχισαν να γίνονται βολές με άρματα και μεγάλα πυροβόλα («Ενα πεδίο βολής φτηνό», Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 4.11.04).

    Το σύνολο των κατοίκων, οι εκπρόσωποί τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και οι τοπικοί βουλευτές που επανεκλέχτηκαν (Λιάνης και Κωνσταντινίδης) έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης του πεδίου, το οποίο λειτουργεί δίπλα στα χωριά, μέσα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.

    **Πριν από ένα χρόνο είχε συκοφαντηθεί ολόκληρη η περιοχή από μερίδα του Τύπου και των καναλιών, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των κατοίκων που ζητούσαν να παύσουν οι ίδιοι και τα χωράφια τους να αποτελούν «στόχο» σε στρατιωτικές ασκήσεις.

    Είχαν τότε λάβει τη διαβεβαίωση ότι το πεδίο θα μεταφερθεί σε άλλο καταλληλότερο χώρο.

    Και τώρα μαθαίνουν ότι όχι μόνο δεν προτίθεται το υπουργείο Αμυνας να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά τους παίρνουν και τα χωράφια τους.

    Το ερώτημα των κατοίκων είναι αν ο νέος υπουργός Βαγγέλης Βενιζέλος είναι ενήμερος για την απόφαση του προκατόχου του ή οι υπηρεσίες λειτούργησαν με τη φόρα της περασμένης «διακυβέρνησης».

    http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=07/11/2009&s=ios-savvatoy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχουνε και λίγοι Μακεδόνες αίθουσες εκδηλώσεων και θέλουνε να τις παραχωρήσουνε για πολιτικές εκδηλώσεις των ομοεθνών τους(όπως κάνουνε σε όλα τα πολιτικά κόμματα).
    Ομως μπαίνει μέσα η "δημοκρατική" ΚΥΠ με σύσταση πολιτικών προσώπων του βαθέος κράτους και με πρωτοφανείς και μη συγκεκαλυμμένες απειλές πετυχαίνει την ακύρωση...
    Αυτονόητο ότι ανάμεσα στο ένα εκατομμύριο εθνικά μακεδόνες με ελληνική υπηκοότητα υπάρχουν και κάποιοι λίγοι που αντάλλαξαν τον αντιμακεδονισμό τους με τοποθέτηση σε υψηλές κρατικές θέσεις.....
    Εξάλλου πουθενά στην ευρώπη δεν έγινε κάποια εκδήλωση ,χωρίς την συγκατάθεση του κράτους. Μόνο που εκεί σε αντίθεση με την ελλάδα αυτό γίνεται γιατι υπάρχει συμμόρφωση με τη συνταγματική υποχρέωση...
    Ανάμεσα στα πολλά αρνητικά της προγούμενης κυβέρνησης ήταν ο έντονος αντιμακεδονισμός, έκφραση του οποίου είναι και η παράνομη πρόθεση απαλλοτρίωσης ιδιωτικών μακεδονικών περιουσιών, δήθεν για λόγους εθνικής άμυνας.....
    Ντροπή σας , έλληνες εθνικιστές...
    Κάνουμε έκκληση στους δημοκράτες έλληνες να ακυρώσουν αυτό το σατανικό σχέδιο...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα περί ΚΥΠ που εμποδίζει το Ουράνιο Τόξο να κάνει τις εκδηλώσεις του είναι τουλάχιστον αφελή και χρησιμοποιούνται με δόλο για να σπέρνουν τον πανικό ανάμεσα στους Μακεδόνες που επιθυμούν να εκδηλώσουν ελεύθερα την πολιτιστική τους ταυτότητα. Είναι κρίμα που αυτές οι φήμες βγαίνουν από το ίδιο το κόμμα των Μακεδόνων, του οποίου τα στελέχη εκδηλώνουν ελευθέρα την Μακεδονική εθνική ταυτότητα τους και το ίδιο το κόμμα έχει πολλές φορές οργανώσει εκδηλώσεις , έχει καλέσει στην Ελλάδα ευρωβουλευτές, κτλ χωρίς κάνεις να έχει κάποιες δυσάρεστες συνέπειες. Άρα, ποιος ο λόγος να λέγονται πράγματα που δεν έχουν καμία βάση και δεν αποδεικνύονται με στοιχεία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Ναι μεν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι υπάρχουν κατηγοριοποιήσεις ούτε θα ακούσεις τον ένα να αποκαλεί τον άλλο αντιμακεδόνα."

    Μας δουλεύεις; Ποιός χρησιμοποιεί τους όρος Grekoman, Serboman, Bulgarofil που πρόσφατα έγινε Bulgaroman για να μη φαίνεται η ασυμμετρία; Ποιούς λένε predavnik και pushkar; Τουλάχιστον οι έλληνες όταν το χέζουμε χωριζόμαστε μόνο σε "πατριώτες" και "μιάσματα" - όχι σε 5 διαφορετικά κομμάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εκατοντάδες στοιχεία υπάρχουν που αποδεικνύουν με ΓΕΓΟΝΟΤΑ ότι παρεμποδίζεται από το επίσημο ελληνικό κράτος η δράση του Ουράνιου Τόξου.
    Εξάλλου αυτό εμπεριέχεται σε όλες τις Επίσημες Εκθέσεις των αρμόδιων διεθνών οργανισμών.
    Του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωκοινοβουλίου,του ECRI και πολλών άλλων επίσημων διεθνών φορέων...
    Στις οποίες εκθέσεις βεβαίως η Ελλάδα είναι ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗ.....
    Τέλος καλά θα είναι όταν αναφερόμαστε σε "ελληνες το γένος" να τους ονομάζουμε για να τους γνωρίσουμε καλύτερα αφού έχουμε δυσκολία σχετικής αναγνώρισης....
    Φυσικά υπάρχουν και συμπολίτες μας οι οποίοι προτάσσουν την ιδεολογική δημοκρατική τους ταυτότητα ,δίχως να έχουν οποιαδήποτε ιδιαίτερη σχέση με τους Μακεδόνες, τους Τούρκους, τους Βλάχους, τους Αλβανούς, τους Μουσουλμάνους,τους Καθολικούς , τουςχοντρούς , τους κοντούς και γενικά όσους μάλλον δεν αποτελούν βιολογικούς απόγονους των κατοίκων της αρχαίας περιόδου του τόπου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή